ماهان شبکه ایرانیان

حرکت الاکلنگی نرخ ارز

 با این اوصاف در پی در پیش گرفتن سیاست‌های ارزی از سوی دولت و بانک مرکزی بازار ارز در چند ماه گذشته تا حدی به سمت ثبات پیش رفت و نرخ ارز تا اندازه‌ای ثابت شد. با این حال از روزهای گذشته بازهم شاهد نوسانات جدیدی در بازار ارز بوده‌ایم؛ به طوری‌که نرخ دلار تا مرز 14 هزار تومان و سکه تا مرز پنج میلیون تومان نیز رسیده است.

فشار بر عرضه و تقاضا

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از قانون، برخی از اقتصاددانان علت این امر را افزایش فشار بر عرضه و تقاضا در بازار آزاد به دلیل نزدیک شدن تعطیلات نوروزی و همچنین فشارهای خارجی دانسته‌اند. سعید عیسی‌زاده، استاد دانشگاه با اشاره به جهش قیمتی ارز در روزهای گذشته در این خصوص به ایسنا گفته است: درشرایط فعلی هم روی عرضه و هم روی تقاضا فشار زیاد است. افزایش تقاضا در این روزها به دلیل نزدیک شدن به نوروز و افزایش مسافرت‌های نوروزی به خارج از کشور است. افزایش فشار آمریکا برای محدود کردن فروش نفت باعث فشار بر طرف عرضه شده است. نشست‌های اخیر در ورشو و مونیخ با همین هدف و به منظور افزایش فشارها بر ایران است. این مسائل می‌تواند قدرت عرضه ارز توسط دولت را محدود کند و اگر عرضه در بازار ارز هم کم شود، روی افزایش قیمت‌ها تاثیر می‌گذارد. از سوی دیگر صادرکنندگان هم با تاخیر ارز خود را به سامانه نیما واریز می‌کنند یا اصلابرنمی‌گردانند که این کار باعث افزایش فشار بر عرضه می‌شود. برخی از تقاضاها در بازار ارز تقاضاهای با هدف سرمایه‌گذاری هستند. واقعیت این است که مردم دست سیاست‌گذاران را خوانده‌اند و دیگر کمتر تحت تاثیر توصیه‌های آن‌ها قرار می‌گیرند. در چنین شرایطی دولت باید سعی کند جو روانی پیرامون بازار ارز را کنترل کند.

تفاوت قیمت بانک‌ها با بازار

در روزهای گذشته یعنی روزهای منتهی به سال جدید، قیمت ارز و به طور مشخص دلار دچار نوساناتی شده است؛ به طوری که دلار در روز پنجم اسفند از مرز 13 هزار و 500 تومان در صرافی ملی گذشت. همچنین در معامله ارز بانک‌ها، اختلاف قیمت بیش از 1580 تومانی در هر یورو مشهود است. نرخ خرید ارز در بانک‌ها از ابتدا با نرخ خرید در بازار به اندازه قابل توجهی متفاوت بود و بانک‌ها مجاز به خرید ارز از متقاضیان هستند. با این حال بانک‌ها ارز مسافرتی خود یعنی یورو را برای روز گذشته با حدود قیمت 15 هزار و 780 تومان فروختند که هم سطح قیمت بازار است، ولی یورو را با نرخ 14 هزار و 150 تومان از مشتریان می‌خرند که تا 1580 تومان اختلاف قیمت دارد. در حال حاضر اختلاف قیمت خرید و فروش ارز در بازار حدود 200 تومان است. نرخ خرید دلار در بانک‌ها برای روز گذشته 13 هزار و 150 تومان تعیین شد. طبق اعلام بانک مرکزی نیز در معاملات بازار آزاد در صرافی‌های مجاز دلار 13 هزار و 800 تومان و یورو تا 15 هزار و 800 تومان قیمت خورده است.

