17 آذر 95 خبری از دولت بیرون آمد مبنی بر اینکه "هیئت دولت در جلسه خود بهریاست حجتالاسلام روحانی رئیسجمهور، به ادامه بررسی پیشنهادهای کارگروه منتخب درباره «لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» پرداخت و مواد دیگری از این لایحه را به تصویب رساند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، براساس موادی از این لایحه که بهتصویب هیئت وزیران رسید، واحد پول ایران، تومان و برابر با 10 ریال تعیین شد".
هرچند اعلام این خبر در روزهای نخست سروصدای زیادی بهپا کرد ولی در ادامه با مسکوت ماندن، طرح و عدم ارسال لایحه به مجلس شورای اسلامی، از سروصداها هم کاسته شد، چراکه تغییر واحد پول ایران از ریال به تومان پس از ارسال لایحه بانک مرکزی به مجلس و تصویب این بند در مجلس و تأیید آن توسط شورای نگهبان قانونی و قابل اجراست ولی هنوز خبری از طی این مراحل از سوی دولت نیست.
با رسانهای شدن تغییر واحد پول ملی به تومان البته رئیس کل وقت بانک مرکزی تأکید کرد که این طرح بهمعنی حذف صفر نیست و فقط بناست واحد شمارش پول به تومان تغییر کند همانطور که در جامعه رایج است.
ولیالله سیف رییس کل وقت بانک مرکزی در این باره، گفته بود: "جمعبندیها این بود که پیشنهاد مستقلی از سوی دولت و بانک مرکزی به مجلس ارسال شود که اگر بهتصویب برسد منجر به حذف 4 صفر از پول ملی میشود.
اما در نهایت جمعبندی دولت این شد که فعلاً رفورم پولی انجام نشود، رفورم پولی یعنی حذف صفر. آنچه در حال حاضر در این مرحله مدنظر قرار گرفته این است که فعلاً تومان را بهعنوان واحد پول ملی کشور در نظر بگیریم و در یکی دو سال آینده و پس از استمرار و پایداری تورم تکرقمی، صفرها از پول ملی حذف شود، بنابراین اجرای این طرح به آینده موکول شده است".
از زمان اعلام این تصمیم دولت 2 سال میگذرد ولی هنوز خبری از رسمی شدن واحد پول ملی ایران نیست و دولتیها و مسئولان بانک مرکزی هم خبر جدیدی از این طرح ندادهاند.
با این حال، دیروز در مراسمی با حضور رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد از اسکناسهای جدید 50 هزار تومانی رونمایی شد.
نکته مهم و البته مرتبط با این گزارش، در رونمایی از اسکناسهای 50 هزار تومانی این است که در طرح جدید این اسکناسها تغییر واحد پول ملی به تومان عملاً اجرایی شده است.
همانطور که در ظاهر ایرانچکهای جدید 50 هزار تومانی پیداست، بانک مرکزی 4 صفر را کمرنگ کرده و با برجسته کردن 50 عملاً تومان را در این اسکناسها زنده کرده است.
بانک مرکزی در توضیح ایرانچکهای جدید نوشته است: اسکناس یادشده که با تکنولوژی پیچیدهای تولید شده امکان جعل را بهمیزان قابل توجهی کاهش داده است. این فناوری در سال 2013 بر روی اسکناس یورو اعمال [شد] و پس از آن تنها کشورهای معدودی موفق به انتقال دانش فنی، خط تولید و بهرهبرداری از این ویژگی امنیتی بر روی اسکناسهای خود شدهاند.
نوار درخشان، چاپ نوری ــ مغناطیسی متغیر، نخ امنیتی با قابلیت تغییر رنگ از مختصات ایرانچک جدید است.
در نمونههای قبلی اسکناس و ایرانچک باز هم ریال خودنمایی میکرد و این موضوع در نحوه رنگآمیزی صفرها کاملاً نمایان بود.
ایرانچکهای 50 هزار تومانی آبی که قبلاً از سوی رئیس جمهور رونمایی شد، شامل همین موضوع بوده و در آن ریال بارز است.