اعظم اسلامی مجد؛ گروه ترجمه ماهنامه دنیای سلامت
اخیر دانشمندان و محققان به این نتیجه رسیدهاند که سرطان خون میتواند تحت تاثیر آلودگی هوا و بنزن موجود در محیط ایجاد شود.
چندی پیش دانشمندان روی برخی از افراد ساکن در ایالت جورجیا تحقیقاتی را انجام دادند و دریافتند که مردم مقیم در مناطق آلوده نسبت به آنهایی که در سواحل دریایی و مناطق خوش آب و هواتر زندگی میکنند، بیشتردچار سرطان خون میشوند. البته اطلاعات در این زمینه کافی نیست چرا که یافتهها محدود هستند ولی امیداوریم که بتوانیم با وجود آنها نیز به مردم ثابت کنیم که کارسینوژن پخش شده در هوا، آب و خاک تا چه اندازه برای ما خطرناک است. بنزن یک نوع ماده شیمیایی است که علاوه بر خطرناک بودن باعث بروز سرطان نیز میشود. بیبو و بیرنگ است و به راحتی در فضا پخش میشود. بنزن از محصولاتی از گازوئیل به دست میآیند، ایجاد میشود و از آن در ساخت انواع پلاستیکها، آفتکشها و خوشبو کنندهها استفاده میشود. مردم همه روزه به طور گسترده با بنزن در تماس هستند.
قرار گرفتن در معرض بنزن باعث به وجود آمدن «لوکمیا» میشود. لوکمیا نوعی از سرطان خون است و مستقیم روی استخوانها اثر میگذارد.
عوامل موثر بر محیط
میزان شیوع بیماری سرطان معمولا در نواحی مختلف کره زمین، متفاوت است چرا که عوامل این بیماری خطرناک از خود محیط ایجاد میشود.
اغلب شهرهای بزرگ و اصلی دنیا دچار مشکل شدید آلودگی هوا هستند مصرف غذاهای غیر ارگانیک نیز مزید بر علت میشوند و باعث میشود انواع عوامل بیماریزا (سرطانزا) در بدن ذخیره شوند. تجمع مواد سرطانزا در بدن در نهایت منجر به بیماریهای قلبی و عروقی میشود. علاوه بر آن پیری زودرس – آنالیز و تغییرات مغزی نیز در پی آن ایجاد میشود. متاسفانه کودکان و سالخوردگان همواره آسیبپذیرترند کودکانی که در محیطهای آلودهتر به دنیا میآیند، مغز کوچکتری دارند و در بسیاری از آزمایشات عملکرد مغزی ضعیفتری دارند.
لنفوم سرطانی
لنفومها گروهی از سرطانهای خونی هستند که روی گلبولهای سفید خون اثر میگذارند. هر سال حدود 4 درصد به افراد مبتلا به این نوع سرطان خون افزوده میشود. در سال 2013 در حدود هفتاد هزار نفر در آمریکا دچار لنفوم سرطانی شدند و حدود نوزده هزار نفر از آنها همان سال در اثر بیماری جان خود را از دست دادند. براساس قوانین تصویب شده در این زمینه میزان غلظت بنزن در هوای محیطهای کاری، نباید از 1 میلیونیوم بالاتر برود، خصوصا در طول 8 ساعت کاری افراد اما دانشمندان هنوز هم برای این باورند که این مقدار نیز بسیار خطرناک باشد و باید بسیار کمتر شود. افرادی که در محیطهای آلودهتر زندگی میکنند، بسیار آسیبپذیرتر هستند و لازم است که حتما به این مورد نیز رسیدگی شود.
دخانیات و سرطان خون
علاوه بر بنزن، سیگاریهای دست دوم نیز بیشتر در معرض خطر سرطان خون هستند. یک از شاخه از عوامل تهدید کننده سلامت بشر مصرف دخانیات نه فقط برای افراد مصرف کننده بلکه برای افراد مجاور آنها میباشد.
آلودگی هوا که در اثر مصرف انواع دخانیات توسط انسانها در محیط پراکنده میشود نه تنها به ریه و قلب آسیبهای جدی وارد میکند بلکه خطر سرطان خون را نیز در پی دارد.
معمولا وسایل نقلیه مهمترین عامل به وجود آورنده آلودگی هوا هستند مونوکسیدکربن، اکسید نیتروژن و سایر مواد سمی مثل بنزن، فرمالدهید و... نتیجه به دست آمده از عبور و مرور وسایل نقلیه در محیط هستند.
اغلب مواردی که ذکر شدند جزو عوامل اصلی سرطانزا هستند.