ماهان شبکه ایرانیان

زودباوری و جوگرفتگی ممنوع!

واکنش نهاد کتابخانه‌ها به عملیاتی آمریکایی

کاش فیلم این نشست یک ساعته در سایت آپارات باقی بماند. کاش همه آن کسانی که ترجمه کتاب در آن اتاق اتفاق افتاد بولتون را خوانده‌اند این نشست را در یک فراغت عصرگاهی ببینند.

به گزارش مشرق، مهدی نوری از فعالان فرهنگی در مطلبی نوشت:

یکشنبه هشتم تیرماه مهمان جلسه زنده اینترنتی نهاد کتابخانه‌ها شدم. نشستی با حضور محمد مرندی، رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و نظریه‌پرداز حوزه آمریکا. چهره‌ای که بیشتر از این‌که در رسانه‌های ایرانی شناخته شود، منتقد متنفذ و صریح رسانه‌های بین‌المللی است.

بهانه تشکیل این جلسه کتاب خاطرات جان بولتون بود؛ کتابی پرسر و صدا و جنجالی که این روزها دامنه توجهات را نه تنها در کشور ایالات متحده که در بسیاری از کشورها و ازجمله ایران به خود اختصاص داده‌است. تشکیل این جلسه یک واکنش سریع بود؛ واکنشی فرهنگی و سیاسی به یک عملیات مهندسی در افکار عمومی جهان. اداره کل استان تهران نهاد کتابخانه‌ها در چند ماه گذشته جلساتی از این دست را در دستور کار گذاشته‌است و چه انتخاب درستی که در دوره خطرات کووید-19 این نشست‌ها به صورت زنده آنلاین تدارک می‌شود.

اما آنچه از این مقدمه مهم‌تر است و سبب نگارش این خطوط شد، جذابیت محتوای مطرح شده در این نشست بود. دکتر محمد مرندی در مقام یک نظریه‌پرداز متخصص در حوزه آمریکا، از چند جنبه به موضوع انتشار کتاب «در آن اتاق اتفاق افتاد» پرداخت. وی ابتدا از نگاه اقتصادی و تجاری به بازار فروش این کتاب اشاره کرد. بعد در مورد اهداف انتشار این کتاب در درون سیاست آمریکا و فضای رقابت‌های سیاسی پرداخت. مرندی پس از آن یک ادعای خیلی مهم داشت؛ ادعایی که در جو سنگین تبلیغاتی حول انتشار کتاب بولتون در کل جهان و از جمله در ایران حرف نویی بود. حرف اصلی دکتر مرندی هشدار به غلبه روایت آمریکایی از اوضاع بود. وی به صراحت اعلام کرد به محتوای کتاب بدبین است. او معتقد بود اساسا کتاب‌هایی از این دست (ازکتاب خاطرات کلینتون، اوباما و اینک خاطرات بولتون) خاطراتی است که همسو با اهداف کلان آمریکا نگاشته می‌شود.

دکتر مرندی در نشست لایو «از ایمیل‌های کلینتون تا خاطرات جان بولتون» یک هشدار بزرگ داد؛ آن هشدار عبارت بود از این‌که حالا که کتاب خاطراتی از این دست به صورت گسترده در دسترس مخاطب غیرآمریکایی و از جمله مخاطب ایرانی (حتی به صورت رایگان) قرار گرفته‌است، باید این گزاره را مدنظر قرار داد که اینها خاطرات و روایت‌های اشخاصی است که در نظام قدرت آمریکا و متعهد به سیاست‌های خارجی آن هستند. او برای شناخت آمریکای واقعی اسناد ویکی لیکس را منبع معتبرتری دانست. این استاد دانشگاه ایرانی معتقد بود غرب‌زدگی یعنی اعتماد کامل به حرف‌هایی که این بار از قلم کسی مثل بولتون نوشته شده‌است. او حتی خودش را هم تا حدی در خطر این پذیرش دانست. هرچند گفت که به‌طور کلی معتقد نیست این کتاب، کتاب بدی است و نباید خوانده شود.

این نشست نهاد کتابخانه‌ها که چند صد بیننده داشت، با اجرای خوب حمیدرضا غلامزاده برگزار شد و در بخش دوم آن به بررسی وضعیت سیاسی داخل آمریکا، اوضاع بحرانی ترامپ و وضعیت اجتماعی این کشور هم پرداخته شد که حاوی نکات درجه یک و بکری بود.

کاش فیلم این نشست یک ساعته در سایت آپارات باقی بماند. کاش همه آن کسانی که ترجمه کتاب در آن اتاق اتفاق افتاد بولتون را خوانده‌اند این نشست را در یک فراغت عصرگاهی ببینند.

اگر بخواهم حرف‌های دکتر محمد مرندی را در یک جمله خلاصه کنم باید بگویم: در خاطرات بولتون قرار نیست واقعیت‌ها را بخوانیم پس زودباوری و جوگرفتگی ممنوع! مراقب باشید!

*جام جم

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی