به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رادیو گفتگو، ابوالفضل ظهرهوند کارشناس مسایل بین الملل اظهار داشت اظهار داشت: نکتهای که در برجام برای بسیاری جای پرسش دارد، شتابزدگی در شکلدهی به متن برجام است که به نظر میرسد که متن آن به خوبی خوانده نشده است. به نظرم چنین توافقی پس از جنگ جهانی دوم سندی در این حد از پیچیدگی و ملاحظات مختلف از جنبه امنیتی، سیاسی، اقتصادی و ... وجود نداشته است. در عین حال به نکتهای که باید توجه کنیم این است که برجام یک فرآیند است، مسیری که در گذشته طی و شش قطعنامه صادر شد.
کارشناس مسایل بین الملل افزود: متن برجام به دلیل پیچیدگیها دهها بار باید خوانده شود تا فرد دریابد که جای تفاصیل متفاوت و گوناگونی که وجود دارد، کجاست؟ به همین دلیل مذاکرهکنندگان در لوزان میگفتند توافق کردیم و دوستان در این طرف میگفتند چرکنویس است! چطور ممکن است دولت در آن طرف سند توافق را مهر زده و به عنوان قرارداد اعلام میکند، حتی ما اعتراض نکردیم و بگوییم ما مذکرات بعدی را انجام میدهیم تا شما مشخص کنید آیا این چرکنویس است یا قطعنامه است؟
ظهره وند افزود: میخواهم بگویم فضای ابهام و نوع رفتاری که اتفاق افتاد این شُبهه را به وجود آورد و میبینید وقتی که برجام امضاء میشود، اگرچه یک هفته برای امضای آن وقت داشتیم، اما زودتر از یک هفته درخواست امضای آن را میدهیم. در حالی که باید میگذاشتیم یک هفته بگذرد و داوریها صورت بگیرد و برجام که یک قرارداد بینالمللی است قطعا باید از سوی مجلس شورای اسلامی مورد نظرخواهی و بررسی قرار بگیرد.
سفیر اسبق ایران در افغانستان بیان کرد: نظرخواهی و بررسی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره برجام صورت نمیگیرد و این اتفاق نمیافتد و سریعا توافق صادر میشود. این وسط باید پرسش میشد که این عجله برای چیست؟ حال بعد از شکلگیری توافق برجام اتفاقات دیگری روی میدهد و سرعت عمل ما در اجرایی کردن برجام که نام آن را تعهد گذاشتیم، با طرف مقابل همخوانی ندارد و در این میان ما گویی همه کارتها را رو کردیم و طرف مقابل چندان حرکت مثبتی انجام نداده است.