علل، نشانه ها، درمان و پیشگیری از اونیکولیز
اونیکولیز به معنی جدا شدن بدون درد ناخن از بستر آن است. جدا شدن ممکن است از کنارهها یا انتهای دیستال (دور) شروع شود.از علتهایی که باعث این حالت میشوند میتوان از پسوریازیس (شایعترین سبب)، هیپرتیروئیدیسم، تروما، عفونت کاندیدیایی، سودومونایی، داروها (مثلاً تتراسایکلین که میتواند باعث اونیکولیز حساس به نور شود) و آلرژیهای تماسی نام برد. کارهای منزل در صورتی که بدون دستکش و سنگین باشد، یکی از علتهای اونیکولیز محسوب میشود.با دلگرم همراه باشید.
داروهای دیگری که ممکن است باعث اونیکولیز شوند، مینوسیکلین و قرصهای جلوگیری از بارداری هستند.بین علتهای سیستمیک برای اونیکولیز میتوان به کم خونی و برونشکتازی اشاره نمود.بغیر از پسوریازیس که درگیری شناخته شدهای در اونیکولیز دارد، لیکن پلان هم میتواند باعث اونیکولیز شود.تا 50 درصد از بیماران مبتلا به پسوریازیس درگیری ناخن دارند. در پسوریازیس ناخن، ممکن است علاوه بر اونیکولیز، نقطه نقطههای فرورفته ( Pitting) و لکههای زردرنگ شفاف زیر ناخن ( Oli drop) دیده شود.بیماران مبتلا به اونیکولیز باید از نظر هیپرتیروئیدیسم بررسی شوند.
![اونیکولیز اونیکولیز](/Upload/Public/Content/Images/1397/02/21/0928430604k.jpeg)
چه چیزی باعث اونیکولیز می شود؟
از جمله مهمترین علل ایجاد این عارضه در ناخن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدمه به ناخن
- آلرژی به محصولاتی مانند لاک، مواد کاشت ناخن یا ناخن مصنوعی
- قارچ ناخن یا پسوریازیس
- واکنش به داروهای سیستمیک
- تروما
برخی از متخصصان معتقدند که سلامت ناخن ها می تواند نشانه ای از سلامت کلی بدن باشد. به همین دلیل معمولا ایجاد اختلال در ناخن ها نشان دهنده وجود یک بیماری زمینه ای جدی است. بنابراین گاهی عارضه اونیکولیز نشان دهنده عفونت قارچی یا بیماری تیروئید است. گاهی اوقات نیز کمبود برخی از ویتامین های ضروری و مواد معدنی مانند آهن باعث جدا شدن ناخن از بستر خود می شود.
علائم این اختلال چیست؟
اولین نشانه ای که ایجاد می شود این است که ناخن کم کم از بستر خود جدا می شود و به سمت بالا حرکت می کند. در این مرحله معمولا درد ایجاد می شود. ناخنی که تحت تاثیر این اختلال است، بسته به علت ایجاد بیماری، ممکن است به رنگ های زیر در آید:
- زرد
- سبز
- بنفش
- سفید
- خاکستری
جلوگیری از اونیکولیز
اگر این عارضه به دلیل حساسیت به مواد زیر ایجاد شده باشد، به راحتی و با اجتناب از قرار گرفتن در معرض این مواد می توان از جدا شدن ناخن از بستر جلوگیری کرد:
- چسب
- اکریلیک
- استون که در مانیکور و پدیکور استفاده می شود
- ناخن مصنوعی
اگر قصد دارید که از ابزاری مانند لاک یا استون استفاده کنید، حتما نوع ضد آلرژی آن را تهیه کنید.اگر رشد قارچ یا مخمر باعث اونیکولیز شده باشد برای جلوگیری از گسترش عفونت بهتر است مراقبت بیشتری از ناخن ها انجام دهید. در حین حالت و در صورتی که ناخن ها قارچ دارند، می توانید از آنتی بیوتیک های طبیعی زیر استفاده کنید. ضمن این که هرگز نباید دست آلوده را به دهانتان بزنید زیرا ممکن است موجب انتقال قارچ و مخمر به دهانتان شود.
- سرکه و پراکسید هیدروژن
- روغن درخت چای
- جوش شیرین
اگر اونیکولیز در ناخن پاها ایجاد شده است نیز باید نکات زیر را رعایت کنید:
- از جوراب تمیز استفاده کنید.
- پاهایتان را همیشه خشک نگه دارید.
- از کفشی استفاده کنید که تهویه مناسب دارد.
- هر روز پاهای خود را در سرکه سیب رقیق شده با آب بشویید و خشک کنید.
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای برای مطلب درمان و پیشگیری از اونیکولیز
در ذهن شما باقی مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
--------------------------------------------------------------------------------------------
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی