میترا زراتی
به هر نوع اختلال خواب در طول شب، واژه بیخوابی اطلاق میشود. در بعضی شرایط، بیخوابی شبانه موقتی است و به دنبال نوعی استرس و یا اضطراب پدید میآید، ولی در بعضی مواقع میتواند ناشی از مشکلات فیزیکی و یا مشکلات روحی روانی، مشکلاتی از قبیل سوءهاضمه، آسم، تنگی نفس و یا کاهش قند خون باشد. مصرف الکل و همچنین استفاده از برخی داروها از عوامل دیگر بیخوابی است. تغذیه نقش عمدهای در درمان و پیشگیری از بیخوابی دارد. در این بین زمان مصرف انواع مختلف مواد غذایی نیز، بسیار حائز اهمیت است.
انواع نان، ماکارونی، سیبزمینی و برنج حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات هستند که در بدن، به آرامی هضم و سوخته میشود. یک عصرانه حاوی مقادیر بالایی از کربوهیدرات و مقادیر کم پروتئین میتواند شما را برای داشتن خواب مناسب شبانه آماده کند.
موز، انجیر، خرما و گوشت بوقلمون حاوی مقادیر بالایی اسید آمینه تریپتوفان هستند که منجر به حالت خوابآلودگی در فرد میشود. شیر نیز مقادیر مناسبی تریپتوفان دارد. همچنین ماست حاوی سروتونین میباشد، به همین علت مصرف هر یک از این مواد غذایی، ساعاتی قبل از خواب شبانه توصیه میشود.
گوشت و شیر کمچرب حاوی مقدار کافی ویتامین B6 هستند که برای سنتز سروتونین در مغز ضروری است.
انواع ماهیهای چرب مانند ماهی سالمون و ساردین و همچنین تخمه کدو و تخم کتان نیز به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا-3 برای پیشگیری از بیخوابی بسیار موثر هستند.
تخمه آفتابگردان و کنجد نیز دارای اسیدهای چرب امگا-6 میباشند که این نوع اسید چرب نقش عمدهای در سنتز مواد شیمیایی در مغز دارد. کمبود آهن در بدن میتواند یکی از علل عمده کمخوابی باشد.
به همین دلیل مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، پسته، بادام، سبزیجات برگ سبز تیره و جگر توصیه میشود. کاهو دارای مادهای به نام Lactocarium است که محرک خواب بوده و به همین علت توصیه میشود قبل از خواب حتماً از سالاد کاهو استفاده شود.
مصرف قهوه، انواع کولا، غذاهای سرخشده، کره و مارگارین چند ساعت قبل از خواب توصیه نمیشود. هیچگاه با معده پر به رختخواب نروید، چرا که اشکال در هضم مواد غذایی نیز منجر به بیخوابی میشود. توصیه میشود افرادی که از مشکل بیخوابی شبانه رنج میبرند، در طول هفته حتماً از 8-4 بار فعالیت ورزشی برخوردار شوند. استفاده از جوشانده گل ساعتی و رازک نیز برای درمان کمخوابی توصیه میشود.