دکتر شاهرخ خوش سیرت متخصص گوش و حلق و بینی
اصولا در اکثر ورزشهای رزمی، ورزشهای با توپ و غیره تروما به ناحیه سر و گردن بسیار ایجاد میشود. اکثر این تروماها در نواحی زیر اتفاق میافتد.
1- در ناحیه بینی
2- در ناحیه ماگزیلوفاشیال
3- ناحیه فک تحتانی
4- نواحی گوش
5- ترومای حنجره
6- ترومای قاعده جمجمه
شکستگی بینی
ترومای ناحیه بینی در صدر تروماهای ناحیه سر و گردن قرار دارد و در راس آن شکستگی بینی میباشد.
شکستگی بینی به دو صورت اتفاق میافتد: 1- شکستگی لترال 2- شکستگی فرونتال
در این حالت اولین اقدام تشخیصی، انجام معاینه فیزیکی توسط پزشک است. علائم شکستگی: صدای کلیک و قرچ و قروچی که زیر دست معاینه کننده احساس میشود از علائم اصلی در تشخیص است. از علائم دیگر در تشخیص شکستی، تغییر شکل بینی و اقدام بعدی، مقایسه عکس چهره بیمار با عکس قبل از آسیب است.اصولا گفته بیمار در مورد اینکه تغییر شکل ظاهری در بینی ورزشکار به وجود آمده است برای تشخیص پزشک کافی است.
اقدامات درمانی در شکستگی بینی
در ابتدا باید توجه داشت که عجلهای در جا انداختن بینی نداریم. به طور معمول 10-7 روز به بیمار فرصت میدهیم تا تورم ناحیه آسیب دیده برطرف شود تا در موقعیتی مناسب اقدام به جا اندازی بینی نماییم. توصیههایی مثل کمپرس سرد در 24 ساعت اول و کمپرس گرم در 48 ساعت بعد، آنتیبیوتیک و ضد درد از موارد دیگر است.
نکاتی که در این موارد باید پزشکان در نظر داشته باشند به ترتیب
ممکن است غضروفهای بینی دچار هماتوم شده و خون در یک ناحیه تجمع یابد. در صورتی که پزشک قادر به تشخیص این مشکل نباشد، ممکن است پس از مدتی منجر به سوراخ شدن بینی و ایجاد حفره بزرگ در ناحیه سپتوم بینی شود که در این حالت عوارضی نظیر مشکلات تنفسی، خونریزی و... ایجاد میکند. در مواردی نیز ممکن است منجر به آبسه گردد. بنابراین در ضربات به بینی میبایست معاینه داخل بینی صورت گیرد و در صورت ایجاد هماتوم، باید هر چه سریعتر به تخلیه هماتوم اقدام نماییم.