به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای، معاون اول دستگاه قضا در مراسم تکریم و معارفه رئیس جدید سازمان پزشکی قانونی کشور ضمن بیان فرازهایی از دعای روز چهارشنبه اظهار کرد: خداوند در این روز به ما قدرت اطاعت از خود را عنایت فرماید و در این روز نشاط بندگی خویش را برای ما قرار دهد.
وی ضمن تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان گفت: انشاءالله خداوند رحمان در این ماه عزیز ما را مورد تفضلات و عنایات خود قرار دهد.
معاون اول دستگاه قضا با اشاره به مطرح شدن برخی تهدیدها علیه کشورمان افزود: غزه را ببینید که چه میزان از نقشه را به خود اختصاص داده است. امروز صهیونیسمی که حامی او آمریکا و غرب است و زمانی ظرف شش روز چند کشور را به زانو در میآورد، در مقابل مردم غزه درمانده شده و ناگریز شده است که آتش بس اعلام کند. حالا اینها میخواهند با ملت ایران و یا جبهه مقاومت رو به رو شوند؟ بسم الله.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای اظهار کرد: این ستون پنجم در داخل کشور که ناامیدی را پمپاژ میکنند، متوجه باشند که با چه مردمی روبرو هستند. این سینهها آماده است که با دشمن اصلی و شیطان بزرگ رو به رو شود. همانطور که پهلوانان از روبرو شدن با انسانهای ضعیف ابا دارند، امروز ایران بزرگ هم، همآورد خود را شیطان بزرگ میداند و اگر مرد میدان هستند، به میدان بیایند.
وی خطاب به آمریکا و هم پیمانانش خاطرنشان کرد: تو کوچکترین شلیکی را به مردم مجاهد ما داشته باش تا نتیجه آن را ببینی که اگر این کار را بکنی، تمام پایگاههای نظامی و افراد تو در جای جای جهان به خطر خواهند افتاد.
معاون اول دستگاه قضا بیان داشت: به مردم عزیز عرض میکنم به این فضاسازیها توجه نکنند. 40 سال است این حرفها بوده و از این حرفها بدتر هم زده شده است. زمانی که ما هنوز امکانات اینچنینی نداشتیم و انسجام درستی در اول انقلاب نگرفته بودیم، توانستیم با دشمن بجنگیم. امروز نیروهای مسلح ما و قوای زمینی، دریایی و هوایی ما و مردان شهادت طلب سپاه در نیروهای هوایی، دریایی و زمینی از یک پشتوانه مردمی بزرگی برخوردارند. نگاه نکنید در برخی مسائل، ما اختلاف نظر داریم؛ اما دشمن بداند همه ما در مقابل دشمن خارجی و شیطان بزرگ یکصدا و یکپارچه هستیم و اگر روزی اتفاقی بیفتد، نه تنها بسیج 20 میلیونی، بلکه تمام ملت در مقابل دشمن میایستد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای ادامه داد: مگر در ابتدای انقلاب ترورهای بسیار زیادی در کشور صورت نگرفت و افراد زیادی را به شهادت نرساندند. نتیجه اش این شد که مردم ما آبدیدهتر شدند. بله، شهید بهشتیها و قدوسیها و عزیزان دیگری را از ما گرفتند و ما از نبود آنها متاثر هستیم؛ اما آن ترورها مردم ما را مقاومتر کرد. البته شرایط اکنون با شرایط آن زمان فرق کرده است و ما در شرایط بسیار قوی تری هستیم.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در بخش دیگری از سخنان خود از زحمات رئیس سابق و رئیس جدید سازمان پزشکی قانونی تشکر کرد و گفت: بسیار مفتخر هستم که در جمع شما عزیزان هستم و از اینکه مدیرانی تکلیف مدار هستید، بسیار خوشحالم و این تکلیف مداری جزو افتخارات دستگاه قضایی است که باید قدردان آن بود.
وی بیان کرد: در همینجا از زحمات حدود ده ساله آقای شجاعی تشکر میکنم که در این سالها بسیار زحمت کشیده و انشاءالله هر کجا هست، بیش از پیش موفق باشد. آقای مسجدی که به سمت ریاست سازمان پزشکی قانونی کشور منصوب شده، مدیری خلاق، دلسوز، مردم دار و مبتکر است و در مسئولیتهای قبلی خود توفیقات زیادی داشته و انشاءالله بتواند در جایگاه جدید تحولی خوب را در این سازمان بوجود بیاورد تا این سازمان را به نقطه مطلوب برساند.
معاون اول دستگاه قضا خاطر نشان کرد: سازمان پزشکی قانونی از حدود هشت، نه دهه قبل در اندازه یک اداره کل شروع به کار کرد و در اوایل دهه هفتاد به یک سازمان مستقل ارتقاء یافت که در این مدت خدمات زیادی را توانسته است به مردم ارائه دهد. این سازمان در تحقق و توسعه عدالت میتواند نقش بسیار موثری داشته باشد.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای عنوان کرد: همه میدانیم در تشخیص برخی جرایم اگر پزشکی قانونی نظر ندهد، با مشکل مواجه خواهیم شد یا در تشخیص نسب، نظریات این سازمان بسیار کارساز است و ما امروز با این پیشرفتهایی که این سازمان دارد، به عنوان یک سازمان با نظریههای متخصصانه به آن نگاه میکنیم. همچنین این سازمان در تعیین میزان دیه و ارش بسیار اثر گذار است و در بسیاری موارد قاضی ما برای صدور رأی نیازمند نظریه پزشکی است. یعنی موارد زیادی هست که اگر پزشکی قانونی اعلام نظر نکند، قاضی نمیتواند رأی دهد.
