ماهان شبکه ایرانیان

از بهار بهمن تا سوگ خرداد

ملت مسلمان ایران با اتکا به خداوند و با رهبری امام خمینی، نظام دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی را سرنگون کرد و ثمره سالها مبارزه و جهاد و شهادت به بار نشست و حکومت «جمهوری اسلامی» برای اولین بار در ایران برپا شد.

22/11/ 1357

انفجار نور

ملت مسلمان ایران با اتکا به خداوند و با رهبری امام خمینی، نظام دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی را سرنگون کرد و ثمره سالها مبارزه و جهاد و شهادت به بار نشست و حکومت «جمهوری اسلامی» برای اولین بار در ایران برپا شد.

وقایع انقلاب اسلامی به قدری سریع بود که حتی مقامات آمریکایی در آخرین روزها نمی دانستند انقلاب پیروز شده است و اتاق عملیات کاخ سفید از طرف برژینسکی، تلفنی از ویلیام سولیوان آخرین سفیر آمریکا در تهران می پرسید: آیا هنوز امکان کودتا وجود دارد؟ ! امام خمینی در پیامی پس از پیروزی انقلاب خطاب به مردم فرمود: «توجه داشته باشید که انقلاب ما از نظر پیروزی بر دشمن هنوز به پایان نرسیده است. دشمن از انواع وسایل و دسایس بهره مند است و توطئه ها در کمین است. تنها هوشیاری و انضباط انقلابی و اطاعت از فرمانهای رهبری و دولت موقت اسلامی است که توطئه ها را نقش بر آب می سازد» .

ایشان همچنین در یکی از بیانات خود از انقلاب، تعبیر به «انفجار نور» نمودند.

30/11/ 1357

هشدار به ضد انقلاب

پس از گذشت یک هفته از پیروزی انقلاب اسلامی، عوامل ضد انقلاب، اقدام به توطئه علیه نظام نمودند که امام خمینی با صدور اعلامیه ای، به ضد انقلاب اخطار کرد: «در این موقع حساس که اشرار، با نامهای فریبنده، مشغول توطئه بر ضد انقلاب اسلامی هستند و خطر بازگشت اجانب با دست ایشان بر سر چپاول کشور می رود، لازم است نیروهای انتظامی ملی فورا به مراکز حفاظتی خود برگردند و با نیروی انتظامی همکاری برای حفاظت شهر و مراکز حساس مربوط به شهر نمایند. اینان که دست به خرابی و اعمال ضد اسلامی و انسانی زده اند و کوشش دارند مراکز حساس را به نفع بیگانگان به دست بیاورند، باید بدانند که قدرت آنان، بیش از قدرت شیطانی شاه و پشتیبان آنان نیست و در صورتی که به ملت نپیوندند و به طور معقول عمل نکنند، تکلیف را برای ملت شجاع ایران و تهران معلوم خواهم کرد... من حتی الامکان میل دارم تمام اقشار با هم با صدق و صفا رفتار نمایند، ولی اجازه هرج و مرج نخواهم داد» .

5/12/ 1357

دستور به محاکمه متهمان و زندانیان

امام خمینی طی حکمی آیت الله خلخالی را مسؤول محاکمه متهمان و زندانیان نمودند. متن حکم چنین بود: «به جناب عالی مأموریت داده می شود تا در دادگاهی که برای محاکمه متهمین و زندانیان تشکیل می شود، حضور به هم رسانده و پس از تمامیت مقدمات محاکمه با موازین شرعیه حکم شرعی صادر کنید» .

10/12/ 1357

عزیمت به قم

امام خمینی پس از حدود یک ماه اقامت در تهران، به شهرستان قم عزیمت کردند و تا زمان ابتلا به بیماری قلبی دوم بهمن 1358 قریب یازده ماه در آن شهر اقامت داشتند.

مراجعت حضرت امام به قم پس از سالها دوری، با استقبال بسیار گسترده مردم قم و در اوج شادی و شادمانی آنان انجام شد.

19/12/ 1357

عدم پذیرش توصیه

امام خمینی با صدور نامه ای به نخست وزیر وقت توصیه نمود هیچ کدام از منسوبان و نزدیکان ایشان حق دخالت در عزل و نصبها را ندارند. متن نامه ایشان چنین بود: «لازم است به جمیع وزارتخانه ها و ادارات دولتی اخطار نمایید کسانی که از منسوبین و یا اقربای اینجانب هستند و برای توصیه اشخاص و یا نصب و عزل اشخاص به مراکز مربوطه مراجعه می کنند، به هیچ وجه به آنان ترتیب اثر ندهند. منسوبین و نزدیکان مطلقا حق دخالت در این گونه امور را ندارند» .

5/1/ 1358

محکومیت صلح ننگین مصر و اسراییل

به دنبال صلح ننگین مصر و اسرائیل، امام خمینی پیامی خطاب به ملل مسلمانان جهان صادر کردند. در این پیام آمده است: «اینجانب بیش از پانزده سال است که خطر اسرائیل غاصب را گوشزد کرده ام و به دول و ملل عرب این حقیقت را اعلام نموده ام. اکنون با طرح استعماری صلح سادات و اسرائیل این خطر بیشتر و نزدیکتر و جدی تر شده است. مصر با قبول این صلح وابستگی خود را به دولت استعمارگر آمریکا آشکارتر نمود. از دوست شاه سابق ایران بیش از این نمی توان انتظار داشت. ایران خود را همگام با برادران مسلمان کشورهای عربی دانسته و خود را در تصمیم گیریهای آنان شریک می داند. ایران صلح سادات و اسرائیل را خیانت به اسلام و مسلمین و برادران عرب می داند و موضعهای سیاسی آنان را تأیید می کند» .

ایشان در تاریخ 10/2/1358 فرمان قطع رابطه با مصر را صادر نمود و خطاب به وزیر امور خارجه وقت مرقوم داشت: «با در نظر گرفتن پیمان خائنانه مصر و اسرائیل و اطاعت بی چون و چرای دولت مصر از آمریکا و صهیونیست، دولت موقت جمهوری اسلامی ایران قطع روابط دیپلماتیک خود را با دولت مصر بنماید» .

12/1/ 1358

رأی به نظام جمهوری اسلامی ایران

مردم مسلمان ایران پس از گذشت پنجاه روز از پیروزی انقلاب اسلامی، در یکی از آزادترین انتخابات تاریخ و با بیش از 2/98 درصد به استقرار نظام جمهوری اسلامی رأی مثبت دادند .

امام خمینی در بزرگداشت این روز فرمود: «صبحگاه دوازده فروردین که روز نخستین حکومت الله است، از بزرگترین اعیاد مذهبی و ملی ما است. ملت باید این روز را عید بگیرند و زنده نگه دارند. روزی که کنگره های قصر 2500 سال حکومت طاغوتی فرو ریخت و سلطه شیطانی برای همیشه رخت بر بست و حکومت مستضعفین که حکومت خدا است، به جای آن نشست» .

9/2/ 1358

آیین نامه اجرایی شوراها

امام خمینی دستور تهیه آیین نامه اجرایی شوراهای شهر و روستا را به شورای انقلاب صادر نمود. متن فرمان ایشان به این شرح است: «در جهت استقرار حکومت مردمی در ایران و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش که از ضرورتهای نظام جمهوری اسلامی است، لازم می دانم بی درنگ به تهیه آیین نامه اجرایی شوراها برای اداره امور محل شهر و روستا در سراسر ایران اقدام و پس از تصویب به دولت ابلاغ نمایید، تا دولت بلافاصله به مرحله اجرا درآورد» .

لازم به یادآوری است بعدا موادی از قانون اساسی به مسأله شوراها اختصاص یافت.

