به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، ناصر مقدسی مشاور بینالملل سازمان حفاظت محیط زیست در نشست ملی ایران و چالش 2020 و سیاستهای توسعه در مواجهه با تغییر اقلیم که در دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار کرد: موضوع گرمایش جهانی و افزایش گازهای گلخانهای مورد بحث و بررسی در تمام محافل علمی و رسانهای است.
وی با اشاره به وجود دو دیدگاه در رابطه با افزایش گرمای کره زمین افزود: یک دیدگاه اقلیتی است و براساس آن تغییر اقلیم مسألهای انسان ساخت نیست و افزایش دما بر اثر روند طبیعی زمین و انفجارهای خورشیدی رخ میدهد.
مشاور بینالملل سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در دیدگاه دوم، براساس مشاهدات علمی دمای زمین از اواسط قرن 19 و از سال 1850 بر اثر تراکم گاز دی اکسید کربن افزایش یافته است.
مقدسی تصریح کرد: IPCC (هیات بینالدولی تغییر اقلیم) مسئول حوزه تغییر اقلیم و گرمایش جهانی است و کارشناسان و متخصصان این حوزه در سه کارگروه جو و موضوعات اقلیمی، آسیب شناسی اجتماعی و نحوه مدیریت و راههای مقابله با اثرات گرمایش جهانی آنها را بررسی و پیگیری میکنند.
وی با بیان اینکه سازمان هواشناسی مرجع ملی IPCC در ایران است، افزود: سازمان هواشناسی گزارشهایی را در مورد اثرات تغییر اقلیم بر روی فلات ایران و مسائل اقتصادی و اجتماعی کشور تهیه کرده و آن را در دسترس دستگاههای مختلف از جمله شورای عالی امنیت ملی قرار داده است.
مقدسی تصریح کرد: دیدگاه سوم به گرمایش جهانی تراژیک است، به عنوان مثال طبق عقیده ترامپ گرمایش جهانی و تغییر اقلیم دست ساخته کشور چین است و به عقیده رئیس جمهور برزیل نیز تغییر اقلیم دست ساخته کمونیستها است.
مشاوربینالملل سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به اینکه سال 1992 مبدأ پیدایش کنوانسیونهای محیط زیستی مختلف از جمله کنوانسیون تغییرات اقلیمی بوده است،گفت: هدفگذاری کنوانسیون تغییرات اقلیمی تثبیت گازهای گلخانهای بود. عضو در این کنوانسیون به صورت داوطلبانه است، اما کشورهایی که در این کنوانسیون عضو میشوند باید به تعهدات خود عمل کنند.
وی ادامه داد: بر اساس پروتکل کیوتو که از سال 2008 تا 2012 فعال بوده، 37 کشور صنعتی جهان متعهد شدند که نسبت به کاهش انتشار گازهای گلخانهای اقدام کنند، همچنین در سال 2012 اصلاحیهای برای پروتکل کیوتو باعنوان اصلاحیه دوحه انجام شد و این اصلاحیه تا سال 2020 پایدار است.
مقدسی با اشاره به عملکرد مناسب کشورهای عضو اتحادیه اروپا در جریان پروتکل کیوتو تصریح کرد: در سالهای 2005 تا 2007، 28 کشور عضو اتحادیه اروپا موفق شدند که 22 درصد گازهای گلخانهای خود را کاهش دهند.
وی افزود: در شرایط حاضر اجماع جهانی برای کاهش گازهای گلخانهای وجود دارد و تاکنون 184 کشور به توافقنامه پاریس ملحق شدهاند و همچنین از کشورهای عضو اپک 12 کشور به توافقنامه پاریس پیوستهاند که از این بین تنها 17 کشور که ایران نیز جزئی از آنها است عضویت خود را به توافق نامه پاریس اعلام نکردهاند.
مشاور بینالملل سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه باید تا پایان برنامه ششم توسعه 50 درصد از شدت انرژی را کاهش دهیم، تصریح کرد: علیرغم تاکیدات مکرر درباره ضرورت بهینه سازی مصرف انرژی، شدت مصرف انرژی رو به افزایش است که در صورت ادامه این وضعیت، کشور ما تا چند سال آینده به وارد کننده انرژی تبدیل خواهد شد.
وی ادامه داد : میزان انتشار گازهای گلخانهای ایران با کره جنوبی برابر است، اما تولید ناخالص ملی ایران 450 میلیارد دلار و تولید ناخالص ملی کره 1600 میلیارد دلار است.
مقدسی در ادامه نشست گفت: دنیا به سمت انرژیهای نو حرکت کرده است. جهان در زمینه بهینهسازی و کاهش شدت انرژی بهویژه در مصارف خانگی سرمایه گذاریهای کلانی انجام داده است و در کشور ما نیز 17 میلیارد متر مکعب سوخت فلر وجود دارد که این میزان سوخت قابلیت فرآوری و بهرهبرداری دارد.
وی افزود: سند مشارکت ملی برای کاهش گازهای گلخانهای قبل از توافق نامه پاریس تدوین و از دستگاههای مختلف درخواست شد که حداقل سهم کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود را اعلام کنند که جمهوری اسلامی ایران تا سال 2030 تنها چهار درصد از میزان گازهای گلخانهای خود را باید کاهش دهد.