خبرگزاری ایسنا: مجتبی نوروزی کارشناس ارشد مسائل افغانستان و شبه قاره در نشستی که با عنوان چشم انداز تحولات افغانستان و امنیت منطقهای در محل پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه برگزار شد، اظهار کرد: معتقدم مذاکرات با طالبان به نتیجه خاصی آن هم با این روندی که در مسکو و یا توسط خلیلزاد پیگیری میشود، نخواهد رسید، زیرا صلح پایدار در افغانستان الزامات خاص خود را دارد.
وی تصریح کرد: مهمترین ریشه نا امنی در افغانستان عدم تکمیل پروژه دولت-ملتسازی است با توجه به تنوع قومی در این کشور، اکنون شاهد شکاف ارزشی در جامعه افغانستان هستیم، اقوام مختلفی وجود دارند که بر سر قدرت با یکدیگر دچار منازعات هستند نمونه آن پشتونها میباشند که تلاش میکنند به این تسلط تاریخی تداوم ببخشند.
این کارشناس مسائل افغانستان افزود: درون طالبان شاهد دسته بندیهای متعددی هستیم، همچنین داعشی که در افغانستان وجود دارد کاملاً متفاوت با طالبان است البته بخش عمدهای از اینها بدنه اجتماعی هستند که از طالبان جدا شدند و تلاش میکنند به نوعی نارضایتی خود را ابراز کنند، بنابراین داعش امروز در افغانستان با داعش شامات متفاوت است و تا زمانی که بدنه اجتماعی مسالهاش حل نشود مساله صلح خیلی قابل توجه نیست و به نتیجه نمیرسد.
نوروزی همچنین درباره اینکه منافع جمهوری اسلامی ایران در افغانستان چیست، گفت: بدون شک رسیدن افغانستان به نقطهای که امن باشد و رونق اقتصادی داشته باشد به صورت جدی منافع ایران را تأمین میکند.
امان الله شفائی پژوهشگر مسائل حوزه افغانستان نیز در این نشت اظهار کرد: در عرصه تحولات سیاسی افغانستان، نیمه موفق از انتخابات پارلمانی عبور کردهاند و انتخابات ریاست جمهوری را در سال آینده پیش رو دارند. در میان افرادی هم که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شدهاند دو نفر شانس بیشتری دارند، اشرف غنی رئیس جمور فعلی و حنیف اتمر، زیرا افرادی که در تیم انتخاباتی حنیف اتمر هستند افراد شناخته شده و از قومهای تأثیرگذار میباشند در حالی که تیم انتخاباتی غنی در این حد نیستند.
وی ادامه داد: بنده به آینده صلح در افغانستان خوشبین نیستم، زیرا آینده صلح افغانستان برای امروز نیست، این کشور 40 سال است که درگیر جنگ میباشد و در این مدت ادبیات صلح تکرار شده و تا به امروز هم به نتیجه نرسیده است.
این پژوهشگر مسائل حوزه افغانستان یادآور شد: بازیگران منطقهای نقش زیادی در مساله طالبان دارند، که از میان آنها پاکستان بسیار مهم است، زیرا هم در روی کار آمدن طالبان نقش داشته و هم در برانداختن آن نقش دارد، بنابراین پاکستان بازیگر مهمی است که اگر خود را کنار بکشد از صلح خبری نخواهد بود.
شفائی با اشاره به اینکه سیاست خارجی پاکستان در قبال همسایگان ناپاک و کثیف است، ابراز عقیده کرد:ای کاش ا. یران قدری بیشتر در مورد مذاکره با طالبان تأمل کند، زیرا قضیه صلح پیچیده است، بازی با کارت طالبان بازی درستی نیست، طالبان مهره سوخته است.
به گزارش ایسنا، همچنین طیبه واعظی کارشناس مسائل افغانستان در این نشست اظهار کرد: طی این سالها تلاشهای زیادی برای صلح در افغانستان صورت گرفته، اما هیچکدام به نتیجه نرسیده است. اکنون از نظر زمانی، شرایط به گونهای است که مصالحه میتواند اتفاق بیافتد.
وی تصریح کرد: وضعیت افغانستان پیچیده است و تفاوتی بین مذاکرات قبلی و فعلی وجود ندارد، در مذاکرات قبلی دولت طالبان را دعوت نمیکرد و یا پاکستان وارد مذاکره میشد، اما امروز مولفهها و مراحل صلح چالش دیگری است.
این کارشناس مسائل افغانستان همچنین بیان کرد: آمریکا و طالبان هنوز در بحث آتش بس به توافق نرسیدهاند، از طرفی قلمرو قدرت به سمتی میرود که از نظام تمرکز به سمت فدرالی بوده و تقسیم قدرت صورت گیرد و بخشهایی که در اختیار طالبان است به آنها واگذار شود.
واعظی با بیان اینکه پاکستان، هند، چین و روسیه از جمله بازیگران منطقهای در روند صلح در افغانستان هستند، گفت: ایران هم از دیگر بازیگران منطقهای است که فکر میکنم نباید بازی ایران با کارت طالبان را به معنی منفی در نظر بگیریم، زیرا صلح باید به گونهای اتفاق افتد که ایران هم نقش خود را ایفا کند ضمن اینکه با سایر گروههای قومی هم در ارتباط باشد.