26/2/ 1358

زن، مربی جامعه

امام خمینی به مناسبت اعلام سالروز ولادت حضرت فاطمه (س) به عنوان روز زن پیامی صادر کردند، ایشان در بخشی از پیام خود، ضمن بیان مقام والای حضرت فاطمه زهرا (س) یادآور شدند: «تمام ابعادی که برای زن متصور است و برای یک انسان متصور است، در فاطمه زهرا سلام الله علیها جلوه کرده و بوده است، یک زن معمولی نبوده است. یک زن روحانی، یک زن ملکوتی، یک انسان به تمام معنا انسان، تمام نسخه انسانیت، تمام حقیقت زن، تمام حقیقت انسان، او زن معمولی نیست. این موجود ملکوتی است که در عالم به صورت انسان ظاهر شده است، بلکه موجود الهی جبروتی، در صورت یک زن ظاهر شده است» .

ایشان در قسمت دیگری از پیام خود به مسؤولیت و شأن زنان پرداخته و نوشته اند: «زن مربی جامعه است. از دامن زن انسانها پیدا می شود. مرحله اول مرد و زن صحیح، از دامن زن است . مربی انسانها زن است. سعادت و شقاوت کشورها بسته به وجود زن است. زن با تربیت صحیح خودش انسان درست می کند و با تربیت صحیح خودش کشور را آباد می کند. مبدأ همه سعادتها از دامن زن بلند می شود... زن مبدأ همه خیرات است» .

4/3/ 1358

تسریع در تدوین پیش نویس قانون اساسی

امام خمینی طی حکمی به مهندس مهدی بازرگان دستور تدوین و تکمیل هرچه سریعتر قانون اساسی را صادر کردند. در قسمتی از این حکم آمده است: «طرح تدوین قانون اساسی را که شورای طرحهای انقلاب مشغول تدوین و تکمیل آن هستند، با سرعت تکمیل [کرد] . و به تصویب شورای انقلاب رسانده و هرچه زودتر در اختیار افکار عمومی بگذارید، تا همه صاحب نظران و تمامی اقشار ملت در مدت محدودی که تعیین می نمایید، پیشنهادها و نظرات خود را درباره آن ابراز نمایید ... و مجلس متشکل از نمایندگان مردم با توجه به پیشنهادهای مفیدی که رسیده است، مواد قانون اساسی را به صورت نهایی بررسی و تنظیم نمایند و سعی شود که در آن کلیه حقوق و آزادیها و فرصتهای رشد و تعالی و استقلال این ملت بر مبنای موازین اسلامی که ضامن حقوق همه افراد است و اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران بدان رأی مثبت داده است، پیش بینی گردد...» .

پس از گذشت کمتر از یک سال از پیروزی انقلاب اسلامی، و تلاش سه ماهه اعضای مجلس خبرگان، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 28/8/1358 تصویب شد.

29/3/ 1358

گفتگو با مراجع تقلید

در آستانه تشکیل مجلس خبرگان، امام خمینی با چند تن از مراجع تقلید در منزل آیت الله العظمی گلپایگانی تشکیل جلسه دادند و درباره مسایل جاری کشور در محیطی همراه با صفا و صمیمیت مذاکراتی را انجام دادند.

تشکیل چنین جلساتی تا هنگامی که امام خمینی در قم ساکن بودند، برگزار می شد.

16/5/ 1358

اعلام روز قدس

امام خمینی با انتشار پیامی به منظور حمایت از مبارزه ملت مسلمان و مظلوم فلسطین، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را به عنوان روز قدس اعلام کردند.

در بخشی از پیام ایشان آمده است: «من در طی سالیان دراز، خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین نمودم... من از عموم مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی می خواهم که برای کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن، به هم بپیوندند و جمیع مسلمان جهان را دعوت می کنم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است و می تواند تعیین کننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، به عنوان روز قدس انتخاب و طی مراسمی همبستگی بین المللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام نمایند» .

