به گزارش ایسنا و به نقل از تک تایمز، "دوربین هایرایز" (HiRISE) مداگرد شناسایی مریخ ناسا، تصویر خیره کنندهای از "ماتارا کرتر" (Matara Crater) سیاره مریخ و "درههای کوچک" (gullies) اطراف آن، گرفته است.
به گفته ناسا این درههای کوچک در دهههای گذشته جریان داشته و بسیار فعال بودهاند.
ناسا گفت: در تصویری که توسط مدارگرد شناسایی مریخ گرفته شده است کریستالهای کوچک یخ در اطراف دو دره کوچک مشاهده شده است. تاکنون جریان تازهای فعال نبوده است اما دوربین هایرایز همچنان به مشاهده و بررسی خود ادامه خواهد داد.
درههای کوچک یک ویژگی مشترک در سطح سیاره مریخ دارند، آنها اغلب در 30- 50 درجه عرض نیمکره شمالی و جنوبی رخ میدهند.
تجزیه و تحلیل درههای کوچک مریخ نشان میدهد، که بر خلاف درههای روی زمین که با آب مایع تشکیل شدهاند، درههای کوچک موجود در مریخ ممکن است به علت مکانیزمهای دیگری غیر از جریان آب، تشکیل شده باشند.
"جورج نونز" (Jorge Núñez) نویسنده ارشد این مطالعه و استاد دانشگاه "جانز هاپکینز" و همکارانش معتقدند که این درههای کوچک به دلیل انجماد و ذوب یخ کربن دی اکسید تشکیل شدهاند.
نونز افزود: میدانیم که در زمین و مریخ، حضور فیلوسیلیکاتها یا سایر مواد معدنی هیدراته، نشان دهنده تشکیل این درههای کوچک با آب مایع است.
چگونگی تشکیل درههای کوچک در مریخ
کربن دی اکسید جو مریخ بیش از 95 درصد است. مریخ سیارهای است که دارای فصلهای مختلفی است و در طول زمستان حالت دی اکسید کربن جوی از گاز به جامد تبدیل میشود.
سپس این دی اکسید کربن جامد این درههای کوچک و حفرهها را در سطح سیاره مریخ تشکیل میدهند.