تحریریه دنیای سلامت
با افزایش سن و تغییر چهره، مشکلات زیادی برای اکثر سالمندان بهوجود میآید که میتواند منجر به افسردگی شود؛ مشکلاتی همچون مرگ همسر یا مشکلات پزشکی و ... به خصوص اگر کسی حامی و پشتیبان آنها نباشد. اگر افسردگی سالمندان درمان نشود، آنها از زندگی لذت نخواهند برد و اثرات آن بسیار فراتر از یک تغییر رفتار خواهد بود. افسردگی، علاوه بر سلامت روحی، سلامت جسمی سالمندان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و فرد، احساس ضعف، درد، خستگی و بیماری میکند.
افسردگی، شایعترین مشکل سالمندان
افسردگی، یکی از شایعترین مشکلات سالمندان است و سالمندانی که از لحاظ جسمی سلامت نیستند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. نشانهها و علائم افسردگی جنبههای متفاوتی از زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد، از جمله، اشتها، خواب، انرژی، سرگرمی، علاقه به کار، روابط و ... متأسفانه اکثر سالمندان، علائم افسردگی را جدی نمیگیرند و یا قادر به تشخیص آنها نیستند، دلایل زیادی برای نادیده گرفتن و یا کوچک شمردن این علائم وجود دارد که عبارتند از: بیشتر افراد تصور میکنند که افسردگی بخشی از پیری است و یا فکر میکنند دلایل منطقی برای این نگرانی در زندگی آنها وجود دارد. گاهی اوقات شکایتهای ناشی از دردهای فیزیکی نشانهای از افسردگی است که اغلب نادیده گرفته میشود.
ممکن است تمایلی برای صحبت کردن و ابراز احساسات و یا درخواست کمک نداشته باشند که این خود از نشانههای افسردگی است. جدا شدن از دیگران و تنها زندگی کردن نیز میتواند نشانهای از افسردگی باشد. در برخی افراد نیز به اشتباه افسردگی را زوال عقل تصور میکنند. مبارزه با مشکلات پیری به این معنا نیست که نباید احساس خوبی داشته باشید.
فرقی نمیکند که شما 18 ساله هستید یا 80 ساله؛ نباید با افسردگی کنار بیایید و با آن زندگی کنید. افسردگی باید درمان شود. با حمایت و پشتیبانی اطرافیان به راحتی میتوانید بر این بیماری غلبه کنید. کلید غلبه بر افسردگی، حمایت اطرافیان است؛ زیرا غلبه بر آن به تنهایی، کاری بسیار دشوار است. افسردگی را نشانه ضعف و نقص شخیصت خود ندانید.
این حالت ممکن است در هر فردی ایجاد شود. موفقیتهای قبلی زندگی خود را تحت تأثیر این بیماری فراموش نکنید. بیماری، از دست دادن عزیزان و ... نباید روحیه شما را تضعیف کند. اگر نشانههای افسردگی را تشخیص دهید و برای درمان آن گام بردارید، میتوانید در طول سالهای طلائی زندگیتان، شاد و پر جنب و جوش باشید.
علل افسردگی در سالمندان
همانطور که سن شما افزایش مییابد، تغییرات مهمی در زندگیتان اتفاق میافتد که میتواند شما را در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دهد. علل و عواملی که میتواند منجر به افسردگی سالمندان شود، عبارت است از: مشکلات سلامتی، بیماری و ناتوانی، آسیب بدنی به دلیل عمل جراحی و درد و .... اکثر افراد بهطور مستقیم یا غیر مستقیم در برابر بیماریهای جسمی، واکنش نشان داده و این واکنش به صورت افسردگی نمایان میشود.
بیماریهای فیزیکی که میتواند باعث افسردگی شود عبارتند از: سکته، پارکینسون، بیماری قلبی، سرطان، دیابت، اختلالات تیروئید، کمبود ویتامین B12، زوال عقل، آلزایمر، ام اس و لوپوس. هر بیماری مزمنی که حیات را تهدید کند، میتواند به افسردگی منجر شود و یا افسردگی را تشدید کند. داروها: بسیاری از داروهای تجویزی نیز میتواند سبب بروز و یا تسریع علائم افسردگی شود. علائم افسردگی بهعنوان عوارض جانبی، بسیاری از داروها، شناخته شده است.
داروها میتوانند تمامی افراد را تحت تأثیر قرار دهند و از آنجا که بدن سالمندان، سوخت و ساز کمتری دارد، داروها را کمتر پردازش میکند و آنها نسبت به عوارض جانبی داروها، حساستر میشوند و بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند.
برخی از این داروها عبارتند از
آرامبخشها مثل والیوم، زاناکس، هالسیون داروهای ضد فشار خون (کلونیدین) قرصهای خوابآور داروهای پارکینسون داروهای قلبی حاوی رزرپین، استروئیدها (مثل کورتیزون و پردنیزون) مسکنها داروهای ورم مفاصل استروئیدها (مثل Premarin پری مارین و پری مپرو Prempro) داروهای کلسترول (مثل زوکار، لیپتور، مواکور) داروهای زخم مثل زانتک، تاگامت.
نشانهها و علائم
احساس ناامیدی یا درماندگی، غم، خستگی، کم شدن علاقه به انجام سرگرمیها، انزوای اجتماعی (کنارهگیری از دوستان، ترک منزل و یا کاهش فعالیتهای فیزیکی)، کاهش وزن و از دست دادن اشتها، غفلت از خود، خوابیدن بیش از حد و یا کم خوابی مفرط، اضطراب، احساس بیارزشی، مشکلات حافظه، افزایش مصرف الکل و مواد مخدر، کمبود انرژی، فکر خودکشی و یا مرگ، تحریکپذیری و .... اکثر افراد تصور میکنند که افسردگی و غم لازم و ملزوم یکدیگرند، اما این تصور اشتباه است و بسیاری از سالمندان افسرده ادعا میکنند که اصلاً غمگین نیستند و در عوض از کمبود انرژی، مشکلات جسمی و یا بیانگیزه بودن شکایت دارند. در واقع وخیم شدن درد آرتروز و یا سردرد، نشانهای از افسردگی در افراد مسن است...
برای خواندن بخش دوم- سایه افسردگی بر سالمندان - اینجا کلیک کنید.