خبرگزاری فارس: ابراهیم متقی، کارشناس مسائل سیاسی عصر امروز (دوشنبه 22 اردیبهشت) در نشست «برجام؛ مسیر طی شده و چشم انداز پیش رو» که از سوی پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد، با بیان اینکه برجام را با قرارداد 1919 وثوقالدوله مقایسه میکنم، گفت: مسئولان ما احساس میکردند ایران در مراودات خود مشکل دارد و باید از طریق مماشات آن را اصلاح کند.
وی با بیان اینکه برجام تراژدی بزرگی است که ناشی از نامتوازن بودن یک توافق است، گفت: هرچه در روابط بینالملل، توازن وجود نداشته باشد، ناپایداری را شاهد هستیم.
متقی با بیان اینکه قبل از برجام، هیچ نشانهای از جنگ وجود نداشت، گفت: نه اینکه آمریکاییها گزینه جنگ را روی میز نداشتند، اما بررسیهای آنها این نتیجه را مشخص کرده بود که توان جنگ وجود ندارد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، دیپلماسی را بهترین پاسخ به بحرانهای بینالمللی دانست و افزود: البته دیپلماسی باید با شناخت همراه باشد. بحثهایی که در ترم سوم علوم سیاسی ما به دانشجویان خود درس میدهیم، در ذهنیت کارگزاران دیپلمات ما وجود نداشت.
متقی ادامه داد: اینکه در نظام بین الملل، آنارشی وجود دارد، اینکه حق با قدرت است، اینکه ساختار، امری تعیین کننده است و توافق بدون پشتوانه نتیجه ندارد، نکاتی است که مورد توجه دیپلماتهای ما قرار نگرفت.
ادامه دارد...