باشگاه خبرنگاران جوان: صحن علنی امروز مجلس دستور کار فشردهای داشت و نمایندگان به فوریت به بررسی طرحها و لوایح مهم پرداختند تا بتوانند قبل از نواخته شدن سوت پایان مجلس دهم کارهای نیمه تمام خود را به سرانجام برسانند.
در آغاز نشست امروز لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور (حذف چهار صفر از پول ملی) پس از مدتها انتظار و کش و قوس توسط نمایندگان مورد بحث و بررسی قرار گرفت، از آنجایی که تصویب این مصوبه امر بی سابقه در سیستم پولی و بانکی کشور بوده و میتواند برای سیستم مالی کشور پر ریسک تلقی شود، نمایندگان نظرات خود را در خانه ملت مطرح کردند.
حنای «ریال» در مجلس رنگ باخت/ پرونده «حسین فریدون» در مجلس بسته شد
سید تقی کبیری عضو کمیسیون اقتصادی به عنوان یکی از مخالفان این لایحه اظهار کرد که با حذف چهار صفر از پول ملی در شرایط فعلی، هزینههای زائد و زیادی در راستای تغییر واحد پولی بر دوش کشور گذاشته میشود و آن چاپ اسکناس، امحای اسکناسهای قبلی و فعلی، نرمافزار و تنظیم کلیه سیستمهای بانکی و حسابداری بر واحد پولی جدید هزینههایی است که بر دوش کشور میگذارد.
نادر قاضی پور نماینده ارومیه هم دیگر مخالف این لایحه بود و خطاب به وکلای ملت گفت که ثروتمندان از این فرصت طلایی که دولت به شکل پاس گل به آنها میدهد، همه چیز را به مالکیت درمیآورند و ایران را مفت صاحب میشوند. آیا دولت میتواند قول دهد در طول سه سال آینده تورم را در حد 15 تا 20 درصد نگه دارد؟ این را نه دولت قبلی که اولین بار این موضوع را مطرح کرد هم نتوانست نگه دارد و در سال آخر دولتش با تورم 40 درصد کارش را خاتمه داد؛ بنابراین دولت آقای روحانی هم که تعهد تورم یک رقمی داده بود نیز نمیتواند تضمین کند.
کشورهای دیگر صفرشان را حذف کردند پس ما چنین کنیم!
البته همه وکلای ملت مخالف حذف لایحه چهار صفر از پول ملی نبودند این لایحه موافقانی هم داشت، برخی از نمایندگان بر این باورند که این اتفاق باعث بهبود سیستم مالی و ارتقای ارزش پول ایران میشود، علی بختیار در موافقت با این امر در صحن علنی مجلس گفت که آرژانتین تاکنون 4 بار صفرهای پول خود را حذف کرده است، روسیه، اوکراین، بلژیک و لهستان سه بار این کار را انجام دادهاند، ترکیه و کره هم یک بار صفر را از پول خود حذف کردند، بنابراین تبدیل ریال به تومان باعث تقویت پول ملی کشورما خواهد شد، چرا که به اعتقاد اکثر کارشناسان حذف صفر در کوتاه مدت مفید است ضمن اینکه در سطح کلان هم منجر به تسهیل معاملات شده و فواید زیادی خواهد داشت.
محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که سابقه ریاست بانک مرکزی را در کارنامه خود دارد هم در موافقت با لایحه مذکور در صحن علنی پارلمان گفت که در 50 سال گذشته قیمتها در کشور 3500 برابر رشد داشته است، این در حالی است که حجم پولی ما فقط 500 برابر رشد کرده است، چون اسکناسهای ما بسیار ریز است سالیانه هزینههای زیادی به کشور تحمیل میشود و ما در هر سال بین 800 تا یک میلیارد اسکناس را تعویض میکنیم.
او با بیان اینکه بایستی برای مبادلات ریز و خرد واحد پولی صحیحی داشته باشیم، ادامه داد که به دلیل ناکارآمدی واحدهای پولی و نقدی، هزینههای زیادی به کشور تحمیل میشود، همچنین بالا بودن سرانه چاپ اسکناسها برای کشور مشکلزاست.
ریالی که دیگر ارزش ندارد
در نهایت عبدالناصر همتی که این روزها سکاندار بانک مرکزی است برای دفاع از لایحه حذف چهار صفر از پول ملی پشت تریبون پارلمان قرار گرفت و خطاب به وکلای ملت اظهار کرد که با توجه به کاهش کارایی پول ملی کشورمان که به دلیل تورم مزمن در 5 دهه اخیر ایجاد شده است دیگر پول ملی ما (ریال) در جامعه کاربردی ندارد و حتی دینار مدتهاست وجود خارجی ندارد.
او در ادامه صحبتهای خود متذکر شد که هم اکنون در جامعه عرف اصلی تومان است و برای اینکه با عرف جامعه خود را هماهنگ کنیم، حذف 4 صفر از پول کشورمان را پیشنهاد دادهایم و این در حالی است که مردم حتی چک پولهای 50 هزار تومانی را 50 تومان مینامند.
پس از استماع نظرات نمایندگان مردم و رئیس بانک مرکزی این لایحه مورد موافقت قرار گرفت و تصویب شد، اما ناگفته نماند که شورای نگهبان باید این موضوع را بر اساس قانون اساسی و شرع مرود بررسی قرار داده و نظر خود را بیان کند.
در ادامه نمایندگان به بررسی مواردی مانند نحوه استخدام نیروهای حق التدریسی و کلیات لایحه ایجاد 3 منطقه آزاد جدید پرداختند که در نهایت این موارد نیز رای مثبت مجلس را به دست آوردند، اما گل صحن علنی مجلس امروز را میتوان قرائت گزارش پرونده تحصیلی حسین فریدون به شمار آورد که پس از اما و اگرها،اعتراض ها و حرف و حدیث ها نهایتا قرائت شد.
بررسی تحصیلی «حسین فریدون» در مجلس به ایستگاه رسید
امروز پس از سالها کش و قوس بالاخره پرونده جنجالی مدرک تحصیلی حسین فریدون به ایستگاه پایانی خود در مجلس رسید، کمیسیون آموزش و تحقیقات گزارش این تخلف را قرائت کرد؛ کمیسیون آموزش و تحقیقات با بررسی تمام مستندات قابل دسترسی و استماع اظهارات مسئولان ذیربط اعلام میدارد در موضوع ارجاعی در خصوص «پذیرش و نحوه جذب آقای حسین فریدون برای تحصیل در مقطع دکتری»، تخلفات و رعایت شئونات قانونی محرز شد. در نهایت نمایندگان مجلس این گزارش را به قوه قضائیه ارجاع دادند.