گروه فرهنگی – رجانیوز: در دنیای اطلاعات و رسانه با گسترش شبکههای مجازی گرایش به اطلاعات لحظهای و جذاب، شدت گرفته و روزبهروز کتاب مهجورتر میشود. در دل این سرعت جابهجایی اطلاعات، "کتاب" انسان را لحظهای مینشاند و او را وامیدارد که با طمأنینه و به دور از شتابزدگی، بیاموزد از بزرگان، از تاریخ و از هرآنچه که آموختنیست.
کتاب خواندن برای مردم جامعهای که طلب پیشرفت و تعالی دارند ضرورتیست اجتناب ناپذیر.
از اینروست که رهبر معظم انقلاب میفرمایند: «من هر زمانی که به یاد کتاب و وضع کتاب در جامعه خودمان میافتم، قلباً غمگین و متأسف میشوم. این به خاطر آن است که در کشور ما به هر دلیلی که شما نگاه کنید، باید کتاب اقلاً 10 برابر این میزان، رواج و توسعه و حضور داشته باشد.»
پس هر چه کتاب بخوانیم کم است، چون کتاب خوب زیاد است؛ و ما هم در اینجا تلاش خواهیم کرد تا این کتابها را معرفی کنیم.
***
با نزدیک شدن به ایام دهه فجر و آغاز جشنوارههای هنری فجر، فضای رسانهای حالوهوای هنری میگیرد. در فضای نقد و بررسی آثار هنری در دهه گرامیداشت پیروزی انقلاب اسلامی، بار دیگر پرسش از امکان و چیستی هنر دینی و هنر متناسب با انقلاب اسلامی تکرار خواهد شد.
سؤالی که در کتاب «هنر، دین، تجدد؛ گفتارهایی در مبانی هنر» بهخوبی به آن پرداخته شده است؛
«هنر حقیقی زمانی شکل میگیرد که احساسی از جلال و جمال حضرت حق و قرب کلی عالم در مسیر تکامل تاریخ بر محور ولایت حقه در هنرمند شکل میگیرد، به جامعه منتقل گردد و جامعه را به سوی مراتب قرب هدایت کند. در شکل دوم اگر احساس هنرمند ناشی از اتوپیای مادی و تمایل و دلدادگی به آن، و نیز ناشی از احساس رنج از توسعه نیافتگی (بهمفهوم اصطلاحی مدرن) باشد و در عالم تخیل اجتماعی برای عبور از وضعیت موجود بهسوی توسعه یافتگی مدرن، مسیری برای توسعه ابتهاج مادی ایجاد کند، هنر او، هنر باطل است. این شاخصه کلی هنر حق و باطل در جهتگیری است.»
در جای دیگری از این کتاب اینگونه آمده است:
«هنرمندان دنیای اسلام باید در آثار خود درگیریها را به درگیری آینده اسلام و کفر بکشانند؛ حتی باید نیاز انسان به امکانات مادی و مفاهیمی را که دستگاه شیطان از آنها سوءاستفاده کرده و با خیالانگیزی آنها را تحریف و به نیاز توسعه تبدیل کرده است به مدار اصلی خود برگردانند.»
نشر تمدن نوین اسلامی که گفتارها و آثار استاد سیدمحمدمهدی میرباقری را با دستهبندی موضوعی قابل قبول، منتشر میکند مباحث استاد میرباقری درباره هنر را بهنحوی در این کتاب چیده است که سیری از موضوعات از چیستی و مبانی هنر دینی تا آثار و الزامات هنر در عرصه زندگی مثل شهرسازی را در بر گرفته است.
«نظام شهری در دنیای اسلام، حول کعبه و بیوت معصومین علیهمالسلام است. قبله این شهر امام رضا علیهالسلام است. نباید نمادهای شهر سرمایهداری را در اطراف حرم امام رضا علیهالسلام ساخت. همچون کسی که روبهروی حرم امام رضا علیهالسلام بایستد و شراب بخورد و بگوید قبلهاش امام رضا علیهالسلام است. این چه معنیای دارد؟ قبله این فعل شیطان است، نه امام رضا علیهالسلام. یا روبهروی کعبه بایستد و بتپرستی کند؛ مانند مشرکینی که برای بتپرستی میآمدند و حول کعبه میچرخیدند.» درباره ضرورت شهرسازی با نظام اسلامی نیز «باید به این نکته توجه داشت که شهر جزئی از یک نظام است و مسائل روزمره آن زمانی حل میشود که با مسائل بلندمدت و کل آرمانهای نظام هماهنگ باشد و هزینهای اعم از اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بر نظام تحمیل نکند.»
این کتاب ارزشمند 210 صفحهای را میتوانید با قیمت 9500 تومان از طریق لینک زیر دریافت نمایید.
لینک خرید: «فروشگاه اینترنتی کتاب روزآهنگ: کتاب هنر، دین، تجدد»