شناسه : ۱۹۱۵۸۱۶ - چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۳۷
اقتصادآنلاین بررسی میکند؛
بازار محصولات فولادی ایران در غیاب چین/ نگرانیها از کاهش رشد اقتصادی دومین اقتصاد بزرگ جهان
اقتصاد آنلاین - شبنم سهیلی؛ در حال حاضر تاثیر ویروس کرونای جدید بر حوزههای تولید، حمل و نقل و توریست، همچنین قیمت و تقاضای کامودیتیها بیش از هر حوزه دیگری مشخص است؛ به خصوص در مساله کامودیتیها به دلیل اینکه چین مصرف کننده حدود نیمی از کامودیتیهای جهان است، این تاثیرگذاری بسیار بارز خواهد بود.
چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان از پیامدهای اقتصادی این ویروس به شدت آسیب دیده است. تعداد زیادی از کارخانههای تولیدی بسته شده و نمایشگاههای زیادی نیز به دلیل شیوع این ویروس لغو شدهاند. به نظر میرسد که ادامه این روند چشم انداز رشد اقتصادی چین در سال 2020 را تحت تاثیر قرار داده است؛ پس از افزایش نگرانیها در خصوص چشمانداز رشد اقتصادی چین، قیمتهای سنگ آهن، مس و نفت خام با کاهش و در مقابل، تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا و اوراق قرضه از اواسط ژانویه با افزایش روبرو شد.
پیش بینیهای بازارهای جهانی از همان روزهای ابتدایی فوریه خبر از کاهش تولید به خصوص در عرصه فولاد و محصولات معدنی طی سه ماهه نخست سال 2020 نسبت به مدت مشابه سال گذشته میداد. به همین خاطر دولت چین اعتبار 265 میلیارد دلاری استانهای این کشور را پیش از موعد مقرر ابلاغ کرد تا شرایط را برای حمایت از بنگاههای آسیب دیده از شیوع کرونا مهیا سازد. این در حالی است که تاکنون عنوان شده دولت چین بخشی از آمارهای اقتصاد این کشور را در ماه ژانویه منتشر نخواهد کرد و این آمارها به صورت ترکیبی با دادههای فوریه منتشر میشود، مسالهای که تحلیل وضعیت اثرگذاری کرونا بر اقتصاد چین را دشوار خواهد کرد. از آنجا که حجم فولاد تولید شده در چین با مجموع فولاد تولید شده در سایر کشورها برابری می کند، تعطیل شدن موقت آن می تواند بر صنعت جهانی فولاد ضربه بزند.
کاهش تولید و تقاضای محصولات فولادی در چین از یک طرف و افزایش موجودی فولاد دپو شده در واحدها از طرف دیگر کاهش حاشیه سود فولادسازان را در سال 2020 به دنبال داشته است. به گفته برخی منابع تجاری، به نظر میرسد متوسط حاشیه سود کارخانههای فولادی چین برای محصولات تخت به صفر رسیده باشد در حالی که هنوز هم حاشیه سود برای تولیدکنندگان محصولات طویل نظیر میلگرد وجود دارد.
به گفته منابع تجاری به نظر میرسد کارخانههای فولادی چین با توجه به تاثیر شیوع کرونا در امر حمل و نقل و به تبع آن ایجاد تاخیر در انجام فعالیتهای ساختمانی، در پایان ماه فوریه 20 درصد تولید را در استانهای شاندونگ و شانشی کاهش خواهند داد، لازم به توضیح نیست که در نهایت پس از حذف محدودیتها مدت زمانی لازم است تا بازار خرید به شرایط عادی بازگردد، از این رو بازارهای صادراتی بیش از پیش مورد توجه قرار خواهند گرفت.
بر اساس بررسیهای پلتس، فولادسازان چینی با توجه به افزایش موجودی و تضعیف تقاضا از سوی صنایع پایین دستی ممکن است 30 درصد از تولیدات خود را کاهش دهند. این مساله در عین حال ناشی از مشکلی است که کارخانهها در تامین مواد اولیه نیز در پیش روی دارند. مشکلات ایجاد شده در سیستم حمل و نقل باعث شده تا کارخانهها توانایی تامین به موقع مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را نداشته باشند و این امر تاثیر مستقیم بر میزان تولیدات داخلی این کشور داشته است.
شیوع ویروس کرونا و وحشت از انتقال آن به دیگر کشورها، علاوه بر تاثیر بر میزان تولید داخلی چین باعث شده تا میزان صادرات و واردات این کشور نیز تحت تاثیر قرار گیرد. برخی از کشورها در این راستا واردات معدنی خود را از چین به شدت محدود کرده و حتی قرنطینه دو هفتهای برای کشتیهای پهلو گرفته در چین تعیین کردهاند. به عنوان مثال استرالیا و برزیل در جدیدترین اقدام خود برای مقابله با ویروس کرونا و شیوع آن در کشورهای خود، قانون گذاشتند که کشتیهایی که برای بارگیری سنگ آهن به مقصد چین در بنادر این کشورها پهلوگیری میکنند موقع ورود باید 14 روز در قرنطینه لنگرگاه بمانند؛ بدون شک قیمت سنگ آهن از این جریان تاثیرپذیر خواهد بود و در عین حال تاخیری حداقل دو هفتهای در زمان تحویل محمولهها ایجاد خواهد کرد.
در شرایطی که بازار معدن و صنایع معدنی با کاهش تقاضا از سوی دیگر کشورها روبرو شده برخی تحلیلگران بر این باورند که اکنون زمان مناسبی برای عرض اندام تولید کنندگانی همچون ایران است. در حالی که چین به عنوان بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده فولاد در جهان شناخته میشود در عین حال بازار صادراتی خود را نیز حفظ کرده است، برخی از کارشناسان این حوزه بر این باورند که در شرایط کنونی محصولات فولادی ایران با افزایش تقاضای جهانی روبرو خواهد شد. اگرچه فعالان بازار انتظار دارند که تقاضا برای صنایع پایین دستی فولاد در ماههای مارس و آوریل به طور کامل بهبود یابد. فعالیتهای ساخت و ساز در چین به طور معمول در ماه مارس و آوریل به اوج خود میرسد و برخی فعالان تجاری انتظار دارند که بیماری کرونا تا آن زمان مهار شود.