نمایندگی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک بعد از نشست شورای امنیت در خصوص تجاوز رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق خواستار تصویب قطعنامهای ذیل فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل برای مهار رژیم اسرائیل شد. نمایندگی ایران در این خصوص در حساب رسمی خود در برنامه ایکس نوشت: «چگونه جهان میتواند این رژیم سرکش را که آشکارا قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس و قوانین بینالمللی را نادیده میگیرد، متوقف کند؟» نمایندگی ایران همچنین نوشت: «تصویب قطعنامهای ذیل فصل هفتم برای مهار این رژیم متجاوز که صلح و قوانین بینالمللی را به خطر میاندازد، ضروری است.»
همزمان حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار واکنش مناسب و صریح شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در حمله تروریستی به بخش کنسولی سفارت کشورمان در دمشق شد. به گزارش «ایسنا»، حسین امیرعبداللهیان در این باره در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: «در گفتوگوی تلفنی با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، با یادآوری مسوولیت این نهاد و شورای امنیت، در حفظ صلح و امنیت بینالمللی، خواستار واکنش مناسب و صریح شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در حمله تروریستی به بخش کنسولی سفارت کشورمان در دمشق و ترور مستشاران رسمی نظامی ایران و اتباع سوریه شدم. در این مکالمه تلفنی، دبیرکل سازمان ملل متحد با محکومیت این جنایت، مراتب تسلیت خود را ابراز داشت.»
دیپلماتها در نشست شورای امنیت چه گفتند؟
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در نشست اضطراری شورای امنیت در خصوص حمله به سفارت ایران در دمشق گفت: «ما هدف قرار دادن ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران را که باعث کشته شدن کارمندان آن شده است به شدیدترین وجه ممکن محکوم میکنیم. ما هرگز حمله به مراکز دیپلماتیک را تایید نمیکنیم و آن را محکوم میکنیم.» وی افزود: «بر اساس کنوانسیون 1963 وین باید مصونیت دیپلماتیک کارمندان سفارت مورد احترام قرار بگیرد.» نماینده روسیه افزود: «این اولین اقدام اسرائیل در حمله به غیرنظامیان در سوریه نبوده است، از ابتدای هفتم اکتبر تا امروز شاهد چند برابر شدن اقدامات اسرائیل علیه غیرنطامیان بودهایم.» نبنزیا ادامه داد: «طی چند ماه گذشته هواپیماهای اسرائیل حملاتی را علیه فرودگاههای مختلف از جمله فرودگاه دمشق که دروازه ورود کمکهای انساندوستانه از سوی سازمان ملل متحد بوده است، هدف قرار دادهاند.»
وی اضافه کرد: «بهرغم اینکه مقامات آمریکا بیانات بلندبالایی دراینباره صادر میکنند، اما در برابر اقدامات اسرائیل سکوت میکنند.» همچنین نماینده چین در نشست اضطراری شورای امنیت در خصوص حمله به سفارت ایران در دمشق هم در سخنرانی خود گفت: «اقدام اسرائیل نقض فاحش کنوانسیون 1963 وین است. بیست سال پیش سفارت چین در یوگسلاوی، هدف حمله هوایی آمریکا قرار گرفت و تعدادی کشته شدند.» این دیپلمات چینی ادامه داد: «ما این درد و غمی را که بر اثر حادثه روز گذشته بر مردم ایران وارد شد، عمیقا درک میکنیم و با آنان ابراز همدردی میکنیم، نباید اجازه داد این دست اقدامات بیمحابا علیه اماکن دیپلماتیک صورت پذیرد.»
نماینده اسلوونی در نشست اضطراری شورای امنیت نیز تاکید کرد: «اسلوونی از شرایطی که در منطقه وجود دارد، کاملا نگران است. ما از همه طرفها میخواهیم که به تنشها دامن نزنند و از خود خویشتنداری نشان دهند. همه طرفها باید به قطعنامه شورای امنیت یعنی قطعنامه 2728 احترام بگذارند و باید شاهد آتشبس باشیم.» وی تصریح کرد: «لازم است که تمامی اعضای سازمان ملل متحد به منشور سازمان ملل متحد پایبند باشند.» در عین حال نماینده سوئیس در نشست اضطراری شورای امنیت در خصوص حمله به کنسولگری ایران در سوریه گفت: «این دست اقدامات سطح تنش را در منطقه بسیار بالا برده است.» وی افزود: «باید قطعنامه 2728 اجرا شود و یک آتشبس در غزه ایجاد شود.»
نماینده الجزایر در نشست شورای امنیت نیز تصریح کرد: «زمانبندی این حمله، در شرایطی که اسرائیل با فشار بینالمللی برای آتشبس در غزه مواجه است نشاندهنده بیاعتنایی عامدانه به درخواست کل جامعه بینالملل برای ترک خصومتهاست.» وی اضافه کرد: «هدف چنین اقدام عامدانهای آشکار است؛ پاسخ دادن به فشارهای بینالمللی با بالا بردن درگیریها، مشخص است که هدف از این اقدام کشاندن کل منطقه به درگیری است و نشاندهنده احساس مصونیت توسط رژیم اشغالگر اسرائیل است که خودش را بالاتر از قوانین بینالمللی میداند.»
دیپلمات الجزایری گفت: «رفتار اسرائیل با آنچه ما از یک عضو سازمان ملل انتظار داریم فاصله دارد. شورای امنیت باید با قاطعیت به این فشارها بر اصول حاکمیت کشورها، مصونیت اماکن دیپلماتیک و تمامیت ارضی کشورها پاسخ دهد.» وی ادامه داد: «تمامیت نظم بینالمللی ما در معرض خطر قرار گرفته است و باید برای این بیاعتنایی فاحش به قوانین تبعاتی وجود داشته باشد تا بتوانیم تعهد جمعیمان به قانون را حفظ کنیم.»
در عین حال نماینده آمریکا در نشست اضطراری شورای امنیت در خصوص حمله به سفارت ایران در دمشق هم مدعی شد همانطور که کاخ سفید اعلام کرد، واشنگتن هیچگونه نقشی در حمله به سفارت ایران در سوریه نداشته است. وی با تکرار ادعاهای بیاساس ضدایرانی کاخ سفید گفت: «ماهیت ساختمان مورد حمله هنوز برای ما مشخص نیست، در صورتی که دیپلماتیک باشد برای ما غیرقابل قبول است.» نماینده ایالات متحده گفت: «هنوز اطلاعات دقیقی از ساختمان هدف حمله نداریم و اگر ثابت شود که این ساختمان متعلق به اماکن دیپلماتیک بوده است، محکوم است.»
پیشتر سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون در توضیح حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق گفت که «اسرائیل از حمله به دمشق به ایالات متحده اطلاع نداده بود.» کاخ سفید در ابتدا مدعی شده بود که آمریکا «به هیچ وجه» در حمله به کنسولگری ایران دست نداشته است. اکثر نمایندگان شرکتکننده در این نشست اقدام تجاوزکارانه اسرائیل را محکوم کردند اما کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، ژاپن و کرهجنوبی حاضر به محکومیت حمله رژیم صهیونیستی نشدند.
پیشنویس بیانیه شورای امنیت
همزمان معاون اول نماینده روسیه در سازمان ملل از آماده شدن پیشنویس بیانیه شورای امنیت درباره حمله به بخش کنسولی ایران در دمشق خبر داد. دیمیتری پولیانسکی در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در کانال تلگرامی خود در این باره نوشت: «این فرصتی دیگر برای آزمایش نیت واقعی همکاران غربی است. بیایید ببینیم کار روی این موضوع چگونه پیش میرود.» به گزارش خبرگزاری تاس، وی ادامه داد: «ما در این بیانیه ارزیابی خود را از اتفاقات رخداده ارائه دادیم و در پایان، از همکاران خود در شورای امنیت پرسیدیم: اگر نمایندگی دیپلماتیک کشور دیگری مانند یک عضو شورای امنیت یا یک کشور غربی مورد حمله قرار میگرفت، چه میشد؟ آیا شما همچنان سخنانی در محکومیت این حمله بر زبان نمیآوردید و تسلیت نمیگفتید؟»
به گفته پولیانسکی، نمایندگان کشورهای غربی هیچ پاسخی برای سوالات روسیه ندارند. آنها در مورد هر چیزی صحبت کردند، اما نه در مورد حمله هوایی به یک مرکز دیپلماتیک. وی اظهار کرد: «در بیانیه ارائه شده به شورای امنیت سازمان ملل، تاکید کردهایم که در صورت وخامت بیشتر وضعیت، مسوولیت این امر بر عهده آمریکا، انگلیس و فرانسه خواهد بود که هرگز قدرت محکوم کردن حمله اسرائیل را پیدا نکردهاند.» به گفته این مقام روسی، آخرین باری که شورای امنیت درباره چنین موضوعی بحث کرد 25 سال پیش بود، زمانی که ساختمان سفارت چین در بلگراد در اثر حمله ناتو ویران شد. این دیپلمات روس از اینکه دبیرخانه سازمان ملل نه بیانیهای در محکومیت اسرائیل صادر میکند و نه به ارزیابی مستقیم اقدامات تلآویو میپردازد، ابراز تأسف کرد.