دلایل بروز واریس: به طور حتم شما هم در مورد واریس مطالبی شنیدهاید یا افراد زیادی را دیدهاید که از این بیماری رنج میبرند. واریس نوعی بیماری است که به صورت پیچ در پیچ شدن، برجسته شدن و بیرون زدن وریدها تظاهر کرده و ممکن است در اعضای مختلف بدن دیده شود، ولی عموما واریس را به عنوان درگیری عروق اندام تحتانی میشناسند.
ضعف عضلات ساق پا و اختلال عملکرد دریچههای موسوم به دریچه لانه کبوتری نیز ازجمله دلایلی هستند که موجب بروز این بیماری میشود.
سیاهرگهای بدن وظیفه دارند خون بدون اکسیژن را از اعضای مختلف بدن گرفته و به قلب بازگردانند. حال مشخص است که برای این کار فشار بیشتری به وریدهای ساق پا وارد شده و مشکلاتی را ایجاد میکند، چراکه وریدهای ساق پا باید خون را در مسیری طولانیتر و برخلاف جاذبه زمین انتقال دهند؛ البته در وریدها دریچههایی یکطرفه برای پیشگیرى از بازگشت خون قرار دارد؛ حال اگر این دریچهها کار خود را بهخوبى انجام ندهند، خون بازگشته و با تجمع در وریدها موجب تورم آنها میشوند.
دکتر ایرج فاضل، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره میگوید: «واریس شایعترین بیماری عروقی است، به طوری که یک نفر از هر 5 نفر به درجاتی از واریس مبتلاست؛ البته زنان 5 برابر بیشتر از مردان دچار واریس میشوند.»
دلایل بروز واریس
واریس میتواند به علل متفاوتی ایجاد شود. عموما این بیماری در افرادی که مشاغلشان مستلزم ایستادن یا نشستنهای طولانی مدت بوده یا بلند کردن اجسام سنگین بخشی از آن است، شیوع فراوانی دارد.
اما در کنار این مورد، عواملی مثل وراثت و چاقی هم در بروز آن تاثیر میگذارد؛ به طوری که گروهی از بیماران سابقه خانوادگی ابتلا به واریس دارند. اضافه وزن نیز با فشاری که بر وریدهای ساق پا وارد میکند، میتواند موجب بروز این بیماری شود.
سن فرد نیز عامل مهمی است که باید در نظر داشت. در حقیقت با افزایش سن، خطر ابتلا به واریس بیشتر میشود. به طوری که حدود کمتر از 10 درصد زنان زیر 30 سال و بیش از 75 درصد زنان بالاى 70 سال با این مشکل روبهرو هستند.
بارداری نیز احتمال وقوع بیماری را افزایش میدهد و به همین دلیل زنان بیش از مردان در معرض این بیماری قرار دارند.
دلایل بروز واریس: نشانههای بیماری
ایجاد ظاهری نازیبا کمترین مشکلی است که این بیماری ایجاد میکند. دکتر فاضل توضیح میدهد: «واریس با علائمی همچون خستگی، ناراحتی و احساس سنگینی در ناحیه ساق پا همراه است؛ البته این شرایط و دردها بخصوص در دوران قاعدگی آزاردهندهتر نیز میشود.»
وجود وریدهای متسع و پیچ در پیچ در اندام تحتانی و ایجاد زخم زیر پوست ساق پا از دیگر علائم بالینی این بیماری هستند.
دکتر فاضل با اشاره به این مورد که گاه در رگهای واریس، لخته ایجاد میشود که به آن فلبیت سطحی میگویند، توضیح میدهد: «ایجاد لخته سبب قرمزی، تورم، درد و حساسیت نسبتا زیادی میشود، ولی برعکس فلیبت عمقی بروز لخته در رگهای سطحی که قابل لمس هستند، خطری نداشته و تنها با ایجاد درد موضعی باعث ناراحتی بیمار میشود.»
این متخصص و جراح عروق درخصوص واریسهای پیشرفته میگوید: «در واریسهای پیشرفته، پوست قسمت پایین و داخلی ساق، درست در قسمت بالای قوزک داخلی به تدریج تغییر رنگ داده و ضخیم میشود. در نهایت نیز زخمهایی به اسم زخم واریسی بروز میکند.»
به گفته وی تغییر رنگ پوست، زخم و بخصوص ورم اندام، نشانه پیشرفتگی واریس است.
بیمارانی که گرفتار آثار مختصر واریس شدهاند یا در سابقه خانوادگی آنان ابتلا به واریس وجود دارد، بخصوص اگر وضعیت شغلی آنها مطابق با شرایطی باشد که ذکر شد یا خانمهایی که در ابتدای دوران بارداری هستند باید اقداماتی را جهت پیشگیری و درمان بیماری انجام دهند.
پوشیدن جورابهای الاستیک تا ناحیه زیر زانو میتواند برای این کار موثر باشد. بهتر است این جورابها را فقط هنگام استراحت در بیاورید. همچنین خوب است پاها را چنددقیقه در روز و هنگام استراحت بالا نگه دارید.
ماساژ نیز از دیگر شیوههایی است که برای بهبود علائم واریس استفاده میشود؛ البته هیچ وقت خودسرانه برای درمان از ماساژ استفاده نکرده و از فردی متخصص در این زمینه کمک بخواهید.
انجام دادن حرکات ورزشی مناسب، استفاده از شیوههای متفاوت درمانی با نظر پزشک و آبدرمانی نیز میتواند در کاهش و بهبود علائم به بیماران کمک کند. متخصصان توصیه میکنند بیماران پس از مشورت با پزشک بهتر است، هفتهای 3 جلسه آبدرمانی و شنا را داشته باشند. شنای کرال سینه و پشت نیز از بهترین ورزشهای موثر برای درمان این بیماری است.
دکتر فاضل با تاکید بر این که کمتر از 10 درصد بیماران مبتلا به واریس، نیاز به عمل جراحی پیدا میکنند، میگوید: «پوشیدن جوراب واریس کمک زیادی به تسکین علائم میکند.»
در نهایت به خاطر داشته باشید با بروز علائم واریس، مراجعه به پزشک را نادیده نگیرید.
دلایل بروز واریس: درمان واریس در طب سنتی
امروزه تغذیه نامناسب و بی تحرکی سبب ایجاد عارضه چاقی در جامعه شده است که خود یکی از عوامل اصلی بروز بیماری های قلبی- عروقی می باشد. از طرف دیگر استرس های روحی و تنش های روزمره نیز در ایجاد این بیماری ها بی اثر نبوده است. داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری های قلبی عروقی در طب نوین کاملاً کارا نبوده و این بیماری را به طور ریشه ای درمان نمی کند. اما در طب سنتی با استفاده از گیاهان دارویی بی ضرر و دارای مکانیسمی ساده این بیماری به طور کامل و ریشه ای درمان می شود. یکی از این فرآورده های گیاهی، کاردی آی است که از 17 گیاه دارویی تشکیل و می تواند مشکلات قلبی- عروقی را درمان نماید. اما باید توجه داشت که تنها مصرف دارو کافی نیست و باید پیش نیازهای درمانی نیز رعایت شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله کاردی آی را مطالعه کنید و یا از مشاورین ما بهره گیرید.