مجیدرضا حریری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: بانک مرکزی در ماههای گذشته تلاش کرده با مدیریت تقاضا، قیمت ارز را در محدودهای کوچک، نگه دارد که در سال گذشته این برنامه با موفقیت نسبی اجرایی شد. در هفتههای گذشته اما تحت تاثیر شیوع کرونا و به هم ریختن نظم بازارهای اقتصادی و تجارت بینالمللی نرخ ارز تغییراتی را تجربه کرده است.
به گفته وی، در ماههای گذشته از سویی قیمت نفت به شکل جدی کاهش یافته و درآمدهای ایران در این حوزه محدودتر از قبل شده است. از سوی دیگر، با محدودیت در تردد تحت تاثیر کرونا، عملا تجارت بینالمللی که یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر واردات ارز است، محدود شده است.
رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به طرحهایی که درباره امکان واردات مواد اولیه بدون نیاز به ارز مطرح شده است، بیان کرد: اگر این طرح یا هر طرح دیگری، این سیگنال را به بازار بدهد که بناست تقاضا برای ارز در بازار آزاد افزایش پیدا کند، تاثیر منفی بر قیمتها خواهد گذاشت. از این رو به نظر میرسد دلیل عدم موافقت بانک مرکزی برای اجرای این طرح تاکنون نیز همین نگرانی بوده است.
حریری ادامه داد: نتیجه ارزیابی ما از وضعیت تجارت در هفتههای گذشته این بوده که در حوزه تامین مواد اولیه، خوشبختانه واحدهای تولیدی کشور مشکل چندانی نداشتهاند. شاید در حوزه ماشین آلات محدودیتهایی وجود داشته باشد که تحت تاثیر کرونا یا تحریمها اتفاق افتاده اما در حوزه مواد اولیه محدودیت جدیدی رخ نداده و نیازی به نگرانی جدی در این زمینه نیست.
به گزارش ایسنا، مدرس خیابانی - سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت - چند روز قبل از طرحی خبر داد که بر اساس آن واردات مواد اولیه بدون نیاز به انتقال ارز ممکن میشود. بانک مرکزی فعلا موافقت خود را با این طرح اعلام نکرده و همچنان تاکید کرده است که صاحبان ارز در خارج از کشور در صورتی که بتوانند منشأ ارز خود را اعلام کنند، امکان صدور گواهی ارز اشخاص از سوی این بانک وجود دارد.