ماهان شبکه ایرانیان

افزایش نگرانی نسبت به میزان عرضه، موجب تداوم رشد بهای گندم شد

تهدید روسی امنیت غذایی

شماره روزنامه: ۵۷۵۴ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۳/۲۷ ...

Untitled-2 copy

بهای گندم رشد کرد

افزایش نگرانی مبنی بر بروز اختلال در چرخه تولید و عرضه موادغذایی موجب تداوم رشد بهای گندم در هفته گذشته شد. روز گذشته بهای معاملات آتی گندم به 7/ 6دلار به‌ازای هر بوشل رسید و بازده هفتگی مثبت 6‌درصد و بازده ماهانه مثبت یک‌درصد را به ثبت رساند. در حالی که افزایش تنش بین روسیه و اوکراین نگرانی‌ها نسبت به تامین گندم در ماه‌‌‌های پیش‌رو را افزایش داده است، وقوع آب و هوای خشک در غرب و مرکز ایالات‌متحده نیز تحقق پیش‌بینی‌‌‌های قبلی مبنی بر شکستن رکورد تولید گندم در این کشور را به تاخیر انداخته است. با این‌‌‌حال طبق آخرین گزارش سازمان جهانی کشاورزی، پیش‌بینی می‌شود میزان عرضه غلات از سوی هند و اروپا در سال میلادی جاری افزایش پیدا کند.

همچنین بررسی آمارها حاکی از آن است که برداشت زیاد محصول در روسیه موجب رشد صادرات تا حدود 50میلیون تن در سال بازاریابی جاری می‌شود. از طرفی انفجار سد کاخوفکا علاوه بر تاثیرگذاری منفی بر میزان تولید محصولات کشاورزی در این کشور، نگرانی در خصوص مسائل ژئوپلیتیک را نیز افزایش داده است؛ چرا که تشدید اختلاف بین روسیه و  اوکراین احتمال تمدید قرارداد موسوم به اودسا را کاهش می‌دهد. به گزارش رویترز، کرملین روز پنج‌شنبه اعلام کرد با توجه به اینکه تاکنون بخش‌‌‌هایی از این توافق که منافع روسیه را تضمین می‌کند محقق نشده است، چشم‌انداز مثبتی برای تمدید قرارداد صادرات غلات وجود ندارد، اما هنوز تصمیم نهایی در مورد این موضوع گرفته نشده است.

در دور قبل، مسکو با اکراه با تمدید این توافق تا 17ژوئیه موافقت کرد. البته این توافق مشروط به تسهیل صادرات مواد غذایی و کود‌‌‌های شیمیایی تولیدی روسیه به دیگر کشور‌‌‌ها بوده است. با این‌‌‌حال، کرملین پنج‌شنبه گذشته اعلام کرد که تاکنون موردی مبنی بر تسهیل صادرات محصولات غذایی و کودهای شیمیایی این کشور صورت نگرفته است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت: کار ادامه دارد، اما صادقانه بگویم، چشم‌انداز مثبت خاصی نمی‌بینیم. تعهداتی که به طرف ما داده‌‌‌ شده بود، محقق نشده است. وی افزود: طرف روسی به‌وضوح به تعهدات خود عمل کرده است و سازوکار ایجادشده هنوز کار می‌کند؛ اما نمی‌تواند به طور نامحدود به همین منوال ادامه یابد.

همچنین روز گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، غرب را به «فریب» مسکو متهم کرد که به وعده‌‌‌های خود برای کمک به ارسال محصولات کشاورزی روسیه به بازارهای جهانی عمل نکرده است. پس از تصمیم روسیه مبنی بر اعزام ده‌ها ‌هزار نیرو به اوکراین در 24فوریه 2022، کشورهای غربی تحریم‌های شدیدی را علیه این کشور اعمال کردند. مقامات روسی معتقدند، درست است که تحریمی بر صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی روسی اعمال نشده‌‌‌ است؛ اما اعمال محدودیت‌های غرب در پرداخت‌‌‌ها، تدارکات و بیمه موانعی برای ارسال محموله‌‌‌ها ایجاد می‌کند.

آسیب شدید جنگ به کشاورزی در اوکراین

بررسی مطالعات جدید نشان می‌دهد که بخش کشاورزی در اوکراین حداقل به 20سال زمان برای بازیابی خود و ترمیم ویرانی‌‌‌های ناشی از حمله نظامی روسیه به این کشور نیاز دارد. اوکراین تولیدکننده و صادر‌کننده عمده گندم، ذرت و روغن آفتابگردان است؛ اما از زمان وقوع جنگ تاکنون، میزان صادرات محصولات کشاورزی این کشور با افت چشمگیری مواجه شده است. مدرسه اقتصاد کی‌یف به‌تازگی در گزارشی اعلام کرد که براساس نتایج حاصل از مدل‌‌‌سازی، برخی از بخش‌‌‌های کشاورزی در اوکراین حتی پس از هفت‌سال از زمان صلح به سطوح پیش از وقوع جنگ نخواهد رسید.

پیش‌بینی می‌شود تولید آفتابگردان، جو و گندم تا سال 2040 بهبود یابد؛ اما بخش‌‌‌های تولیدی مربوط به ذرت و سبوس جو تا سال 2050 امکان بهبود پیدا نمی‌‌‌کنند. در واقع ممکن است 20سال طول بکشد تا اوکراین قدرت خود را در کشاورزی پس از ویرانی‌‌‌های ناشی از حمله نظامی روسیه به دست آورد. آمارهای وزارت کشاورزی اوکراین نیز نشان می‌دهد که در سال 2020 و پیش از آغاز جنگ، این کشور بیش از 106میلیون تن غلات و دانه‌‌‌های روغنی برداشت کرده است، در حالی که برآورد می‌شود تولید در سال میلادی جاری تا 65میلیون تن نیز کاهش پیدا کند.

ذخیره‌‌‌‌ مواد غذایی در برزیل

یک مرکز دولتی در برزیل، از بزرگ‌ترین‌‌‌ تولید‌‌‌کننده‌‌‌های مواد غذایی دنیا، ذخیره مواد غذایی اصلی را آغاز خواهد کرد؛ چرا که دولت چپگرای رئیس‌جمهور لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در تلاش است به وعده انتخاباتی خود یعنی کاهش تورم موادغذایی عمل کند. این سیاست درواقع نشان‌دهنده تغییر مواضع رئیس‌جمهور فعلی نسبت به دولت قبلی است که هیچ‌گاه اقدام به ذخیره محصولات کشاورزی نکرده بود. همچنین این برنامه قرار است درست در زمانی اجرا شود که بسیاری از کشور‌‌‌ها نگران تاثیر افزایش هزینه مواد غذایی بر زندگی شهروندان خود هستند. به گزارش رویترز، در فرانسه دولت از 75شرکت مواد غذایی خواسته است تا قیمت‌ها را کاهش دهند. در بریتانیا نیز پس از واکنش شدید خرده‌فروشان، دولت از طرح‌‌‌ درخواست از سوپرمارکت‌‌‌ها برای اعمال محدودیت‌‌‌ قیمت داوطلبانه بر کالاهای اساسی صرف‌نظر کرد. به‌طور کلی انباشت موادغذایی در کشورهایی که محصولات کشاورزی به میزان کافی تولید نمی‌شود رایج‌تر است. برزیل، تولیدکننده و صادر‌کننده بزرگ سویا، ذرت، قهوه، شکر، مرغ و گوشت گاو است؛ اما کمبود ذخیره‌‌‌‌سازی مزمن دارد. به‌طور سنتی در برزیل مرسوم است که دولت غلاتی مانند ذرت را خریداری می‌کند تا قیمت‌ها به حداقل آستانه معینی برسند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی