خبرگزاری فارس: روزنامه لبنانی «الاخبار»، روز چهارشنبه (23 سپتامبر - دوم مهر) در گزارشی خبر داد که سفر اخیر «جیمز جفری» فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه، به منطقه «شرق الفرات» (شمال شرق سوریه) با هدف تعقیب سفر هیأت بلندپایه روس به دمشق صورت گرفته است.
الاخبار در این خصوص نوشت، نماینده آمریکا در سفر اخیر خود به سوریه با برخی طرفهای کُرد سلسله دیدارهایی برگزار کرده که مدتی پس از اعلام سفر او، آشکار شد این دیدارها در چارچوب تقابل با تحرکات جدید روسیه در منطقه صورت گرفته است.
الاخبار در ادامه مینویسد، فرستاده «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا پس از سفر «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه و هیأت همراه او به دمشق خیلی تاب نیاورد و برای تثبیت نفوذ کشورش در آن منطقه به شمال شرق سوریه سفر کرد.
در ادامه این گزارش آمده است، شاید مسئلهای که بر تفسیر تحرکات آمریکا علیه اقدامات روسیه صحه میگذارد، نبود یک برنامه شفاف یا هدف معین برای سفر جفری و از سوی دیگر، محدود شدن این سفر به موضوعات تکراری و مرسوم باشد که مهمترین آن، گفتوگوی میان کُردهاست.
الاخبار در ادامه مینویسد، به نظر میرسد که هدف اصلی سفر جفری ابلاغ یک پیام به کسانی باشد با این مسئله مرتبط هستند؛ پیامی مبنی بر تأثیرگذار بودن آمریکا در مسئله سوریه و توان این کشور در مقابله با تحرکات جدید روسیه؛ تحرکاتی که طبق این گزارش، هدف آن توسعه حضور مسکو در شرق سوریه است یا شاید هم اینکه سفر بیسابقه هیأت روس به مذاق آمریکاییها خوش نیامده باشد؛ همان سفری که در ابتدای ماه جاری صورت گرفت و از عزم مسکو برای کاستن آثار محاصره بر همپیمان خود و از بین بردن اثر «قانون سزار» خبر داد.
الاخبار مینویسد، از طرفی دیگر، تحرک مسکو برای جلب اعتماد گروههای کُرد آن هم با ایجاد یک توافق میان «روژاوا» (مناطق خودمختار کردنشین شمال و شرق سوریه) و معارضان سوری شاخه مسکو به رهبری «قدری جمیل» نگرانیهای آمریکا را بیشتر و بیشتر کرده است؛ نگرانیهایی که دعوت مسکو از «جبهه الحریه والسلام» (متشکل از ائتلاف شورای ملی کرُد، جریان "الغد" و حزب آشوریان) برای برگزاری سلسله دیدارهایی در مسکو در راستای یکپارچه شدن معارضان شمال و شمال شرق سوریه و زمینه سازی برای مذاکره با دمشق، آن را دو چندان کرد.
الاخبار ادامه داد، با توجه به آنچه گذشت، جفری به سوریه آمد تا به همپیمانان کُرد آمریکا اطمینان خاطر دهد، حمایت نظامی از آنها تا زمان پایان «خطر تروریسم» ادامه خواهد داشت. طبق این گزارش، نماینده آمریکا به کُردها وعده داده است که در مذاکرات سیاسی آتی برای تعیین سرنوشت سوریه و ادامه «محافظت» از میدانهای گازی و نفت سوریه مشارکت خواهند کرد.
طبق اطلاعاتی که الاخبار در خصوص این سفر به دست آورده، نماینده آمریکا با هدف «کاستن از تنش میان عشایر و قسد و دست جنباندن در توافق میان کردها» با برخی از اعضای ارشد نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)، روژاوا، شورای ملی کُرد و بزرگان عشایر «دیر الزور» (شرق سوریه) دیدار کرده است.
الاخبار در ادامه مینویسد، جفری مقامات کُرد را ترغیب کرده تا روژاوا، در راستای تعهد به قانون سزار و فشار به دمشق برای امتیازدهی در مسئله حلوفصل بحران سیاسی این کشور گندم و نفت به مناطق تحت کنترل دولت سوریه ارسال نکند. در مقابل، خود روژاوا نیز آشکارا با این رویکرد همراه شده است، زیرا «مدران جیاکرد» مشاور روژاوا تأکید کرده است: «حل مشکل نفت و گندم و ارسال آن از مناطق روژاوا به مناطق تحت کنترل دولت تنها زمانی صورت خواهد گرفت که دمشق روژاوا را به رسمیت بشناسد».
این روزنامه لبنانی به نقل از منابع خود نوشت که نماینده ترامپ از رهبران کُرد درخواست کرده است برای دست یابی به یک توافق جامع که کُردها را در یک پیکر سیاسی واحد متحد میگرداند، سریعا اقدام کنند تا اینگونه، بستری سیاسی-نظامی به نمایندگی از طرف تمام مناطق شمالی و شرقی سوریه شکل بگیرد.
در همین راستا، الاخبار میگوید، به نظر میرسد که برای ادغام «پیشمرگه روژاوا» که آموزش دیده دولت منطقه کردستان عراق هستند، در قالب نیروهای قسد و فشار بر شورای ملی کُرد به عنوان طرف مورد حمایت این منطقه، یک طرح در کار باشد تا اینگونه، امتیازدهی صورت بگیرد و راه مأموریت «سارا بیل» مشاور وزارت خارجه آمریکا برای صورت دادن به توافق میان گروههای کُرد هموار شود.
منابع یادشده در ادامه خبر دادند: «واشنگتن تلاش خواهد کرد، چند نماینده از منطقه را در هر گونه گفتوگوی جدی برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه مشارکت دهد». این منابع اطلاع دادند، جفری به مقامات کُرد اطمینان خاطر داده است که ترکیه در فکر تشکیل تفاهمهای جدید در منطقه نیست.
الاخبار همچنین در ادامه گزارش خود اشاره میکند که پیش از سفر نماینده آمریکا به سوریه، واشنگتن اعلام کرده بود که تجهیزات جنگی جدیدی به همراه خودروهای زرهی «بردلی» در شمال شرق سوریه مستقر کرده است تا اینگونه «در کنار نیروهای دموکراتیک سوریه به شکستهای داعش ادامه دهد آن هم در قالب توسعه حضور نظامی در منطقه»؛ اعلامی که همزمان با آن، تحرکاتی مشابه از جانب روسیه در کل «الحسکه» و «القامشلی» (شمال شرق سوریه) با آن همراه شد.
مطابق گزارش الاخبار، روسیه تجهیزات نظامی و سربازهای بیشتری به پایگاههای خود در القامشلی و «عین عیسی» (استان الرقه شمال سوریه) فرستاده است و از سوی دیگر، تجهیزاتی مشابه آنچه گفته شد، به «دیرالزور» (شرق سوریه) و «المیادین» (یکی از شهرهای استان دیر الزور) درست در نزدیکی نقطه تماس با نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه ارسال شده است. اقدامی که آمریکا آن را نوعی تهدید برای حضور نظامی خود در آن منطقه به شمار آورده بویژه آنکه این اقدام از نظر زمانی با درگیری عشایر منطقه با نیروهای قسد و ائتلاف همزمان شده است.
الاخبار در ادامه نوشت، با توجه به این مسئله، واشنگتن بیم آن دارد که مسکو از اعترضات عشایری برای تنش علیه حضور نظامی آمریکا استفاده کند و درست به همین خاطر، جفری پافشاری داشته که نشست یادشده با حضور مقامات عشایری و رهبران «شورای نظامی و غیرنظامی دیر الزور» شکل بگیرد تا از این راه، ادامه حضور آمریکا در منطقه و «خطر بازگشت داعش به این مناطق» تأیید شود.
الاخبار در ادامه این گزارش به نقل از یک منبع که آن را آگاه از جزئیات نشستهای جفری خواند، نوشت، هدف اصلی از این دیدارها «پاسخ به تحرکات جدید روسیه در منطقه و تأکید بر این مسئله است که شرق سوریه تحت نفوذ آمریکا است و آمریکاست که سرنوشت این منطقه را تعیین میکند».
این منبع در ادامه میافزاید: «جفری تأکید کرده است که در زمان نزدیک و در دراز مدت، خروج آمریکا [از منطقه]صورت نخواهد گرفت و آمریکاییها برای حفاظت از میدانهای نفت و گاز این منطقه و جلوگیری از دست یابی و استفاده دولت سوریه و روسیه از این میدانها در منطقه میمانند».
در همین ارتباط، خبرگزاری رسمی سوریه بتازگی خبر داده بود که نیروهای آمریکایی یک محموله شامل 30 تانکر نفتی بارگیری شده از میدانهای نفتی شرق سوریه را به کشور عراق قاچاق کردند