این اقدام امام خمینی با استقبال گسترده ملتهای مسلمان رو به رو شد. این روز به عنوان یکی از بزرگترین تجمعات و اعتراضات عمومی نسبت به اشغالگران صهیونیست به شمار می رود و نقش مهمی در تقویت روحیه مردم رنجدیده و مظلوم فلسطین دارد.

26/5/ 1358

اقدام انقلابی

به دنبال جنایات و اعمال وحشیانه گروهی ضد انقلاب در کردستان و مسامحه برخی مسؤولان در برخورد با توطئه گران، امام طی سخنانی در جمع گروهی از مردم، خواستار سرکوب توطئه گران شد و فرمود: «این توطئه گرها در صف کفار واقع هستند. این توطئه گرها در کردستان و غیر آن در صف کفار هستند. با آنها باید با شدت رفتار کرد. دولت با شدت رفتار کند. ژاندارمری با شدت رفتار کند. ارتش با شدت رفتار کند. اگر با شدت رفتار نکنند، ما با آنها با شدت رفتار می کنیم. مسامحه حدودی دارد... ما باز تا چندی مهلت می دهیم به این قشرهای فاسد و این اعلام آخر است و اگر چنانچه در کار خودشان تعدیل نکنند و به ملت برنگردند و دست از توطئه برندارند، خدا می داند انقلابی عمل می کنم. می آیم تهران و رؤسایی را که مسامحه می کنند، با آنها انقلابی عمل می کنم. عذرها را کنار بگذارید. بروید فاسدها را سرکوب کنید. بروید توطئه گرها را سرکوب کنید. مسامحه نکنید» .

13/8/ 1358

فتح لانه جاسوسی

در سالروز تبعید امام به ترکیه، گروهی از دانشجویان مسلمان که خود را پیرو خط امام معرفی کردند، سفارت آمریکا در تهران را از جمله در اعتراض به ملاقات بازرگان با برژینسکی اشغال کرده و جاسوسان آمریکایی را بازداشت کردند. اسناد به دست آمده از سفارت، نشانگر اسرار جاسوسیها و دخالتهای بی شمار آمریکا در ایران و کشورهای مختلف جهان می باشد.

به دنبال این امر، دولت موقت مهندس بازرگان، استعفا نمود که مورد موافقت امام قرار گرفت . امام خمینی ضمن حمایت از حرکت انقلابی دانشجویان، آن را انقلابی بزرگتر از انقلاب اول نامید.

15/11/ 1358

مقام، رفتنی است

امام خمینی در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری بنی صدر، اولین رئیس جمهور ایران که در بیمارستان قلب تهران انجام شد، ضمن تذکرات و نصایح ارزشمندی خطاب به ایشان فرمود: «من یک کلمه به آقای بنی صدر تذکر می دهم. این یک تذکر برای همه است. حب الدنیا رأس کل خطیئة . هر مقامی که برای بشر حاصل می شود، چه مقامهای معنوی و چه مقامهای مادی، روزی گرفته خواهد شد و آن روز هم نامعلوم است. توجه داشته باشند همه کسانی که برای بشر خدمت می کنند، کسانی که دارای مقام هستند، دارای پستی هستند، که مقام آنها را مغرور نکند. این مقام رفتنی است و انسان در حضور خدای تبارک و تعالی ماندنی است...» .

متأسفانه نصایح سودمند امام خمینی در بنی صدر مؤثر واقع نشد و وی در تاریخ 31/3/1360 توسط مجلس شورای اسلامی به دلیل عدم کفایت سیاسی از ریاست جمهوی عزل شد. وی به همراه سرکرده منافقان به نحو مفتضحانه ای از کشور گریخت.

19/1/ 1359

استقبال از قطع رابطه با آمریکا

به دنبال قطع رابطه ایران و آمریکا، امام با انتشار پیامی ضمن استقبال از این امر فرمود : «ملت شریف ایران! خبر قطع رابطه بین ایران و آمریکا را دریافت کردم. اگر کارتر در عمر خود یک کار کرده باشد که بتوان گفت به خیر و صلاح مظلوم است، همین قطع رابطه است. رابطه بین یک ملت به پا خاسته برای رهایی از چنگال چپاولگران بین المللی با یک چپاولگر عالمخوار، همیشه به ضرر ملت مظلوم و به نفع چپاولگر است. ما این قطع رابطه را به فال نیک می گیریم؛ چون که این قطع رابطه دلیلی بر قطع امید دولت آمریکا از ایران است. ملت رزمنده ایران این طلیعه پیروزی نهایی را که ابرقدرت سفاکی را وادار به قطع رابطه یعنی خاتمه دادن به چپاولگریها کرده، اگر جشن بگیرد، حق دارد» .

5/2/ 1359

رسوایی آمریکا در طبس و عکس العمل امام

به دنبال دخالت نظامی آمریکا در ایران از طریق طبس، به منظور آزادسازی جاسوسان آمریکایی و شکست مفتضحانه آنان با امداد الهی، حضرت امام پیامی خطاب به ملت ایران صادر کرد و در بخشی از پیام خود مرقوم داشت: «اشتباه کارتر در آن است که گمان می کند با دست زدن به این مانورهای احمقانه می تواند ملت ایران را که برای آزادی و انسانیت است، منصرف کند. کارتر باز احساس نکرده با چه ملتی روبه رو است و با چه مکتبی بازی می کند. ملت ما ملت خون و مکتب ما جهاد است... کارتر باید بداند که اگر این گروه به مرکز جاسوسی آمریکا در تهران حمله کرده بودند، اکنون از هیچ یک از آنها و از پنجاه نفر جاسوس محبوس در لانه جاسوسی خبری نبود و همه رهسپار جهنم بودند» .

21/2/ 1360

عدم پذیرش منافقین

به دنبال ارسال نامه ای از سوی سازمان منافقین به حضرت امام و تقاضای ملاقات اعضا و هواداران آنها با امام، ایشان در بخشی از بیانات خود با اشاره به خدمات ارائه شده در مدت دو سال پس از انقلاب و قضاوتهای غیر منصفانه سازمان فوق فرمود: «ما به آنها کرارا گفته ایم و حالا هم می گوییم که ما دامی که شما تفنگها را در مقابل ملت کشیده اید، یعنی در مقابل اسلام با اسلحه قیام کرده اید، نمی توانیم صحبت کنیم و نمی توانیم مجلسی با هم داشته باشیم. شما اسلحه ها را زمین بگذارید و به دامن اسلام برگردید. اسلام شما را می پذیرد و اسلام هوادار همه شماها است. فقط گفتن به اینکه ما حاضریم و در آن نوشته ای که نوشته اید، باز ناشی گری کردید و ما را تهدید به قیام مسلحانه کردید، ما چطور با کسانی که قیام مسلحانه بر ضد اسلام می خواهند بکنند، می توانیم تفاهم کنیم...» .

24/9/ 1361

فرمان هشت ماده ای

امام خمینی در مورد اسلامی شدن قوانین و عملکردها، فرمان هشت ماده ای مهمی را خطاب به قوه قضائیه و تمام ارگانهای اجرایی صادر کردند.

ایشان در این فرمان ضمن توصیه به تهیه قوانین شرعی و تصویب و ابلاغ آنها با دقت لازم و سرعت و قوانین مربوط به مسایل قضایی و رسیدگی به صلاحیت قضات و دادستانها و دادگاهها با سرعت و دقت و نیز صدور حکم از سوی قضات واجد شرایط، با استقلال و قدرت و بدون ملاحظه از مقامی، تصریح کردند: احدی حق ندارد با مردم رفتار غیر اسلامی داشته باشد.

در این پیام تاکید شده بود: احضار و یا توقیف افراد بدون حکم قاضی که از روی موازین شرعی باشد هر چند به مدت کم و یا تصرف در اموال مردم یا توقیف و مصادره آن بدون حکم حاکم شرع آن هم پس از بررسی دقیق و ثبوت حکم از نظر شرعی و نیز ورود به خانه یا مغازه و یا محل کار افراد بدون اذن صاحب آن ممنوع می باشد.

