سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
رسانههای اصلاحطلب همچون زمان روحانی برای مذاکره فضاسازی میکنند، آخرین فرمول آنها برای گفتگو با آمریکا مربوط به دیدار با ظریف است که این روزها در داووس به سر میبرد.
روزنامه سازندگی ارگان خبری حزب کارگزاران از گفتگوهای غیر رسمی ظریف در سوئیس خبر داده و نوشته است:
ظریف بارها در نشستهای سالانه داووس شرکت داشته اما امسال به عنوان معاون رئیسجمهوری ایران به این شهر سفر کرده است. از دیدارهای پیدا و پنهان آقای ظریف اطلاعی در دسترس نیست اما ظاهراً گفتوگو با فرید زکریا، مجری سیانان در دستور کار معاون رئیسجمهوری ایران است. در نشستهای سالانه داووس، سیاستمداران به گفتوگوهای پیدا و پنهان میپردازند که اغلب این گفتوگوها دور از چشم خبرنگاران اتفاق میافتد و جامعه ایران امیدوار است در کنار تلاشهای دولت چهاردهم برای تقویت رابطه با شرق، رابطه با کشورهای غربی نیز در دستور کار قرار گیرد و محمدجواد ظریف که نماد مذاکره است، با دست پر بازگردد. ظن مذاکره در نشست داووس درحالی تقویت شده که صداوسیما حمله به مذاکره و ظریف را شروع کرده است.
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه مینویسد:
از آنجا که داووس بستری برای مذاکره و تصمیمگیری است باید امیدوار باشیم که محمدجواد ظریف به تخریب نیروهای مخالف مذاکره وقعی ننهد و با نمایندگان کشورهای غربی به مذاکره بنشیند تا از توطئه علیه ایران جلوگیری کند. چنانکه در سال 1988 یونان و ترکیه با توافق نهایی در داووس از درگیری مسلحانه جلوگیری کردند.
روزنامه آرمان امروز هم از دستورالعمل گروسی(مامور به خدمت سازمان سیا) به ظریف درباره برنامه هستهای ایران خبر داده و مینویسد:
گروسی در نشست داووس گفت ایران باید به منظور جلوگیری از وارد شدن به درگیری دیگری در منطقه غرب آسیا به توافقی درباره فعالیتهای هستهای خود با دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا دست پیدا کند.
توصیه گروسی به توافق ایران با دولت ترامپ، در حالیست که ایران بهرغم خروج یکجانبه دولت آمریکا از توافق هستهای در سال 2018 در دور اول ریاستجمهوری ترامپ، به تعهدات خود در متن توافق متعهد بوده و تنها پس از یک سال و نیم تحمل تحریمها و بدعهدی شرکای اروپایی توافق در عمل به تعهداتشان مبنی بر ایجاد سازوکاری برای کاهش تاثیر تحریمها و عادیسازی روابط تجاری با ایران، اعلام کرد در چند گام تعیینشده از تعهدات داوطلبانه خود در توافق هستهای فاصله میگیرد.
متاسفانه رویکرد اصلاحطلبان در سیاست خارجی بر مبنای اعتماد به آمریکا و اروپا ریل گذاری شده و این رویکرد، خسارت محض برجام را در پی داشت.
همچنین نبادی فراموش کرد که دولت روحانی و وزارت امور خارجه در دوره وزارت ظریف هیچگاه به نقض فاحش برجام از سوی آمریکا واکنش متقابل نشان نداد. این انفعال موجب شد که روز به روز بر شدت تحریم ها افزوده شود. ب
ر همین اساس دولت باراک اوباما، قانون تحریمی ایسا را تمدید کرد. دولت ترامپ نیز قانون تحریمی کاتسا 2017(مادر تحریم ها-سیاه چاله تحریم ها) را امضاء کرد. مقامات دولت صراحتاً اعلام کردند که این اقدامات نقض فاحش برجام است، اما واکنش دولت به تذکر شفاهی و اعتراض توئیتری محدود شد و این واکنش منفعلانه، باعث شد تا هیچ دستاوردی از برجام عاید کشورمان نشود.
البته ظریف 8 ماه پس از اجرای برجام، ضمن پاک کردن صورت مسئله مذاکرات منتهی به برجام گفت هدف از مذاکرات، برداشتن تحریمها نبود، این در حالی است که پیشتر خود مسئولین دولت وقت تمامی مشکلات کشور را به تحریمها گره زده بودند و حتی یکی از شعارهای اصلی روحانی برای رأیآوری در انتخابات چرخش همزمان چرخ کارخانهها و سانتریفیوژها بوده است!