غذاهایی که از نخود تولید میشود مثل بعضی انواع سمبوسه، آشها و سوپهایی که در آنها نخود وجود دارد اینها همه مقوی و چاق کننده هستند و همه خواص نخود را دارند. در احادیث ذکر شده که برای بهبود کمردرد از نخود استفاده شود.
هم به شکل خوراکی مخصوصا در کسانی که مزاج سرد دارند توصیه میشود و هم میتوان آرد نخود را با گلاب گرم به صورت خمیر درآورد و آن را مثل ضمادی روی کمر مالید و روی آن را با سلفون پوشاندو سپس با یک پارچه یا کمربند طبی آن را بست، به طوری که این ضماد چند ساعتی روی کمر بماند.
بهدلیل خواص نخود و آن گرمیای که در نخود و گلاب هست و گرم کردن موضعی ناشی از آن سلفون و کمربند طبی، میشود انتظار داشت که کمردرد بهبود پیدا میکند مخصوصا کمردردهایی که از نوع کمردردهای سرد و خشک در افراد با مزاج سرد یا در فصول سرد بیشتر اتفاق میافتد یا در افراد لاغر و به دنبال سرمای هوا یا نشستن در جاهای سرد رخ می دهد (اصطلاحا قولنج).
در بعضی از خانمها که عادت ماهانه به تاخیر میافتد یا چند ماه یکبار رخ میدهد یا اصطلاحا میگویند پریود خوب باز نمیشود و جریان نمییابد و مخصوصا در کسانی که مزاج سرد یا ضعف بدنی دارند و بهدلیل این ضعف بدنی پریود نمیشوند، مصرف نخود میتواند بسیار کمک کننده باشد.
یکی از روشهای ساده مصرف نخود این است که آن را بپزند، آب نخود را جداگانه با عسل مخلوط و میل کنند. این ترکیب مخصوصا برای تقویت قوای جنسی بسیار مفید است و خود نخود را میتوانند در غذاهایی که قبلا نیز گفته شد در آبگوشت و آش بریزند.
آب نخود و عسل برای پاک کردن کلیه و مثانه از سنگریزه و شن هم مفید است و اگر همین آب نخود را با مقداری پودر زیره، نمک و شوید بپزند و همراه با کمی روغن زیتون و خردل خورده شود،نفخ آن نیز گرفته شده، برای افرادی که مزاجهای سرد با یبوست دارندبسیار چیز مفیدی است. باید گفت تمامی موارد گفته شده درباره نخود درباره لپه هم صدق میکند. منتها هضم لپه تا حدودی راحتتر از نخود است.
چه کسانی باید نخود را با احتیاط مصرف کنند
کسانی که دچار نفخ معده و روده هستند یا سوءهاضمه دارند؛ کسانی که دچار رفلاکس هستند؛ افرادی که چاق هستند و میخواهند لاغر شوند، باید مدتی نخود مصرف نکنند. نخود همراه با غذاهای سنگین دیگر نباید مصرف شود مگر اینکه با آنها پخته شده باشد و نهایتا یک غذای یکدست حاصل شده باشد مثل آبگوشت یا آش. پس خود نخود به تنهایی یک غذای نسبتا کامل است.
آشامیدن آب بعد از خوردن نخود بسیار زیانآور است. چون نخود نفاخ است اصلا نباید همراه و بعد از خوردن نخود تا حداقل یک ساعت آب نوشیده شود.
نان نخود
نان نخود امروزه خیلی کم است ولی ممکن است در جاهایی مصرف شود. هضم بسیار سخت و کندی دارد و به کندی از رودهها رد میشود و ممکن است ایجاد سفتی و یبوست کندو احتمالا به همین دلایل امروزه زیاد مصرف نمیشود. این نوع نان باید با قدری نمک و یا چیزهای چرب مصرف شود تا عوارضش تا حدودی جبران شود.
احادیثی در باب لوبیا
در کتاب معتبر کافی از امام صادق (ع) آمده است که فرمودند:«لوبیا بادهای نهفته درون را دور میکند». در توضیح آن میتوان گفت که گاهی اوقات گازهایی در عمق بدن و عضلات شکل میگیرند و منجر به دردهای مبهم و مهاجری در داخل بدن و اندامها و شکم میشوند که علت آن در خیلی از موارد شناخته نمیشود. اینها میتواند به دلیل همین بادهایی باشد که در بدن ایجاد شده و درحال چرخش است و با مصرف لوبیا این بادها تجمیع یافته و دفع میشوند.
لوبیا در طب سنتی
لوبیا انواع مختلفی دارد. لوبیای سرخ مزاجش گرم و تر است و نوع سفید از نظر گرمی و سردی متعادل است. لوبیا هم جزء غذاهای اصلی به حساب میآید، ولی مقامش پایینتر از نخود است. بنابراین غذاییت آن زیاد است و برای تقویت میل جنسی نیز موثر است. چاق کننده است؛ خونریزی قاعدگی را برای کسانی که مشکل دارند و به خوبی انجام نمیشود همانند نخود میتواند کمک کند که منظم بشود.
مخصوصا برای افرادی که مزاجهای سرد یا ضعف بدنی دارند. ادرار را هم بیشتر به جریان میاندازد. لوبیا اثر دوگانه دارد.
برای خواندن بخش اول- حبوبات در طب سنتی- اینجا کلیک کنید.