به گزارش ایسنا، چهار منبع آگاه از این مذاکرات به رویترز گفتند که شیخ محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی میزبان مذاکرات حساس میان عربستان سعودی و روسیه در ابوظبی بود که طی این مذاکرات، سه کشور با یکی از بزرگترین کاهش تولید صورت گرفته به صورت داوطلبانه در یک دهه اخیر موافقت کردند.
جزئیات این توافق پیش از اعلام رسمی توافق جدید کاهش تولید نفت در نشست ششم دسامبر تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک منتشر نشده بود.
نقش امارات متحده عربی در این مذاکرات، تغییراتی که طی سالهای گذشته روی داده است را نشان میدهد و رشد نفوذ روسیه در منطقه را بارز میکند. از زمانی که روسیه در سال 2016 همکاری با اوپک را در توافق کاهش تولید نفت آغاز کرد، ریاض و مسکو تصمیمات عرضه نفت را پیش از دیدارهای اوپک و بدون حضور سایر تولیدکنندگان گرفتهاند.
به گفته دو منبع آگاه، این بار هم ریاض از ابوظبی درخواست کرد برای تحت فشار قرار دادن مسکو با کاهش بیشتر تولید نفت کمک کند.
روسیه این توافق را به عنوان راهی برای تحکیم روابط مهم خود در منطقه میبیند.
یکی از این منابع آگاه گفت: پیامی که روسیه میخواست ارسال کند این بود که در یک برهه زمانی حساس از عربستان سعودی حمایت میکند و این اتحاد محکم است. نقش امارات متحده عربی نباید مایه تعجب شود. روسیه روابط بسیار محکمی با امارات متحده عربی دارد.
روسیه و عربستان سعودی بزرگترین صادرکنندگان جهان هستند که به اتفاق 20 درصد از تولید جهانی را تشکیل میدهند. امارات متحده عربی که سه درصد از عرضه جهانی نفت را تولید میکند پس از این پا پیش گذاشت که روسیه مخالفت خود را با تمدید توافق کاهش تولید پیش از برگزاری نشست رسمی اوپک در وین اعلام کرد.
به گفته سه منبع آگاه، شاهزاده محمد بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی کاهش بیشتر تولید نفت را هماهنگ کرد و از اکتبر که رییس جمهور روسیه به ریاض سفر کرد، سرگرم مذاکره با مقامات روسی بود. از آن زمان مقامات سعودی و روسی برای مذاکره درباره توافق عرضه نفت بین ریاض، مسکو و ابوظبی در رفت و آمد بودند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در 27 نوامبر با شیخ محمد، ولیعهد ابوظبی دیدار کرد و وی را در جریان پیشنهاد کاهش بیشتر تولید نفت و جزییات این کاهش که عمدتا بین عربستان سعودی، روسیه، امارات متحده عربی، کویت و عراق تقسیم میشود، قرار داد.
به گفته چهار منبع آگاه، در اول دسامبر محمد بن سلمان و برادرش عبدالعزیز با کریل دیمیتریوف، رییس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه که یکی از مشاوران پرنفوذ کرملین است در حاشیه مسابقات فرمول یک جایزه بزرگ در ابوظبی دیدار کردند.
این مقام روسی روز بعد به ریاض سفر کرد تا به مقامات سعودی اعلام کند مسکو در توافق کاهش تولید با آنها همراهی میکند.
عربستان سعودی در آستانه عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو، به قیمتهای بالاتر نفت نیاز داشت تا ارزش سهام این شرکت نفتی را پشتیبانی کند.
علاوه بر این، طبق برآورد صندوق بینالمللی پول، عربستان سعودی برای متوازن کردن بودجه خود به قیمت نفت بیش از 80 دلار نیاز دارد در حالی که مسکو در بودجه 2019 خود قیمت نفت را 42 دلار پیش بینی کرده بود.
امارات متحده عربی که از متحدان نزدیک عربستان سعودی در منطقه است، در عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو منافعی داشت زیرا سازمان سرمایه گذاری ابوظبی بیش از یک میلیارد دلار در این رویداد سرمایه گذاری کرده است.
روسیه دلایل زیادی برای مقاومت در برابر کاهش تولید داشت. بسیاری از شرکتهای نفتی روسیه مدتهاست با کاهش بیشتر تولید به دلیل نگرانی از تصرف سهم بازارشان توسط آمریکا مخالفت کردهاند. فشار روی دولت روسیه در هفتههای اخیر که شرکتهای دولتی مانند روسنفت و لوک اویل علنا اعلام کردند محدودیتهای قبلی تولید نفت، راه اندازی میادین نفتی جدید را به تاخیر انداخته است، افزایش پیدا کرده بود.
پوتین هم تردید خود نسبت به کاهش بیشتر تولید را در 14 نوامبر ابراز و اظهار کرده بود که بر هیچ کس پوشیده نیست که موضع عربستان سعودی در خصوص کاهش تولید به دلیل عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو است.
پیش از نشست وین، نمایندگان اوپک نگران بودند که مسکو ممکن است از توافق کاهش تولید خارج شده و تولید خود را پیش از اواسط سال 2020 افزایش دهد.
بر اساس گزارش رویترز، به گفته منابع اوپک و تحلیلگرانی مانند شرکت انرژی اسپکتس، اگر روسیه از توافق کاهش تولید خارج میشد، قیمتهای جهانی نفت احتمالا سقوط میکرد. روسیه در پیمان کاهش تولید اوپک و غیراوپک که از قیمتهای نفت در محدوده 60 دلار پشتیبانی کرده است، نقش حیاتی داشته است.
تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک که به گروه اوپک پلاس معروف هستند، در نشستی که اوایل دسامبردر وین داشتند، با افزودن 500 هزار بشکه در روز دیگر به کاهش تولیدشان موافقت کردهاند و از اول ژانویه سال 2020 به مدت سه ماه به میزان 1.7 میلیون بشکه در روز تولیدشان را محدود خواهند کرد.