علی اکبر نیکو اقبال در گفتوگو با ایسنا، درباره موضوع حمایت از کالای ایرانی که به عنوان شعار امسال توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شده است، اظهار کرد: ابتدا اینکه باید ببینیم کدام کالاها تولید داخل دارند. در شرایط کنونی محصولات ایرانی عمدتا محدود به برخی از محصولات کشاورزی اعم از پسته، هندوانه و برخی صنایع دستی مانند فرش هستند. باقی کالاهای مورد نیاز افراد غالبا در خارج از کشور تولید میشوند و اگر کاملا هم خارجی نباشند، به هر حال قطعات و تکنولوژی آنها وارداتی است.
وی افزود: بنا بر آنچه گفتم در زمینه حمایت از کالای ایرانی نمیتوان چندان از مردم انتظار داشت، بلکه این مجموعه حاکمیت است که باید در جهت بهبود کالای ایرانی و افزایش مصرف آن اقداماتی انجام دهد. یکی از این اقدامات جلوگیری از قاچاق کالا است. امروز میبینیم که انواع کالای مصرفی اعم از پوشاک و ... همه وارداتی هستند و چون قاچاق میشوند و هزینه گمرک هم به آنها تعلق نمیگیرد، در نتیجه ارزانقیمت وارد بازار میشوند.
نیکو اقبال در ادامه با اشاره به اینکه در چنین شرایطی باید به مصرفکننده هم حق داد وقتی که میتواند کفش چینی با کیفیت مناسب را 40 هزار تومان خریداری کند، چرا باید 400 هزار تومان هزینه کرده و پول به کفش تبریز بدهد گفت: در نظر داشته باشید که اوضاع اقتصادی مردم هم چندان مناسب نیست.
این اقتصاددان یکی از مهمترین اقداماتی که باید دولت انجام دهد تا قیمت محصولات ایرانی به تعادل برسد را متعادل کردن نرخ ریال متناسب با تورم با نرخ دلار دانست و گفت: سیاستهای سرکوب نرخ ارز در این زمینه موثر بوده و منجر به آن خواهد شد که کالای ایرانی از حیث قیمت توان رقابت با کالای خارجی را نداشته باشد.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه تهران این را هم گفت که دولت باید به فکر حمایت از واحدهای تولیدی باشد. اکنون واحدهای تولیدی با حدود 30 درصد از ظرفیت کار میکنند و چنین وضعیتی منجر به آن خواهد شد که کالا به صورت انبوه تولید نشده و ارزان تمام نشود.
او به مسئله تاثیر سیاست در اقتصاد هم اشاره کرد و گفت: ثبات سیاسی مهمترین موضوعی است که در اقتصاد یک کشوری تاثیر میگذارد و ثبات اقتصادی از طریق سیاستهای پولی، مالی و بانکی قابل پیگیری است. در این موضوع وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه تاثیرگذارند.
نیکو اقبال همچنین به موضوع بودجه اشاره کرد و گفت: بودجه یکی از عواملی است که اقتصاد کشور را دچار بحران کرده است. اکنون از تولیدکننده مالیات گرفته میشود و صرف بودجه جاری میشود؛ بدون اینکه تاثیری در اقتصاد کشور داشته باشد. نظام بودجهریزی ایران باید تغییر کند و دولت سریعتر باید به فکر کوچکسازی خود باشد.
این اقتصاددان به موضوع تورمهای بالا هم اشاره کرد و گفت: تورم بالا یکی از بزرگترین مسائل اقتصادی ایران است که همواره منجر به آن شده که قدرت خرید مصرفکننده کاهش یابد و امکان خرید نداشته باشد. ضمن اینکه تورم اقتصاد را غیرقابل پیشبینی میکند. اکنون بسیاری از کشورهای دنیا که پیشتر دچار مشکل تورم بودهاند، مسئله تورم خود را حل کردهاند ولی ایران هنوز درگیر این مسئله است.
او همچنین به سیاستهای گمرکی انتقاد کرد و گفت: برخی سیاستهای گمرکی باید تغییر کند؛ چرا در جامعهای که اینقدر فقر گسترده است، اجازه ورود خودروهای لوکس داده میشود تا در سطح شهر تردد کنند. مسئولان باید به دنبال آن باشند که از تکنولوژی کالاهایی که وارد کشور میکنند، استفاده کنند. بررسی وضعیت چین و ژاپن نشان میدهد که آنها با همین شیوه توانستند با صنایع خودروسازی دنیا رقابت کنند، ولی اینها مواردی است که ما به آن توجه نمیکنیم و به این ترتیب اقتصاد ملی روز به روز تضعیف میشود.
وی به مسئله کسب و کار هم اشاره کرد و گفت: اگر میخواهیم اوضاع اقتصادی کشور سامان گرفته و کالای ایرانی مورد توجه مردم قرار گیرد، باید فضای کسب و کار بهبود یابد. اکنون پیچیدگی بوروکراسی در ایران 30 درصد به هزینه تولید افزوده و قیمتها را بالا برده است. مصرفکننده با قیمت بالا و کیفیت کم رغبتی به خرید کالاهای ایرانی ندارد و باید در این زمینه به جای مردم از مسئولان انتظار داشت.
به گزارش ایسنا، مقام معظم رهبری عنوان سال 1397 را سال حمایت از کالای ایرانی قرار داده و از آحاد جامعه خواستهاند که در این راستا همکاری و همدلی کنند.