دکتر محمدرضا بلورساز متخصص کودکان و نوزادان
سرماخوردگی، عفونت مجاری تنفسی فوقانی بوده که عامل به وجود آورنده آن ویروسها هستند. به طور معمول بالغین 6-3 مرتبه و کودکان 10-8 مرتبه در سال دچار سرماخوردگی میشوند.
علایم سرماخوردگی: عطسه، سرفه، آبریزش بینی، خشونت صدا، تب و سردرد.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرماخوردگی هستند؟
1- کودکان زیر 5 سال.
2- افراد بالای 65 سال.
3- کودکانی که والدین آنها سیگاری هستند.
4- افرادی که در معرض دود، بخارهای سمی و سایر آلودهکنندههای هوا هستند.
5- افرادی که تحت استرس میباشند.
نقش عنصر روی در پیشگیری و درمان:
در مطالعات و تحقیقات فراوان به اثبات رسیده است که روی نقش مهمی در تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی دارد. طبق مطالعات، ارتباط مستقیمی بین ضعف سیستم ایمنی و تشکیل عفونت وجود دارد، لذا تجویز عنصر روی باعث تقویت سیستم ایمنی شده، فرد را از ابتلا به بیماری سرماخوردگی مصون میدارد.
در حقیقت تجویز روی مانند واکسیناسیون برای مبتلایان به سرماخوردگی مفید میباشد، لذا افرادی که مبتلا به کمبود روی هستند استعداد بسیار زیادی جهت ابتلا به انواع عفونتها دارند.
براساس تحقیقات فراوان، ثابت شده که بین مصرف مکملهای روی و کاهش شدت علایم سرماخوردگی (بویژه سرفه) و نیز طول مدت بیماری، ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. مکملها یا ترکیبات مختلف روی مثل: سولفات یا گلوکونات روی در پیشگیری و درمان سرماخوردگی اهمیت بسزایی دارند.
طبق تحقیقات انجام شده، تجویز قرصهای مکیدنی روی در فصل سرماخوردگی، به عنوان پیشگیری و به میزان 1 بار در روز، اثرات چشمگیری در کاهش علایم سرماخوردگی دارد.
نحوه مصرف ترکیبات روی هنگام ابتلا به سرماخوردگی:
در صورتی که هنگام ابتلا به بیماری 3-2 بار در روز از قرصهای مکیدنی روی مصرف شود، طول مدت سرماخوردگی کاهش مییابد. همچنین از اشکال دارویی دیگر عنصر روی، مثل: ژل گلوکونات روی یا اسپری روی نیز میتوان استفاده نمود. بیشترین اثر ترکیبات روی در کوتاه شدن طول مدت و کاهش شدت علایم سرماخوردگی طی 48-24 ساعت اول شروع بیماری میباشد.
توصیه میشود در مورد نحوه دوز مصرفی دارو در سنین مختلف حتما با پزشک متخصص مشورت شود.