ماهان شبکه ایرانیان

گره‌های تیروئید (۲)

نمونه‌برداری با سوزن ظریف از تیروئید ممکن است ترسناک به‌نظر آید، ولی سوزنی که مورد استفاده قرار می‌گیرد بسیار ظریف است. این کار ساده می‌تواند در مطب پزشک انجام شود. این کار نیاز به آمادگی خاصی (مانند ناشتا بودن) ندارد.

گره‌های تیروئید (2)

نمونه‌برداری با سوزن ظریف
نمونه‌برداری با سوزن ظریف از تیروئید ممکن است ترسناک به‌نظر آید، ولی سوزنی که مورد استفاده قرار می‌گیرد بسیار ظریف است. این کار ساده می‌تواند در مطب پزشک انجام شود. این کار نیاز به آمادگی خاصی (مانند ناشتا بودن) ندارد و بیمار بعد از این کار می‌تواند به محل کار یا خانه بدون داشتن تأثیر بدی برگردد. برای بیوپسی با سوزن ظریف، پزشک شما از یک سوزن بسیار ظریف برای برداشتن سلول‌هایی از گره تیروئید شما استفاده می‌کند.

معمولاً نمونه‌های متعدد از قسمت‌های مختلف گره، گرفته می‌شود تا پزشک شانس بیشتری برای پیدا کردن سلول‌های سرطانی داشته باشد. پس از آن سلول‌ها توسط یک پاتولوژیست زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد. نتیجه (گزارش) نمونه‌برداری

با سوزن ظریف معمولاً شامل یکی از موارد زیر است

1) گره خوش خیم است: این نتیجه تقریباً در 50- 60 درصد از نمونه‌برداری‌ها دیده می‌شود و معمولاً بیانگر وجود یک گره‌ کلوئیدی است. احتمال اشتباه بودن تشخیص و سرطانی بودن گره هنگامی که گزارش خوش‌خیم است معمولاً کمتر از 3درصد است و این احتمال اگر نمونه توسط پاتولوژیست مجرب در یک مرکز پزشکی بزرگ و مجهز بررسی شود حتی از این نیز کمتر است. این گره‌ها نیاز به عمل جراحی ندارند ولی ممکن است نمونه برداری مجدد لازم باشد بخصوص اگر گره بزرگتر شود.

2) گره بدخیم است(سرطانی): این گزارش معمولاً در 5درصد کل گزارشات گره تیروئید دیده می‌شود و معمولاً به علت سرطان پاپیلری تیروئید است که یکی از شایع‌ترین انواع سرطان تیروئید است. همه‌ این ندول‌ها باید با جراحی در آورده شوند و بهتر است یک جراح مجرب این کار را انجام دهد.

3) گره مشکوک است: این حالت معمولاً در 10درصد از نمونه‌برداری‌های گره تیروئید دیده می‌شود و شامل آدنوم فولیکولار و یا سرطان فولیکولر است. معمولاً پزشک معالج شما تصمیم به جراحی بخشی از تیروئید که شامل گره است می‌گیرد.

4) نمونه‌برداری غیرتشخیصی یا ناکافی است: این نتیجه معمولاً در 20درصد از نمونه‌برداری‌ها دیده می‌شود و نشان می‌دهد که به اندازه کافی سلول برای تشخیص بدست نیامده است. این نتیجه شایعی است وقتی گره یک کیست باشد. می‌توان این گره‌ها را با جراحی برداشت و یا با صلاح دید پزشک دوباره بیوپسی با سوزن ظریف انجام داد، که تصمیم‌گیری بستگی به نظر پزشک دارد.

اسکن تیروئید
در اسکن تیروئید از مقادیر کمی از ماده‌ی رادیواکتیو که معمولاً ید رادیواکتیو است برای تهیه عکسی از غده‌ی تیروئید استفاده می‌شود. چون سلول‌های سرطانی ید رادیواکتیو را در مقایسه با سلول‌های طبیعی تیروئید برداشت نمی‌کنند، می‌توان از آن برای تشخیص سلول‌های سرطانی در گره استفاده کرد.

اگر به عنوان اولین تست انجام شود، این تست برای مشخص کردن بیمارانی که بیشترین نیاز را به بیوپسی با سوزن ظریف دارند استفاده می‌شود. جواب اسکن معمولاً یکی از حالات زیر است: 

1) گره سرد است: به عبارت دیگر گره ید رادیواکتیو را جذب نمی‌کند. این بیمار برای نمون‌ برداری با سوزن ظریف ارجاع داده می‌شود.

2) گره دارای عملکرد است: گره مانند بافت نرمال تیروئید ید رادیواکتیو را جذب می‌کند. نمونه‌برداری فوری ضرورت ندارد چون احتمال سرطان بسیار کم است.

3) گره گرم است: میزان جذب ید رادیواکتیو آن بیشتر از بافت طبیعی تیروئید است. احتمال سرطان بسیار، نادر است و معمولاً بیوپسی لازم نیست.

سونوگرافی تیروئید
سونوگرافی تیروئید روش بسیار حساس برای تشخیص گره کیستیک از گره توپر است و می‌تواند اندازه گره را دقیقاً مشخص کند. همچنین سونوگرافی می‌تواند گره‌هایی را که توسط جراحی برداشته نشده‌اند را از نظر تغییرات اندازه (بزرگتر یا کوچکتر شدن) دقیقاً بررسی کند. بعضی از مشخصات سونوگرافی گره بیشتر در گره‌های سرطانی دیده می‌شوند با وجود این، نمی‌توان از سونوگرافی به تنهایی برای تشخیص سرطان تیروئید استفاده کرد.

سونوگرافی همچنین می‌تواند در حین انجام نمونه‌برداری برای تعیین محل دقیق سوزن داخل گره (مخصوصاً برای گره‌هایی که به سختی لمس می‌شوند یا قابل لمس نیستند) استفاده شود. اهمیت بالینی این گره‌های بسیار کوچک معلوم نیست. با وجود این به‌وسیله سونوگرافی می‌توان دقیقاً نمونه‌برداری از آنها انجام داد، البته اگر پزشک معالج شما صلاح بداند.

درمان
تمام گره‌هایی که دارای سلول‌های سرطانی هستند و یا آنهایی که مشکوک به سرطان هستند، حتماً باید توسط جراح ماهر، جراحی شوند. بیشتر سرطان‌های تیروئید درمان‌پذیر هستند و ندرتاً مشکل تهدید کننده حیات به وجود می‌آورند. هر گره تیروئید که برداشته نشده است باید تحت نظر قرار گیرد و معاینه بالینی هر 6 تا 12 ماه روی آن انجام شود.

این کار می‌تواند به صورت معاینه بالینی توسط پزشک و یا به وسیله سونوگرافی یا هر دو انجام شود. گاهی اوقات پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد اندازه گره را به وسیله تجویز هورمون تیروئید کم کند. این کار معمولاً با استفاده از مقداری بالاتر از نیاز بدن انجام می‌شود.

اگر گره بزرگ شود چه بیمار تحت درمان سرکوب‌کننده باشد یا خیر نمونه‌برداری با سوزن ظریف باید یکبار دیگر تکرار شود. حتی اگر جواب پاتولوژی گره خوش‌خیم باشد جراحی ممکن است زمانی که گره بزرگتر شده باشد توصیه شود.

برای خواندن بخش اول -گره‌های تیروئید- اینجا کلیک کنید.

   

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان