به گزارش رجانیوز به نقل از تسنیم، سومین کارگاه تنقیح قوانین امروز (پنجشنبه 19 اسفند) در موسسه پژوهشی مطالعات حقوقی دانشگاه تهران با حضور عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، علیرضا راستیان قائم مقام معاونت تنقیح قوانین در مجلس شورای اسلامی و جمعی از اساتید حقوقی دانشگاهها برگزار شد.
در این مراسم علیرضا راستیان، قائم مقام معاون قوانین در امر تنقیح در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از وظایف حاکمیتها در تمام دنیا وضع قوانین شفاف است گفت: تصویب قوانین باید در راستای نظام بخشی به امور اجرایی باشد و اگر تنقیح قوانین به درستی صورت نگیرد در دراز مدت مشکلات و معضلاتی را به وجود می آورد.
وی افزود: تنقیح قوانین در راستای ایجاد نظم صورت می گیرد و اگر تنقیح از سوی دستگاه های اجرایی مورد توجه قرار نگیرد آشفتگی و بی نظمی را در جامعه به وجود می آورد.
قائم مقام معاون قوانین در امر تنقیح در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از سال 50 تا کنون قوانین بسیاری در کشور تصویب شده است تصریح کرد: به رغم این سابقه طولانی در قانونگذاری متاسفانه تنقیح قوانین به طور کامل و روشن صورت نگرفته است بنابراین یکی از مهمترین دلایل در این خصوص بحث عدم ضرورت تنقیح قوانین از سوی لایههای مختلف جامعه است.
راستیان با بیان اینکه از سال 89 تنقیح قوانین به عهده معاونت قوانین در امر تنقیح گذاشته شد ادامه داد: متاسفانه در مفاهیم اولیه در خصوص تنقیح اختلاف نظرهایی با دستگاههای اجرایی وجود دارد، از این رو پیش از آنکه شفاف سازی در امر تنقیح مورد توجه قرار گیرد باید به موضوع برداشتهای متفاوت از قانون توجه کرد زیرا موضوع برداشتهای متفاوت باعث شده اجرای قانون در برخی شرایط عقیم بماند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون جلسات بسیاری میان قوه مجریه و مقننه در خصوص تنقیح قوانین برگزار شده است افزود: تنقیح قوانین با این انباشتگی ازعهده یک قوه خارج است و باید همه دستگاهها وارد عمل شوند ضمن اینکه باید از نظرات کارشناسان و اساتید دانشگاهها نیز در امر تنقیح استفاده کرد زیرا تنقیح قوانین علمی بوده و نیازمند بررسیهای بیشتری است.
قائم مقام معاون قوانین مجلس در امر تنقیح با بیان اینکه تجربههای بسیاری در خصوص تنقیح کسب شده است تصریح کرد: در کنار نظریههای تئوری باید کارگاههایی نیز در زمینه تنقیح تشکیل شود بنابراین امیدواریم در آیندهای نه چندان دور شاهد برگزاری همایشهای متعدد در حوزه تنقیح قوانین باشیم.
راستیان با بیان اینکه به اعتقاد مجلس تنقیح قوانین باید درحوزه دستگاههای اجرایی انجام شود گفت: با توجه به اینکه دستگاههای اجرایی در این زمینه به خوبی عمل نکردند اما معاونت قوانین در مجلس به این موضوع ورود جدی داشته واقدامات بسیاری را تا کنون انجام داده است.
وی با اشاره به اینکه خلاءهای موجود در امر تنقیح قوانین باید برطرف شود افزود: یکی از مهمترین معضلات و مشکلات امروز در جامعه عدم شفافیت در اصول مربوط به تنقیح قوانین است که به طور حتم با برگزاری چنین جلساتی این خلاء ها را می توان برطرف کرد.
کدخدایی: ضرورت رفع خلاء ها و مشکلات در تنقیح قوانین با تعامل مجلس و دولت
در ادامه این نشست عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفت: باید به تنقیح قوانین به عنوان یک باور نظر کرد و برای تنقیح سه مرحله برنامه ریزی، تصمیم گیری و اجرا را باید مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در مرحله اجرای تنقیح قوانین قرار داریم افزود: خوشبختانه معاونت قوانین مجلس بحث تنقیح را به طور جدی مورد پیگیری قرار داده است و در همین رابطه تا کنون دو کارگاه نیز در گذشته برگزار شده و این کارگاه سومین جلسه برای بررسی شفافیت در تنقیح قوانین است.
سخنگوی شورای نگهبان با تأکید براینکه در تنقیح قوانین مشکلاتی وجود دارد تصریح کرد: این مشکلات به طور عمده نرمافزاری است و بارها مشاهده شده دستگاهها با معضلات و مشکلاتی در تنقیح قوانین روبرو هستند.
کدخدایی با تاکید بر اینکه اجرای قانون برای همه دستگاهها و نهادها ضروری است افزود: در خصوص تنقیح قوانین اقداماتی در دولت از سالهای گذشته انجام شده اما ماحصل این اقدامات نیازهای امروز جامعه را تامین نمی کند.
وی با انتقاد از اینکه نگاههای متفاوتی در اجرای قانون و تنقیح قوانین وجود دارد تصریح کرد: متاسفانه نه تنها دستگاه ها در این زمینه به خوبی عمل نکردند بلکه دانشگاهها نیز به عنوان یک مکان علمی از بحث تنقیح قوانین استقبال قابل قبولی انجام ندادهاند اگرچه در موسسه مطالعات حقوقی دانشگاه تهران برای رفع فقدانها و خلاءهای تنقیح قوانین اقدامات و تلاش های بسیاری صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه در لایحه برنامه ششم مشکلات بسیاری به جهت تعریف و مفهوم برنامه نویسی میان قوه مجریه و مقننه به وجود آمد گفت: بارها مشاهده شده که دستگاهها پس از تصویب قوانین مربوط به برنامه در اجرای آن دچار مشکل میشوند و مشخص نیست که قوانین مربوط به برنامه را چگونه باید اجرا کنند بنابراین باید به مشکلات اینچنینی در تنقیح قوانین و در تصویب قانون توجه کرد.
سخنگوی شورای نگهبان با تاکید بر اینکه طبق آمارهای مطرح شده 30 تا 35 درصداز قوانین مربوط به برنامه های گذشته اجرا شده است افزود: این موضوع به هیچ عنوان شایسته نیست و دولت و مجلس باید با همکاری و تعامل مشکلات را برطرف کنند.