ایشان در پایان متذکر شدند: «باید همه بدانیم که پس از استقرار حاکمیت اسلام و ثبات و قدرت نظام جمهوری اسلامی با تأیید و عنایات خداوند قادر کریم و توجه حضرت خاتم الاوصیاء و بقیة الله ارواحنا لمقدمه الفداء و پشتیبانی بی نظیر ملت متعهد ارجمند از نظام و حکومت، قابل قبول و تحمیل نیست که به اسم انقلاب و انقلابی بودن خدای نخواسته به کسی ظلم شود و کارهایی خلاف مقدرات الهی و اخلاق کریمه اسلامی از اشخاص بی توجه به معنویات صادر شود» .

ایشان همچنین هیأتی را به عنوان اعضای ستاد پیگیری فرمان فوق تعیین نمودند، تا متخلف یا متخلفان را پس از تشخیص، عزل نمایند.

15/10/ 1361

انحلال هیأتهای گزینش

به دنبال روند نامطلوبی که در طرح سؤالات سخیف و غیر مرتبط با اسلام از سوی هیأتهای گزینش پیش آمده بود، امام طی فرمانی به ستاد پیگیری تخلفات اداری، تمامی هیأتهای گزینش را منحل اعلام کردند و خواستار تعیین هیأتهایی متشکل از افراد صالح و متعهد و عاقل و صاحب اخلاق کریمه و فاضل و متوجه به مسایل روز شده و مرقوم داشتند: «اخیرا چند کتاب به عنوان سؤالات دینی و ایدئولوژی اسلامی را ملاحظه نمودم و بسیار متأسف شدم از آنچه در این کتابها و جزواتی از این قبیل به اسم اسلام، این دین انسان ساز الهی، برای گزینش عمومی مطرح شده است و آنها را میزان رد و قبولی افراد قرار داده اند. این نوشته ها که مشحون از سؤالات غیر مربوط به اسلام و دیانت و احیانا مستهجن و اسف آور است، از آنجا که به اسلام منتشر شده است، از کتب و جزوات انحرافی است که برای حیثیت اسلام و جمهوری اسلامی مضر است و به وزیر ارشاد توصیه نمودم که امثال این کتب را در اسرع وقت جمع آوری و فروش و خرید و نشر آنها را ممنوع شرعی اعلام نمایند» . ایشان همچنین در این فرمان دستوری مبنی بر تهیه کتابچه های مختصری شامل بعضی از مسایل شرعی مورد نیاز عموم و مسایل اعتقادی لازم، و نیز احتراز از تجسس از احوال شخصی در غیر مفسدان و غیر گروههای خرابکار صادر نمودند.

26/11/ 1361

وصیتنامه سیاسی الهی

امام خمینی وصیتنامه سیاسی الهی خود را نوشتند.

ایشان در ابتدای وصیتنامه خود با ذکر تذکراتی درباره حدیث شریف «ثقلین» و حوادث اسفباری که بر کتاب خدا و عترت پیامبر پس از شهادت حضرت علی (ع) آغاز شد. راههای حفظ و بقای اسلام و حکومت اسلامی را متذکر می شوند و در بخشی از آن می نویسند: «اینجانب به همه نسلهای حاضر و آینده وصیت می کنم که اگر بخواهید اسلام و حکومت الله برقرار باشد و دست استعمار و استثمارگران خارج و داخل از کشورتان قطع شود، این انگیزه الهی را که خداوند تعالی در قرآن کریم بر آن سفارش فرموده است، از دست ندهید و در مقابل این انگیزه که رمز پیروزی و بقای آن است، فراموشی هدف و تفرقه و اختلاف است» .

امام خمینی در ادامه، تذکرات و نصایح ارزشمند و مفیدی را برای همه مسؤولان نظام و مردم مسلمان ایران بیان می فرمایند که تحقق و جامه عمل پوشاندن به آنها، رمز حفظ حکومت اسلامی از جمیع توطئه ها و دسایس دشمنان داخلی و خارجی خواهد بود.

6/1/ 1365

سکته قلبی

امام خمینی به دنبال سکته قلبی، دچار مرگ ناگهانی شدند. پزشک معالج بلافاصله شروع به ماساژ قلبی و تنفس دهان به دهان می کند و با استفاده از اکسیژن و وصل کردن سرم به داخل رگ موفق به حیات مجدد قلب و تنفس می شود.

بدین وسیله امام حیات دوباره یافته و به مرکز درمانی مجاور محل اقامت منتقل شدند و تحت مراقبت های پزشکی قرار گرفتند و دوران نقاهت را در بخش سی سی یو سپری کردند.

ایشان یک روز پس از این حادثه که حالشان بهبود نسبی یافت، مسؤولان طراز اول کشور را به حضور پذیرفتند و خط مشی آینده را چنین بیان کردند: «از هیچ قدرتی غیر از خدا نترسید . محکم و استوار در مقابل قدرتهای بزرگ بایستید. اگر قدرتهای بزرگ احساس کنند ضعیف هستید و احساس ضعف دارید، بر شما بیشتر خواهند تاخت. پیروزی با شما و ملت است» .

17/11/ 1366

تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام

با توجه به فوریتهایی که در مسایل مهم کشور پیش می آمد و نیز به دنبال کسب تکلیف مسؤولان درباره شیوه اعمال حق حاکم اسلامی در مورد احکام حکومتی در مواردی که میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان توافقی حاصل نمی شود. امام مجمعی را به این منظور تشکیل دادند .

ایشان در بخشی از پیام خود می نویسند: «حضرات آقایان توجه داشته باشند که مصلحت نظام، امور مهمه ای است که گاهی غفلت از آن موجب شکست اسلام عزیز می گردد. امروز جهان اسلام، نظام جمهوری اسلامی ایران را تابلوی تمام نمای حل معضلات خویش می دانند. مصلحت نظام و مردم از امور مهمه ای است که مقاومت در مقابل آن ممکن است که اسلام و پابرهنگان زمین را در زمان دور و نزدیک زیر سؤال برد و اسلام آمریکایی مستکبران و متکبرین را با پشتوانه های میلیاردها دلار توسط ایادی داخل و خارج آنان پیروز گرداند» .

این مجمع بعدا در بازنگری قانون اساسی، در این قانون جای گرفت.

29/4/ 1367

پذیرش قطعنامه

قطعنامه 598 شورای امنیت مبنی بر پایان جنگ توسط امام پذیرفته شد. ایشان ضمن تعبیر نوشیدن «جام زهر» در پذیرش قطعنامه، در بخشی از پیام مهم خود فرمودند: «اما در مورد قبول قطعنامه که حقیقتا مسأله بسیار تلخ و ناگواری برای همه و خصوصا برای من بود، این است که من تا چند روز قبل معتقد به همان شیوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و کشور و انقلاب را در اجرای آن می دیدم، ولی به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلا خودداری می کنم و به امید خداوند در آینده روشن خواهد شد و با توجه به نظر تمامی کارشناسان سیاسی و نظامی سطح بالای کشور که من به تعهد و دلسوزی و صداقت آنان اعتماد دارم، با قبول قطعنامه و آتش بس موافقت نمودم و در مقطع کنونی آن را به مصلحت انقلاب و نظام می دانم و خدا می داند که اگر نبود انگیزه ای که همه ما و عزت و اعتبار ما باید در مسیر مصلحت اسلام و مسلمین قربانی شود، هرگز راضی به این عمل نمی بودم و شهادت برایم گواراتر بود . اما چاره چیست که همه باید به رضایت حق تعالی گردن نهیم و مسلم ملت قهرمان و دلاور ایران نیز چنین بوده و خواهد بود» .

