به گزارش ایسنا، هزینهبر بودن یا نبودن حذف صفرها از پول ملی مسالهای است که با لایحه جدید دولت برای تغییر واحد پولی مطرح میشود. در این باره یک اقتصاددان معتقد است اگر تغییر اسکناسهای فعلی در یک بازه زمانی پنج ساله انجام شود هزینه اضافهای بر اقتصاد تحمیل نخواهد کرد.
عبدالله مشکانی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه طرح تغییر واحد پولی هزینههای چندانی بر اقتصاد تحمیل نمیکند، اظهار کرد: در حال حاضر حدود پنج تا هشت میلیارد قطعه اسکناس در کشور وجود دارد که از این میزان حدود 600 تا 900 میلیون قطعه از آن به صورت سالانه تعویض میشود.
این اقتصاددان با بیان اینکه تعویض هر برگ اسکناس حدود 300 تومان هزینه در بردارد، ادامه داد: بر این اساس تغییر اسکناسهای نو به جای اسکناسهای کهنه به طور معمول نزدیک به 270 میلیارد تومان هزینه میبرد.
او تغییر واحد پولی را عملیاتی زمانبر توصیف کرد و گفت: تغییر شمایل اسکناسها متناسب با واحد پولی جدید میتواند در طول پنج سال انجام شود تا به تدریج اسکناسهای جدید جایگزین اسکناسهای کهنه شوند؛ در این صورت دیگر شاهد افزایش هزینههای تغییر واحد پولی نخواهیم بود.
این اقتصاددان همچنین با بی اثر توصیف کردن حذف صفرها بر شاخصهای کلان اقتصادی همچون تورم، گفت که تورم در ایران ناشی از فعالیت هایی است که به خلق پول منتهی میشود.
مشکانی همچنین به اثرات روانی تصمیم اخیر دولت هم اشاره و اظهار کرد که حذف صفرها باعث میشود مردم قدرت مقایسه را نسبت به قبل از دست بدهند و از این جهت احتمالا فشارهای تورمی را کمتر احساس خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، پیش از این عبدالناصر همتی - رئیس کل بانک مرکزی - با اشاره به برخی انتقادات نسبت به هزینهبر بودن حذف چهار صفر و چاپ مجدد اسکناس گفته بود تبدیل واحد پولی برای ما هزینهای ندارد. زیرا سالانه 700 میلیون اسکناس امحاء و چاپ مجدد میشود. علاوه بر این هفت میلیارد قطعه اسکناس رایج در کشور داریم که با این کار به سه میلیارد قطعه تبدیل خواهد شد. در واقع هزینه امحاء و چاپ جایگزین میشود و هزینه خیلی زیادی تحمیل نمیشود.
او با تاکید بر اینکه مسکوکات در کشور از رده خارج شده است، گفت: اکنون کسی پول سکهای را قبول نمیکند و بالاترین سکه ما که سکه 500 تومانی است قیمتش 820 تومان است یعنی ما هر چه سکه ضرب میکنیم از رده خارج میشود تا آن را آب کنند و از آن استفاده دیگری داشته باشند.