نرخ ارزهای مختلف

بانک مرکزی نرخ 47 ارز را برای روز گذشته اعلام کرد که طی آن نرخ 24 ارز مانند یورو و پوند نسبت به روز یک‌شنبه افزایش و قیمت 11 واحد پولی دیگر کاهش یافت؛ نرخ 12 ارز دیگر از جمله دلار نیز ثابت بود. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار آمریکا برای روز دوشنبه ششم اسفند 97 بدون تغییر نسبت به روز یک‌شنبه 42 هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با 73 ریال افزایش 54 هزار و 888 ریال و هر یورو نیز با 12 ریال رشد 47 هزار و 624 ریال ارزش‌گذاری شد. افزون بر این، هر فرانک سوئیس 42 هزار و 37 ریال، کرون سوئد چهار هزار و 499 ریال، کرون نروژ چهار هزار و 885 ریال، کرون دانمارک 6 هزار و 384 ریال، روپیه هند 592 ریال، درهم امارات متحده عربی 11 هزار و 437 ریال، دینار کویت 138 هزار و 138 ریال، یکصد روپیه پاکستان 30 هزار و 160 ریال، یکصد ین ژاپن 37 هزار و 952 ریال، دلار هنگ کنگ پنج هزار و 352 ریال، ریال عمان 109 هزار و 235 ریال و دلار کانادا 31 هزار و 960 ریال قیمت خورد. از سوی دیگر، نرخ دلار نیوزلند 28 هزار و 829 ریال، راند آفریقای جنوبی سه هزار و چهار ریال، لیر ترکیه هفت هزار و 894 ریال، روبل روسیه 642 ریال، ریال قطر 11 هزار و 539 ریال، یکصد دینار عراق سه هزار و 526 ریال، لیر سوریه 82 ریال، دلار استرالیا 30 هزار و 7 ریال، ریال سعودی 11 هزار و 201 ریال، دینار بحرین 111 هزار و 705 ریال، دلار سنگاپور 31 هزار و 109 ریال، یکصد تاکای بنگلادش 50 هزار و 20 ریال، ده روپیه سریلانکا دو هزار و 339 ریال، کیات میانمار 28ریال و یکصد روپیه نپال 36 هزار و 789 ریال تعیین شد. افزون بر این نرخ یکصد درام ارمنستان هشت هزار و 602 ریال، دینار لیبی 30 هزار و 263 ریال، یوان چین 6 هزار و 267 ریال، یکصد بات تایلند 134 هزار و 49 ریال، رینگیت مالزی 10 هزار و 314 ریال، یک هزار وون کره جنوبی 37 هزار و 463 ریال، دینار اردن 59 هزار و 239 ریال، یکصد تنگه قزاقستان 11 هزار و 159 ریال، لاری گرجستان 15 هزار و 771 ریال، یک هزار روپیه اندونزی دو هزار و 996 ریال، افغانی افغانستان 564 ریال، روبل جدید بلاروس 19 هزار و 647 ریال، منات آذربایجان 24هزار و 749 ریال، یکصد پزوی فیلیپین 80 هزار و 692 ریال، سومونی تاجیکستان چهار هزار و 450 ریال، بولیوار جدید ونزوئلا چهار هزار و 206 ریال و منات جدید ترکمنستان 11 هزار و 993 ریال ارزش‌گذاری شد.

قیمت سکه و طلا

قیمت سکه تمام‌بهار آزادی در بازار تهران روز گذشته به چهار میلیون و 738 هزار تومان کاهش یافت. روز یک‌شنبه در بازار آزاد سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با کاهش 262 هزار تومانی نسبت به روز قبل در قیمت چهار میلیون و 738 هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و 700 هزار تومان معامله شد. در بازار آزاد هر قطعه نیم سکه بهار آزادی دومیلیون و 700 هزار تومان، ربع سکه یک‌میلیون و 720 هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی 850 هزار تومان فروخته شد. هر گرم طلای 18عیار هم 433 هزار و 74 تومان ارزش‌گذاری شد، ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت 1330 دلار معامله شد.

کاهش ارزش پول ملی

در ماه‌های گذشته افزایش نرخ ارز و بروز تورم در اقتصاد باعث کاهش ارزش پول ملی شده است. موضوعی که از اهمیت بسیاری در فضای اقتصادی کشور ما برخوردار است. اگرچه کاهش ارزش پول ملی باعث شده برخی بدهی‌های دولت سبک‌تر شود اما برخلاف برخی تحلیل‌ها که بر این مبناست که دولت به طور تعمدی با دستکاری نرخ ارز باعث کاهش ارزش پول ملی شده تا بتواند از بار بدهی‌های ارزی خود به بانک‌ها و برخی شرکت‌ها بکاهد، به هیچ وجه منطقی به نظر نمی‌رسد. در این خصوص سعید اسلامی بیدگلی، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش این‌گونه تحلیل‌ها و باورپذیری آن‌ها به دلیل افزایش بی‌اعتمادی به سیاست‌های دولت است، به ایسنا گفت: بررسی مقوله‌هایی مانند این ادعاها نیازمند دسترسی به اطلاعات و آمارهای مختلف است. همچنین باید روندهای مختلف ورود و خروج نقدینگی از طریق دولت را بررسی کرد. تردیدی نیست که افزایش قیمت ارز و تورم باعث شده است بخشی از مشکلات دولت در این روند برطرف شود، اما اینکه دولت این کار را کرده باشد بعید به نظر می‌رسد؛ چراکه اگر این گونه باشد، دولت برای این کار سرمایه اجتماعی بزرگی را هزینه کرده است. سرمایه اجتماعی بسیار با ارزش‌تر از حجم بدهی‌های دولت است. دولت حتی اگر قصد داشت با بی ارزش کردن پول ملی بدهی‌های خود را صاف کند، می‌توانست این کار را منظم‌تر و با فاصله زمانی بیشتری انجام دهد. با افزایش قیمت دلار و اختصاص آن به کالاهای ضروری، حجم بسیار بالایی از منابع ارزی از کشور خارج شد. ضمن اینکه نارضایتی عمومی هم ایجاد شده است. هیچ دولتی چنین کاری را برای سبک کردن بدهی‌های خود انجام نمی‌دهد. حتی اگر نتیجه کاهش ارزش پول ملی، سبک شدن بدهی‌های دولت باشد، باز هم این اتفاق عوارض ناخواسته یک اشتباه بزرگ است.

با تمام این اوصاف به نظر می‌رسد بحث کنترل نرخ ارز و جلوگیری از کاهش بیشتر ارزش پول ملی در کشور ما موضوعی بسیار حایز اهمیت باشد. با توجه به هشدارهای اقتصاددانان مبنی بر اینکه اگر شرایط به همین منوال پیش برود فاصله‌ای تا فروپاشی اقتصادی نخواهیم داشت، ضرورت رسیدگی به وضعیت بازار ارز بیش از هر زمانی در کشور احساس می‌شود. موضوعی که به طور جدی با آینده اقتصاد کشور گره خورده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان