ماهان شبکه ایرانیان

حجت‌الاسلام رجبی:

تفسیر «المیزان» دائرة‌المعارف فرهنگ ناب اسلامی است

گروه حوزه‌های علمیه: دبیر علمی همایش «دیدگاه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان»، این تفسیر را به تعبیر بزرگان بی‌نظیر در تاریخ اسلام دانست و گفت: تفسیر المیزان دائرة‌المعارف فرهنگ و معارف ناب اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین محمود رجبی، قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و دبیر علمی همایش بررسی دیدگاه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان صبح امروز، 22 آبان در مراسم افتتاحیه همایش در سخنانی گفت: مرحوم علامه طباطبایی شخصیتی کم نظیر و بلکه بی‌نظیر در عرصه قرآن‌پژوهی است و تفسیر المیزان نیز تفسیری بی‌نظیر در قلمرو معارف اسلامی است.
وی افزود: علامه از شخصیت‌هایی است که توانستند در علوم مختلف اسلامی و فرهنگ اهل بیت(ع) و اسلام متناظر با اندیشه‌های نوین در علوم انسانی و فرهنگ معاصر تولید فکر، ایده‌پردازی و نظریه‌پردازی و نهادینه سازی فرهنگ غنی اسلام را داشته باشند.
رجبی بیان کرد: اگر بخواهیم تحولی را که مرحوم علامه در عرصه فکری در ایران و بلکه جهان ایجاد کرد ارزیابی کنیم، می‌توانیم آن را همتراز تحول امام خمینی(ره) در عرصه سیاسی بدانیم که منجر به پیروزی نظام مقدس اسلامی شد.
وی تاکید کرد: باید یک قرن بگذرد تا فرهیختگان جامعه عمق و ژرفای اندیشه‌های علامه را دریابند و این سخنی حکیمانه است که مورد تایید شخصیت‌های بزرگی مانند آیات عظام جوادی آملی، شهید مطهری و مصباح یزدی است.

دبیر علمی همایش تصریح کرد: این شخصیت در ایران و بلکه در جهان بی‌نظیر است و المیزان هم در میان تفاسیر شیعه و سنی و در میان آثار مرحوم علامه اثری ممتاز، برجسته و بلکه بی‌نظیر است.
وی المیزان را تابلوی تمام‌نمای شخصیت علمی و فرهنگی علامه طباطبایی دانست و اظهار کرد: آثار دیگر وی هرکدام بعدی از ابعاد او را متجلی می‌کند اما المیزان دربردارنده تمام ابعاد فکری و شخصیتی او است؛ این تفسیر در میان همه تفاسیر صدر اسلام در شیعه و اهل سنت بی‌نظیر است و این سخن نیز مورد تاکید برجستگان قرآن‌پژوهان شیعه و سنی است؛ بنابراین هم شخصیت علامه و هم تفسیر المیزان بی‌نظیر است و این دو عنصر ایجاب می‌کرد تا این همایش برگزار شود.
رجبی المیزان را دائرة المعارف فرهنگ ناب اسلامی عنوان و اظهار کرد: حدود 30 مرکز حوزوی و دانشگاهی در برگزاری این همایش همت گماردند و این همایش به عنوان اولین قدم در راه فرهنگسازی اندیشه‌های علامه در حال برگزاری است و طبعا باید در آینده قدم‌های دیگری نیز برداشته شود.

المیزان دائرة المعارف ناب اسلامی است

وی  ادامه داد: تفسیر المیزان فقط جمع‌آوری نیست؛ بلکه محصول بیست ساله تفکر ایشان است و یک دایرة المعارف اسلام ناب محسوب می‌شود و به قول شهید مطهری از صدر اسلام تاکنون در بین شیعه و اهل سنت چنین تفسیری با این وسعت و عمق علمی منتشر نشده است.

رجبی با اشاره به این‌که همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان از حدود سه سال گذشته تصویب شد و با همکاری 21 مرکز علمی داخلی  و 8 مرکز علمی خارج از کشور و با همکاری دانشمندانی از کشورهای مختلف مانند اندونزی، انگلیس، امریکا، غنا، سوریه، پاکستان و عراق برگزار می‌شود، گفت: برگزاری این همایش گامی کوچک برای معرفی شخصیت علامه و کتاب تفسیر المیزان به جامعه اسلامی و دیگر جوامع بین‌اللملی است.

وی با بیان این‌که در مسیر فراهم ساختن برنامه‌ها و مقدمات برگزاری همایش 10 محور مورد توجه و دستور کار قرار گرفته است، اظهار داشت: فراخوان برای سی محور اصلی و 300 محور فرعی اولین قدم محسوب می‌شود که می‌توان گفت این مجموعه، راهنمایی خوبی برای پروژه‌های تحقیقاتی و رساله‌های علمی محققین است و آنان به راحتی موضوعات خوبی را از این گنجینه بدست آورند.

دبیر علمی همایش راه‌اندازی سایت همایش به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی و قرار دادن اطلاعات ارزشمند علمی و خبر را قدم دوم و برگزاری پیش همایش‌های متعدد‌ را قدم سوم برشمرد و افزود: 14 پیش‌همایش برگزار شده که 45 مقاله و سخنرانی و 10 میزگرد در شهرهای مختلف مانند مشهد، تهران، قم، تبریز و نیز در لبنان برگزارشده است.

وی مصاحبه با صاحب‌نظران علوم انسانی و اسلامی، تدوین دو خبرنامه و ارایه یک ویژه‌نامه درباره شخصیت علامه و چکیده مقالات در روزهمایش، ویژه برنامه‌های رادیو و تلویزیونی را در 14محور که به تدریج ضبط و پخش خواهد شد، از دیگر برنامه‌ها معرفی و یادآوری کرد: نمایشگاهی به مدت سه روز در مؤسسه امام خمینی(ره) برگزار می‌شود که به معرفی آثار مکتوب و دیجیتالی علامه طباطبایی(ره)  و آثار قرآنی مراکز مرتبط  و پخش فیلم می‌پردازد.

قائم مقام موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به این‌که از سوی اندیشمندان مراکز علمی داخلی و خارجی نزدیک 600 مقاله به دبیرخانه رسیده است، اظهار داشت: از این جهت که این همایش دارای رتبه علمی و پژوهشی می‌باشد، مقالات در چهار مرحله  بررسی و ارزیابی شده و به مقاله‌های علمی پژوهشی، علمی ترویجی، علمی تخصصی و مقالات فرهنگی تقسیم‌بندی شده است.

تشکیل دبیرخانه دائمی

وی تشکیل دبیرخانه دایمی همایش، برگزاری همایش سالیانه در سطح ملی، برپایی همایش هرچند سال یک‌بار در سطح بین‌المللی به صورت تخصصی، ارایه طرح‌های مختلف برای معرفی شخصیت و کتاب تفسیر المیزان علامه در سطح جهانی را از برنامه‌های بعد از برگزاری همایش معرفی کرد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان