دکتر عباس شاهسونی - رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت، بیماریهای منتسب به آلودگی هوا را در 57 شهر طی سال گذشته مورد بررسی قرار داده و نتایج این بررسی بیان میکند که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا 30هزار و 692 نفر در سال 1402 است. سهم پایتخت از مرگهای منتسب به آلودگی هوا طی سال گذشته 6 هزار 939 نفر است. همچنین سهم ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون از میزان مرگومیر کشور 12.6 درصد است. جامعه آماری 48 میلیون نفری را مورد رصد و پایش قرار دادهایم.
به گزارش ایسنا؛ رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه، میزان مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در شهرهای «ماهشهر»، «ریگان»، «تهران»، «مشهد»، «اصفهان» و «اراک» از میانگین کشوری بیشتر است.
این استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی در این باره افزود: سهم بیماریهای مزمن انسداد ریوی از میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای منتسب به ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در 57 شهری که مورد رصد قرار گرفتهاند 819 نفر است و به طور متوسط 11.4 درصد از مرگومیرهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی، منتسب به ذرات کمتر از 2.5 میکرون است.
(گفتنی است در سال 1402 تعداد 442 هزار و 213 رویداد فوت به ثبت رسیده است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل با تعداد 418 هزار و 741 رویداد فوت ثبت شده، 5/6 درصد افزایش داشته است که با محاسبه 30 هزار نفر رقمی معادل 6.7 درصد مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا بوده است.)
مرگهای منتسب به آلودگی هوا در ایران پایینتر از میانگین جهانی
وی ادامه داد: اگرچه ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون سبب مرگ برخی شهروندان میشود اما میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوای کشور از میانگین جهانی کمتر است. کشورهای محدودی نسبت به انتشار وضعیت مرگومیرهای منتسب به آلودگی هوا اقدام کردهاند. وزارت بهداشت طبق قانون، آمار و ارقام بیماریها و مرگهای منتسب به آلودگی هوا را با هدف حمایت طلبی و انجام اقدامات اثربخش به منظور کاهش مرگهای منتسب به آلودگی هوا منتشر میکند.
وظایف وزارت بهداشت بر اساس قانون هوای پاک
این استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه وزارت بهداشت بر اساس «قانون هوای پاک» موظف است که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا را بررسی کند، افزود: وزارت بهداشت از سال 96 تا به امروز نسبت به محاسبه مرگهای منتسب به آلودگی هوا اقدام کرده و تعداد شهرهایی که طی این بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفتهاند، افزایش یافته است.
محاسبه مرگهای منتسب به آلودگی هوا با 10 شهر آغاز شده و 57 شهر در آخرین محاسبه مورد بررسی قرار گرفتهاند. محاسبه میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا را با جمعیت 25 میلیون نفری آغاز کردیم و جامعه آماری 48 میلیون نفری را در آخرین بررسی، ارزیابی کردهایم.
شاهسونی با بیان اینکه میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در کشور چین معادل یک میلیون نفر در سال است، توضیح داد: میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سطح جهان 8 میلیون نفر در سال است.
وی با اشاره به تعداد مرگهای منتسب به آلودگی هوا توضیح داد: اگرچه میزان مرگومیر ناشی از ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون میبایست کاهش یابد اما تعداد مرگهای منتسب به آلودگی هوا یک شاخص ارزیابی برای وزارت بهداشت به حساب نمیآید و «جزء مرگ منتسب» برای وزارت بهداشت حائز اهمیت محسوب میشود.
سهم بیماریها از میزان مرگهای منتسب آلودگی هوا
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره سهم سرطان ریه از میزان مرگومیرهای کشور اظهار کرد: سال گذشته، 773 نفر به دلیل سرطان ریه جان خود را از دستدادهاند و سهم این بیماری از مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون 14.4 درصد است.
وی درباره سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر کشور در سال گذشته نیز به ایسنا گفت: میزان سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر در 57 شهری که مورد بررسی قرار گرفتهاند، 7 هزار و 308 نفر و جزء مرگ منتسب به ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون این بیماریها نیز 14.7 درصد است.
شاهسونی بیان کرد: میزان مرگهای سکته مغزی به دلیل مواجهه طولانیمدت با ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون نیز 3هزار و 151 نفر طی سال گذشته گزارش شده و جزء مرگ منتسب سکته مغزی نیز 14.9 درصد است.
شاهسونی با بیان اینکه «جزء مرگ منتسب» سال گذشته نسبت به سال 1401 کاهش یافته، خاطرنشان کرد: سال گذشته، میزان سهم مرگهای منتسب به آلودگی هوا 30هزار و 692 نفر است که معادل 12.6 درصد از مرگهای کشور میشود و این در حالی است که میزان جزء مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال 1401 معادل 13.9 درصد است. میانگین ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون سال 1401 در شهرهایی که مورد رصد و پایش قرار گرفتهاند 35 میکروگرم بر مترمکعب است اما این میزان به 30 میکروگرم در سال گذشته رسیده و کاهش داشته است.
میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در دو استان
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت به عنوان مثال به میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوای در دو شهر تهران و اراک طی سال گذشته اشاره کرد و به ایسنا گفت: میزان مرگ منتسب به آلودگی هوا در شهر تهران معادل 6هزار و 939 نفر است که سهم بیماریهای «مزمن انسداد ریوی» و «سرطان ریه» به ترتیب 124 و 173 نفر است. همچنین سهم بیماریهای «ایسکمیک قلبی» و «سکته مغزی» به ترتیب 1281 و 697 نفر است.
وی طبق بررسیهای انجام شده، هزینههای مرگهای منتسب به ذرات معلق در شهر تهران در سال گذشته را معادل 2 میلیارد و 722 میلیون دلار معادل 135 هزار میلیارد تومان خواند.
شاهسونی درباره وضعیت آلودگی هوای شهر اراک نیز به ایسنا اظهار کرد: سال گذشته، میزان غلظت ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در شهر اراک شش برابر رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت بوده است. میزان ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در این شهر طی 342 روز از سال گذشته از توصیههای سازمان بهداشت جهانی بیشتر است و متاسفانه، شهروندان اراکی هوای پاک را طی سال گذشته تجربه نکردهاند.
وی درباره مرگهای منتسب به آلودگی هوا در شهر اراک نیز گفت: میزان مرگ منتسب به آلودگی هوا در شهر اراک 661 نفر گزارش شده که سهم بیماریهای «ایسکمیک قلبی» و «سکته مغزی» به ترتیب 108 و 94 نفر است.
به گفته شاهسونی، همچنین هزینههای مرگهای منتسب به آلودگی هوا در اراک 259 میلیون دلار برآورد شده است.