معاون اول دستگاه قضا اظهار کرد: اینکه یک فرد میتواند مجازات حبس را تحمل کند یا نه، این را پزشکی قانونی تشخیص میدهد و حتی گاهی برای تشخیص حق و باطل و شناخت قاتل از دیگران نیازمند نظریه پزشکی قانونی هستیم.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای یادآور شد: همچنین نقش این سازمان در حوادث غیر مترقبه مثل سیل و زلزلهها بیبدیل است و در ساماندهی اجساد بسیار نقش مهمی دارد.
وی افزود: آزمایشگاه DNA سازمان آزمایشگاه خوبی است که البته باید ارتقاء پیدا کند. مثلا امروزه میبینید که دل و فکر یک خانواده شهید که سالیان سال منتظر گمشده اش بوده است، وابسته به یک آزمایش دی ان ای است و با یک تشخیص هویت، آنها تعیین تکلیف میشوند. همه اینها باعث ایجاد یک سلامت و آرامش روانی در جامعه میشود که نشان از جایگاه سازمان پزشکی قانونی دارد.
معاون اول دستگاه قضا در ادامه خطاب به رئیس جدید سازمان پزشکی قانونی کشور، بیان کرد: تلاش کنید که مجموعه همکاران شما از پایین تا بالا بتوانند به خود شما دسترسی داشته باشند. درست است این کار کمی سخت است؛ اما ترتیبی اتخاذ کنید که دسترسی به شما تسهیل شود؛ یعنی هم مردم و هم همکارانتان به شما دسترسی راحت تری داشته باشند. این کار در توفیقهای شما بسیار موثر خواهد بود.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: همچنین از فناوریهای جدید حداکثر استفاده را ببرید و کاری کنید با کمترین هزینه و رفت و آمدهای مردمی امور مردم انجام شود. مطلب دیگر من این است که دقت، سرعت و صریح بودن نظریههای پزشکی را مورد توجه جدی قرار دهید، چون در حالت عادی یک پزشک با یک بیمار و نهایتا خانواده اش رو به رو است؛ اما در اینجا اگر دقت، سرعت و صراحت در نظریه موجود نباشد، مسئولیت نظر قاضی هم بر دوش شماست. یعنی مسئولیت شما و همکارانتان در پزشکی قانونی بیشتر از یک پزشک عادی است؛ لذا در نظر دادنها دقت شود و از برداشتهای دو پهلو پرهیز گردد.
معاون اول دستگاه قضا یادآور شد: اکنون گلهای که مردم از ما دارند، در رابطه با طولانی شدن اعلام نظریههاست و این جلب رضایت مردمی وابسته به کار شماست. مثلا در یک حادثه تصادف قاضی نمیتواند بدون نظریه پزشکی رأی دهد و اگر این رای طولانی شود، مردم گلایه مند میشوند. البته این را هم میدانیم که کار شما سخت است و در برخی موارد باید زمان بگذرد تا بتوانید نظریه دقیقی بدهید؛ اما همینها را هم باید برای مردم توضیح دهید و شفاف سازی کنید تا مردم در جریان امورتان باشند.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: مطلب دیگر این است که اگر میشود از ظرفیت خارج از سازمان به هر مقدار که لازم است، استفاده کنید؛ چون به هر حال سازمان کسریهای زیادی دارد و اگر بخواهیم با امکانات فعلی و بودجه موجود به نقطه مطلوب برسیم، کار زمانبر میشود؛ لذا از کمک مجلس، دولت و دیگر دستگاهها استفاده کنید تا کارتان بهبود پیدا کند.
وی گفت: مثلا اکنون پزشکان انقلابی زیادی در کشور هستند که در همین حوادث اخیر به صورت داوطلبانه به کمک مردم آمده اند و شما میتوانید از چنین ظرفیتهایی استفاده کنید.
معاون اول دستگاه قضا بیان کرد: همانطور که میدانید کار در پزشکی قانونی سختتر از کار در مطب است؛ چون در مطب یک بیمار است و یک درد و بیماری و مدعی دیگری نیست؛ اما بسیاری از ارجاعات به شما دوطرف دارد و هر دو طرف پرونده مدعی هستند و انتظار دارند که نظریه شما به نفع آنها باشد. لذا شما کارتان بسیار حساس است و باید دقت در کار را افزایش دهید.
وی در ادامه در توصیههایی به رئیس جدید سازمان پزشکی قانونی کشور خاطر نشان کرد: در بخشهایی از کشور هنوز پزشکی قانونی نداریم و فاصله آن مناطق با پزشکی قانونی مستقر زیاد است. بر اساس فرهنگ ما مردم اصرار دارند که متوفای خود را هر چه زودتر دفن کنند و اگر در جایی فردی فوت کند و پزشکی قانونی نباشد، کمی کارها سخت میشود و مردم اذیت میشوند؛ لذا سعی کنید از ظرفیت دستگاههای مختلف کمک بگیرید و با مسئولان استانی صحبت کنید تا این مشکلات کمتر شود و ما هم در قوه قضاییه و من هم در معاونت اول قول میدهم در این زمینه به شما کمک کنم.
معاون اول دستگاه قضا در پایان گفت: باید واقعا تلاش کرد با کمک فناوریهای جدید از ابزارهای تشخیص حداکثر استفاده شود. باید کاری کنیم که تشخیصها دقیق شوند و اگر لازم است، دستگاهها به روز شده و تا جایی که ممکن است، دستگاههای لازم از داخل و یا احیانا از خارج تهیه شود؛ چون تشخیصها بسیار مهم است و اگر اولین تشخیص اشتباه باشد، تبعات زیادی ایجاد میکند.
گفتنی است در این مراسم حکم انتصاب رئیس جدید سازمان پزشکی قانونی به عباس مسجدی اعطا شد.