برترینها: سردی پا معمولا وضعیت طبیعی است که در نتیجه سرمای هوا یا به علت اضطراب و نگرانی روی میدهد. در سرما رگهای خونی پا و یا قسمتهای دیگر بدن شما مثل بینی منقبض شده و درنتیجه آن در اثر سرما جریان خون در این منطقه کاهش مییابد. این کاهش جریان خون منجربه کاهش سطح اکسیژن در قسمتهای خارجی بدن شده و باعث کبود رنگ شدن پوست میشود که سیانوز نام دارد.
علل سردی پا و درمان آن
سیانوز در هوای سرد مسئلهای جدی نیست و پس از گرم شدن سریعا به حالت اولیه خود باز میگردد. در وضعیتهای استرس زا و نگران کننده سردی پا پیش میآید و هنگامی که آدرنالین کاهش یابد، برای کاهش حداقل خونریزی بر اثر آسیب احتمالی، جریان خون در قسمتهای خارجی بدن کاهش مییابد.
در برخی موارد سرد شدن پا به علت عوامل دیگری نظیر آسیب عصبی (نوروپاتی محیطی)، دیابت به عنوان یک بیماری مزمن که توانایی جذب قند به عنوان انرژی را مختل میکند، همچنین استفاده بیش از حد مشروبات الکلی، یا کمبود بعضی از ویتامینهای خاص است.
همچنین سردی پا میتواند نشانهای از جریان خون ضعیف در قسمتهای خارجی بدن باشد. بیماری سرخرگ محیطی یا PAD که همچنین با نام بیماری عروق محیطی PVD شناخته میشود. این بیماری سبب باریک شدن یا مسدود شدن عروق میشود که در نتیجه منجر به تجمع چربی و کلسترول در دیواره رگها شده و در این حالت جریان خون به حداقل میرسد.
سرد شدن کف پا به ندرت نشانهای از یک بیماری جدی است. اگر شما و یا فردی در نزدیکی شماست که دچار درد سینه و یا احساس فشار در قفسه سینه، کاهش بینایی، فلج یا ناتوانی در حرکت قسمتی از بدن، گیجی، نداشتن نبض در پا و یا نفس نفس زدن است، سریعا به پزشک و اورژانس مراجعه کنید.
مطلب پیشنهادی
داستان ازدواج حسین ماهینی و همسرش را در لنز ببینید!
داستان ازدواج حسین ماهینی و همسرش را در لنز ببینید!
اگر زخمها و یا کبودیهای پای شما به کندی خوب میشود و دچار عفونتهای مداوم است به پزشک مراجعه کنید. اگر شما به علت ضعیف بودن جریان خون تحت درمان سردی پا قرار دارید، اما نشانههای شما پایدار است و یا باعث نگرانی شما میشوند به پزشک مراجعه کنید.
چه عواملی باعث سردی پا میشود؟
سردی پا میتواند نشانهای از چندین وضعیت مختلف نظیر آسیب عصبی (نوروپاتی محیطی) باشد، بعضی اوقات این مسئله در دیابتی ها، الکلیها و یا افرادی که دچار کمبود ویتامینی خاص هستند دیده شده است.
سردی پا ممکن است همراه با دیگر علائم باشد که با توجه به بیماری و یا اختلالت قبلی متفاوت است. علائمی که مداوم سیستم قلبی عروقی را تحت تاثیر قرار میدهند، ممکن است در دیگر سیستمهای بدن اختلال ایجاد کند.
مشکلات قلبی و عروقی
سردی پا ممکن است به علت بیماری سرخرگ (عروق) محیطی ایجاد شود که این بیماری نازک شدن و یا مسدود شدن عروق است که ناشی از تجمع چربی و کلسترول در دیوارهی عروق رخ میدهد که در نهایت باعث محدود شدن خون رسانی به برخی اعضای بدن میشود.
به عبارت دیگر سردی پا که بر اثر سیستم گردش خون ضعیف پیش میآید ممکن است با دیگر نشانههایی که سیستم قلبی عروقی را تحت تاثیر قرار میدهد همراه باشد. این نشانهها عبارتند از:
کبودی و رنگ پریدگی پوست (سیانوز)
درد، سنگینی و بی حسی پا
درد در پا، باسن، ران و ماهیچه ساق پا به هنگام راه رفتن
احساس دردی که با انقباض و انبساط عضلات افزایش مییابد.
علائم عصبی که ممکن است همراه با سردی پا باشد
درد همراه با سوزش که عللی الخصوص در شب حس میشود.
ضعف عضلانی
بی حسی و مور مور شدن بازوها و پاها
فلج قسمتی از بدن
حساس به لمس شدن
ضعف (از دست دادن قدرت)
سردی پا ممکن است همراه با علائمی باشد که مرتبط با سیستمهای دیگر بدن است. نظیر:
سردی پوست پا
اختلال نعوظ
ضعیف شدن رشد مو و ناخن در عضو تحت تاثیر
کند خوب شدن زخمها و جراحات
نبض ضعیف در پای آسیب دیده
علائم خطرناک سردی پا
در بعضی از موارد سردی پا ممکن است نشانهای از وضعیتی حیاتی باشد که سریعا باید در حالت اورژانسی بررسی بشود. در صورت داشتن هر کدام از علائم زیر سریعا به اورژانس مراجعه کنید.
درد و فشار در قفسه سینه
گیجی و کم شدن سطح هوشیاری حتی در زمان کوتاه
مشکلات کلامی
مشکلات بینایی و دید
فلج و یا ناتوانی حرکتی عضوی از بدن
تنگی نفس
سوالاتی که پزشک از شما میپرسد:
برای بررسی وضعیت شما، پزشک سوالات مختلفی در ارتباط با سردی پایتان میپرسد. این سوالات عبارتند از:
چه موقع سردی پا را حس کردید؟
آیا کسی در خانوادهی شما دچار بیماریهای قلبی عروقی است؟
اگر شما همزمان با سردی پا احساس درد دارید، در کدام قسمت دقیقا احساس درد دارید؟ در حین راه رفتن و یا بالا رفتن از پله درد شما چگونه میشود؟
آیا دخانیات مصرف میکنید؟
آیا دچار دیابت هستید؟
رژیم غذایی شما چگونه است؟ غذای معمولی که روزانه مصرف میکنید چیست؟
آیا شما علائم دیگری دارید؟
چه داروهایی مصرف میکنید؟
چون سردی پا میتواند به علت بیماریهای جدی رخ دهد، نقص درمان آن میتواند باعث عوارض جدی و آسیب دائمی شود.
زمانی که علت اولیه سردی پا مشخص شد، ادامه برنامه درمان و پیروی از آن اهمیت ویژهای دارد و پزشک این برنامه را ویژه شما برای کاهش خطرات و عوارض زیر مطرح میکند:
دردهای مزمن
قانقاریا
افزایش ریسک مبتلا به عفونت در ناحیهی آسیب دیده
قطع عضو
آسیب دائمی عصبی