منیره دادخواه
از جمله علل شایع ریزش مو به ویژه در خانمهای جوان، کمبود برخی از ریزمغذیها مانند آهن در بدن آنهاست. این مشکل اغلب به خاطر بروز سوءتغذیه (به دنبال رژیمهای غذایی ناتوانکننده و نامتعادل کاهش وزن یا بیاشتهایی عصبی) و یا به دلیل کمخونی (معمولا به علت قاعدگی شدید و طولانی) و عدم جبران و تکمیل ذخایر از دسترفته ایجاد میگردد که توجه به آن حائز اهمیت است.
از منابع غذایی غنی و خوب آهن میتوان از گوشت قرمز بیچربی، جگر سیاه، انواع مغزها و حبوبات، که بهتر است به همراه منابع ویتامین C مصرف شوند، نام برد.
به غیر از آهن مواد مغذی دیگری نیز در رشد و سلامت موی سر تأثیر دارند. زمانی که رژیم غذایی روزانه ما به هر علتی دچار کمبود ویتامینهای گروه B (به ویژه B6، بیوتین، پانتوتنیک اسید، نیاسین و فولیک اسید) و مواد معدنی (مثل منیزیم، سولفور، روی و آهن) میگردد، ریزش موی سر تحریک و تشدید خواهد شد.
مصرف کافی غذاهای غنی از ویتامینهای گروه B مثل انواع حبوبات، غلات به همراه سبوس، لوبیای سویا، مخمرهای غذایی، مغزها، تخم مرغ و... در بسیاری از موارد از ایجاد این مشکل پیشگیری مینماید. بیوتین، یکی از ویتامینهای گروه B بوده که تاثیر بسیار مهمی در سلامت مو و پوست بدن دارد و حتی در بعضی از موارد مانع ریزش مو در آقایان میگردد.
دریافت کافی از این ویتامین به شکل غذایی (موجود در مخمر آبجو، برنج قهوهای، نخود سبز، عدس، لوبیای سویا، دانه آفتابگردان و گردو) و یا مکملهای دارویی (با مقدار و روش دریافت مشخص) در پیشگیری و درمان این مشکل موثر میباشد.
دریافت کافی ویتامین C نیز، هم به جهت جذب بهتر آهن در بدن و هم به لحاظ بهبود جریان خون در پوست سر و فولیکولهای مو ضروری است.
مطالعات دانشمندان در دنیا نشان میدهد که برخورداری از موهای سالم و طبیعی به سلامت دستگاه ایمنی بدن نیز بستگی دارد. در این راستا توجه به دریافت مواد مغذی مثل روی، ویتامین E و... حائز اهمیت است.
برخی از اسیدهای آمینه مانند ال- سیستئین و ال- متیونین هم در سلامت و رشد مو بسیار موثر هستند و دریافت آنها از طریق غذا (انواع حبوبات مثل عدس) و مکملهای دارویی در صورت نیاز توصیه میگردد.
با این توصیف درمییابیم که در شرایط عادی و نبود مشکلات زمینهای تنها با مصرف انواع مواد غذایی به صورت تازه و متنوع (مانند انواع حبوبات، دانه غلات مثل جو و چاودار، تخم مرغ، ماهی تازه، انواع مغزها به صورت خام، دانههایی مثل آفتابگردان، کتان و کدو، میوههای تازه و سبزیهای تازه سبز تیره) میتوان از سلامت بخشهای مختلف بدن، به ویژه موی سر مطمئن بود، با این حال در بعضی موارد بنا به تشخیص متخصصین و پزشکان، استفاده از مکملهای دارویی ویتامینها و مواد معدنی و سایر مواد مغذی برای درمان ریزش مو ضروری میباشد.