در پنج سال گذشته، ترازنامه شرکتهای بزرگ به دلیل تقاضای قوی مصرفکننده، بهبود اقتصادها و بازارهای کار قوی، رشد چشمگیری داشتهاند. در همین حال، بازارهای سهام بهطور فزایندهای متمرکز شدهاند و شرکتهای بزرگتر با استفاده از قدرت قیمتگذاری و صرفهجوییهای ناشی از مقیاس، سهم بیشتری از بازار را به دست آوردهاند.
به گزارش تجارت نیوز، غولهای خردهفروشی ایالات متحده به لطف دسترسی بینالمللی و قدرت مصرفکننده آمریکایی، بزرگترین شرکتهای جهان از نظر درآمد هستند.
مجموعاً، 10 شرکت بزرگ جهان از نظر درآمد سالانه حدود 4.6 تریلیون دلار فروش دارند که از تولید ناخالص داخلی کشورهایی مانند ژاپن و آلمان فراتر میرود.
والمارت (Walmart)
بزرگترین شرکت جهان از نظر درآمدی برای 12 سال متوالی
درآمد: 648.1 میلیارد دلار
این شرکت هر ساعت تقریباً 74 میلیون دلار درآمد تولید میکند و بهطور متوسط شاهد 255 میلیون بازدید هفتگی از فروشگاههای خود در سراسر جهان است. بازار ایالات متحده 68 درصد از تقاضای این شرکت را تشکیل میدهد و درآمد داخلی آن از سال 2019 تاکنون 36 درصد افزایش یافته است.
با حاشیه سود خالص تنها 2.4 درصد، والمارت بهطور فزایندهای بر درآمدهای تبلیغات دیجیتال تمرکز کرده است. والمارت اکنون 6.8 درصد از هزینه تبلیغات خردهفروشی ایالات متحده را در اختیار دارد که پیشبینی میشود در سال 2024 به 3.7 میلیارد دلار برسد. رشد درآمدهای تبلیغاتی والمارت در دو فصل گذشته از آمازون پیشی گرفته که عمدتاً به دلیل افزایش تعداد فروشندگان در بازار آن است.
آمازون (Amazon)
دومین خردهفروش بزرگ ایالات متحده
درآمد: 574.8 میلیارد دلار
آمازون در رتبه دوم قرار دارد و درآمد آن به 574.8 میلیارد دلار رسیده است. در پنج سال گذشته، درآمد آمازون بیش از دو برابر شده است که این رشد به دلیل خدمات رایانش ابری (cloud computing)، اشتراکهای Amazon Prime و درآمدهای تبلیغاتی بوده است. آمازون قصد دارد در سال 2025 فروش خودرو را در بازار آنلاین خود در ایالات متحده آغاز کند و دامنه محصولات خود را گسترش دهد.
با 310 میلیون مشتری جهانی که از بازار آنلاین آن استفاده میکنند، درآمد آمازون از سال 2019 بیش از دو برابر شده است. سرویسهای وب آمازون (AWS) بخش عمدهای از سوددهی این شرکت را به دلیل حاشیه سود بالا و رشد قوی تأمین میکنند. AWS اکنون 31 درصد از بازار جهانی خدمات ابری را در اختیار دارد.
استیت گرید (State Grid)
بزرگترین شرکت خدماتی چین و بزرگترین کارفرمای جهان
درآمد: 545.9 میلیارد دلار
در رتبه سوم، این شرکت عظیم دولتی چین در حوزه خدمات برق قرار دارد. گرید استیت هر سال بهطور منظم در رتبهبندی 10 شرکت برتر جایی برای خود باز میکند. این غول خدماتی در کشورهایی چون استرالیا، برزیل، پرتغال، ایتالیا و فیلیپین سرمایهگذاری و پروژههایی آغاز کرده است.
سال گذشته، این شرکت دو توزیعکننده بزرگ برق در شیلی را خریداری کرد و اکنون بیش از 50 درصد از توزیع انرژی در این کشور را کنترل میکند. همچنین، State Grid بزرگترین خریدار مس در جهان است، زیرا این فلز نقش حیاتی در زیرساختهای شبکه برق دارد.
شرکتهای بزرگ نفت و انرژی
مانند State Grid، شرکتهای دولتی آرامکو، Sinopec و China National Petroleum نیز به لطف تولید قابلتوجه نفت، در میان شرکتهای برتر از نظر درآمد قرار دارند.
آرامکو (Saudi Aramco)، غول نفتی عربستان سعودی، 494.9 میلیارد دلار درآمد دارد. این شرکت یکی از سودآورترین شرکتهای جهان به دلیل دارا بودن منابع غنی و تولید ارزان و به صرفه است. در سال مالی اخیر، به دلیل هزینههای تولید پایین و ذخایر عظیم نفتی، حاشیه سود 24 درصد را برای خود ثبت کرده است.
در سال 2023، شرکتهای نفتی چینی حجم بیسابقهای از نفت خام تخفیفدار روسیه را وارد کردند که روسیه را به بزرگترین تأمینکننده نفت این کشور تبدیل کرد. البته اکنون شرکت چینی Sinopec با ظرفیت پالایش 5.2 میلیون بشکه در روز، بزرگترین پالایشگر نفت در جهان است که از Exxon Mobil با ظرفیت 4.5 میلیون بشکه در روز پیشی گرفته است.
اپل (Apple)
درآمد: 383.3 میلیارد دلار
اپل با 25 درصد حاشیه سود، بالاترین میزان را در میان 10 شرکت برتر دارد. سودآوری اپل از فروش محصولات ممتاز و خدمات دیجیتال ناشی میشود.
این رتبهبندی نشاندهنده تسلط شرکتهای خردهفروشی ایالات متحده مانند والمارت و آمازون و همچنین شرکتهای دولتی بزرگ مانند استیت گرید و آرامکو بر اقتصاد جهانی است.
والمارت و آمازون از تقاضای مصرفکننده جهانی و فناوریهای دیجیتال بهره میبرند و شرکتهایی مانند آرامکو و استیت گرید از منابع طبیعی و زیرساختهای گسترده خود سود میبرند. اپل نیز با حاشیه سود بالا به دلیل استراتژی متمرکز بر محصولات ممتاز، در میان این غولهای صنعتی جایگاه ویژهای دارد.