به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، سامانه شفافیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی 6 اسفند سال 97 توسط رئیس جمهور رونمایی شد. هر کدام از سازمانهای تابعه وزارت تعاون سامانه شفافیت خود را به تنهایی راه اندازی کردند تا بتوانند از ایجاد فساد در بخشهای مختلف سازمانهای تابعه جلوگیری کنند.
طبق قانون، جدای از اطلاعات شخصی و محرمانه، دسترسی آزاد به اطلاعات برای عموم مردم آزاد است.
بعد از راهاندازی سامانه شفافیت انتظار بر آن بود که تمام امور اداری، مالی و اقدامات انجام شده در این سامانه بارگذاری شود، در حالی که اکنون شاهد انتشار بخش محدودی از اطلاعات در سامانه شفافسازی وزارت تعاون هستیم. سازمان بهزیستی کشور مدعی سالمترین و در عین حال آشکارترین سامانه شفافیت است.
بعد از راهاندازی سامانه شفافیت سازمان بهزیستی فریبا بریمانی رئیس مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری سازمان بهزیستی کشور اظهار کرد: شفافیت توانسته است میزان اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی را افزایش دهد.
با این تفاسیر این سامانه تنها قراردادها و تفاهم نامههای املاک، مشخصات مهدهای کودک و میزان مشارکتهای مردمی بهزیستی را نمایش میدهد، در حالی که این سازمان با یک میلیون و 500 هزار نفر مستمریبگیر باید جزئیات بیشتری را در خصوص امور مالی و بعضاً حقوق کارکنان و معاونان سازمان بهزیستی منتشر کند.
لازم به ذکر است که بخش عمدهای از سازمانهای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بسیاری از اطلاعات خود را در اختیار مردم قرار دادند و در این شرایط میتوان گفت: تا حدودی به اصل شفافیت پایبند بودهاند.
نکته قابل توجه این است که صندوق بازنشستگی کشوری با راهاندازی سامانه شفافیت همچنان نتوانسته است اعتماد مردم را جلب کند، چرا که بخش عمدهای از اطلاعات این سامانه تنها در دسترس مدیران عالی قرار میگیرد.
به گفته طهماسبی مدیرعامل هلدینگ مالی صندوق بازنشستگی کشوری تمام مدیران عالی میتوانند اطلاعات شرکتها را بهراحتی کسب کنند و این سامانه تمام اطلاعات مالی شرکتها را جمع آوری میکند و در اختیار قرار میدهد.
در شرایطی که صندوق بازنشستگی کشوری شامل هلدینگها و شرکتهای سرمایه گذاری مختلف است و اطلاعات مالی این شرکتها بسیار حائز اهمیت است، اما باز هم این اطلاعات نمیتواند در دسترس عموم مردم قرار گیرد، در حال حاضر شاهد اجرایی نشدن اصل سامانه شفافیت در این سازمان هستیم.
هدف از راهاندازی سامانه انتشار آزاد، دسترسی آزاد به اطلاعات شفافیت هرچه بیشتر بوده و اینکه عموم مردم از بودجهای که در یک نهاد سازمان ثبت میشود با خبر باشند. صندوق بازنشستگی کشوری سازمانی است که سرمایه و عمر فردی که 30 سال کار کرده است را ذخیره کرده است و بازنشستگان حق خود میدانند که به تمام اطلاعات و مخارج این سازمان آگاه باشند.
از تیر ماه سال 96 تاکنون که این سامانه به طور رسمی آغاز شده است و حدود 515 دستگاه به منظور قرار دادن اطلاعات خودشان در دسترس عموم به این سامانه پیوستند. این صندوق نهادی است که تقریباً عموم جامعه با آن سر و کار دارند و بودجهاش هم علیرغم گله و شکایتهای بازنشستگان اصلاً هم کم نیست. علی رغم انتقادهای وارده، اما همچنان سامانه صندوق برای عموم مردم فعال و قابل دسترس نیست. امید است در سال جدید مدیران وزارت تعاون برای در دسترس قرار گرفتن اطلاعات مالی نهادهای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدابیر بهتری بیاندیشند.