فلسفه وجود موم گوش ناشناخته است
پزشکان دقیقاً نمیدانند که چرا گوشهای ما موم تولید میکند، ولی بهطور کلی اعتقاد بر این است که آنها قسمتی از سیستم تمیز کردن گوش هستند و گوش بدین ترتیب خود را تمیز میکند. مشخص نیست که آیا گوش با این کار ph را به تعادل میرساند و یا خواص ضد باکتریایی دارد.
گوش برخی افراد نسبت به گوش دیگران کمتر موم تولید میکند و واقعاً دلیل آن ناشناخته است. موم کاربرد بسیاری دارد و از ورود گردوخاک به درون گوش جلوگیری میکند؛ بهخصوص هنگامی که فرد در هوای کثیف باشد و یا روی زمین کثیف بخوابد، از ورود آلودگیها به درون گوش داخلی جلوگیری میکند.
پرواز با گرفتگی گوش میتواند خطرناک باشد
این روزها مسافرت و پرواز با هواپیما امری عادی است، ولی اگر هنگام سفر دچار گرفتگی گوش و یا سرماخوردگی باشید، باید آن را جدی بگیرید. کانالهای شیپوری که در وسط هر حفره گوش قرار داشته و به پشت گلو راه دارند، در ارتفاع همچون یک شیر فشار عمل میکنند. اگر گوشهای شما سالم و تمیز باشد، آنها به طور طبیعی میتوانند نوسانات ناشی از فشار تغییر ارتقاع را تحمل و تنظیم کنند. جویدن آدامس نیز به این روند کمک میکند.
ولی زمانیکه این کانالها پر از مایع هستند (مثل زمان سرماخوردگی)، آنها نمیتوانند به خوبی عمل کرده و این تغییر فشار را تحمل کنند و این فشار به پرده گوش آسیب میرساند به همین دلیل اگر قصد سفر با هواپیما دارید، بهتر است قبل از سفر به متخصص مراجعه کنید و از سلامت گوشهای خود مطمئن شوید.
اغلب پزشکان استفاده از دستگاههای کوچکی به نام earplane را توصیه میکنند که یک پلاگین لاستیکی فیلتردار است و باید آن را قبل از سوار شدن به هواپیما درون گوشها قرار داده شود تا فشار وارده ناشی از ارتفاع را به حداقل برساند.
تأثیرات منفی اسپریهای مو
اگر بهطور منظم از اسپریهای مو استفاده میکنید. مطمئن باشید که در آیندهای نزدیک با مشکل گوش مواجه میشوید. گوش شما در نزدیکی موهایتان قرار دارد و هنگامی که موها را اسپری میکنید در طول زمان این اسپری وارد گوشها و دردسرساز میشود. خوشبختانه پیشگیری از این مشکل بسیار آسان است و کافی است قبل از اسپری موها دو عدد پنبه را درون گوشتان قرار دهید تا مانع از ورود محصولات شیمیایی به درون گوشها شود.
البته اگر از اسپریهای مو بسیار بهندرت استفاده میکنید نیازی نیست این کار را انجام دهید و این کار بیشتر برای افراد حساس و کسانی که زیاد از این اسپریها استفاده میکنند ضروری است؛ بخصوص افرادی که سابقه ابتلا به بیمارهای گوش دارند.
گوشها به حس چشایی کمک میکنند
تعجب نکنید این بدان معنا نیست که با گوشها میتوانید طعم غذاها را دریابید، بلکه گوشها نقش مهمی در انتقال سیگنالهای مزه به مغز دارند شاخهای از اعصاب به نام Tympani chorda درون گوش میانی قرار دارند و جوانههای چشایی را به مغز میرسانند. بنابراین اگر آسیبی به این قسمت از گوش برسد، سیگنالهای بهطور بالقوه در توانایی درک طعم تأثیر میگذارد. گاهی حتی عمل جراحی و یا عفونت گوش میتواند حس چشایی را تغییر دهد.
پرده گوش تنها به ضخامت سه لایه سلول است
علاوه بر اینکه حذف موم گوش با یک جسم خارجی از گوش کمی مشکل و البته خطرناک است دلیل دیگری برای عدم استفاده و ورود اجسام به درون گوش وجود دارد و آن شکنندگی زیاد پرده گوش است. پرده گوش از سه لایه داخلی، فیبری و خارجی تشکیل شده و نازکی آن به اندازه یک ورق کاغذ و یا ناخن انگشت است، به همین دلیل پرده گوش به سادگی آسیب میبیند و متأسفانه در صورت آسیب به سادگی ترمیم نمیشود.
اگرچه معمولاً درد گوش نشانهای از عفونت گوش، عفونت سینوس و یا حتی انسداد و جرم است. ولی گاه کاملاً نامربوط است و اصلاً به گوشها ربطی ندارد که درد گوش میتواند ناشی از وجود مشکل در قسمتی از بدن در نقطه بین گوش تا شکم باشد. بنابراین به شدت توصیه میشود که در صورت ابتلا به درد گوش آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
برای خواندن بخش اول- 7 واقعیت در مورد گوشهایتان- اینجا کلیک کنید.