17/6/ 1367

تشکیل مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی

مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، بر اساس مسؤولیتی که حضرت امام به فرزند گرامیشان حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی واگذار نمودند، فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.

وجود اغلاط و اشتباهات آشکار در آثار منتشره امام و انتساب مطالب نادرست به حضرت امام و یا نقل ناصحیح وقایع و رخدادهای نهضت در روزنامه ها و آثار منتشره، انگیزه تقدیم نامه ای از سوی مرحوم حاج احمد آقا به حضرت امام گردید.

در این نامه با استناد به نمونه هایی از اشکالات و اغلاط یاد شده، از محضر امام خمینی درخواست تعیین فرد و یا نهادی به منظور نظارت بر انتشار آثار ایشان شد. حضرت امام در پاسخ به این نامه مرقوم فرمودند: «فرزند عزیزم احمد! حفظه الله تعالی! از آنجا که شما را بحمد الله تعالی در مسایل سیاسی و اجتماعی صاحب نظر می دانم و در تمامی فرازها و نشیبها در کنار من بوده ای و هستی، لهذا شما را برای تنظیم و تدوین کلیه مسایل مربوط به خود که بسا در رسانه های گروهی اختلافات و اشتباهاتی رخ داده است انتخاب می نمایم و از خداوند متعال که حاضر و ناظر است، توفیقات شما را خواستارم. امید است با صرف وقت و دقت نظر، این امر را به پایان برسانی» .

11/7/ 1367

ترسیم سیاستها و خط مشی بازسازی

پس از برقراری صلح نسبی، امام با انتشار پیامی در نه بند، سیاستها و خط مشی بازسازی کشور را برای مسؤولان ترسیم نمودند. مطالعه دقیق این دستورات عمل برای دریافت عمق دوراندیشی امام و در عین حال، اصالت ارزشها از نگاه ایشان کافی است.

ایشان در بخشی از پیام خود ضمن تأکید بر سیاست «نه شرقی و نه غربی» مرقوم داشتند: «جمهوری اسلامی ایران نباید تحت هیچ شرایطی از اصول و آرمانهای مقدس و الهی خود دست بردارد. ان شاء الله مردم سلحشور ایران کینه و خشم انقلابی و مقدس خویش را در سینه ها نگه داشته و شعله های ستم سوزان را علیه شوروی جنایتکار و آمریکای جهانخوار و اذناب آنان به کار خواهند گرفت، تا به لطف خداوند بزرگ پرچم اسلام ناب محمدی (ص) بر بام همه عالم قد برافرازد و مستضعفان و پابرهنگان و صالحان، وارثان زمین گردند» .

10/8/ 1367

نگارش منشور برادری

امام خمینی در پاسخ به نامه حجت الاسلام انصاری از اعضای دفتر امام که خواستار تبیین نظرات معظم له درباره اختلاف نظرهای موجود میان جناحهای فکری وفادار به انقلاب شده بود، مطالب مهمی مرقوم فرمودند که در واقع منشور برادری جناحهای فکری وفادار به انقلاب می باشد .

ایشان ضمن توصیه همه جناحها به برخورد برادرانه و دوستانه و تألیف قلوب و تلاش جهت زدودن کدورتها و نزدیک ساختن مواضع می فرمایند: «البته یک چیز مهم دیگر هم ممکن است موجب اختلاف گردد که همه باید از شر آن به خدا پناه ببریم که آن حب نفس است، که این دیگر این جریان و آن جریان نمی شناسد...» .

8/10/ 1367

چارچوب فعالیت مجمع تشخیص مصلحت

چارچوب فعالیت مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی امام تعیین شد. ایشان در پیام خود با توجه به پایان جنگ و عدم فوریت مسایل به منظور طرح مستقیم آنها در مجمع، مسؤولیت مجمع را رفع اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان دانسته و خطاب به اعضای شورای نگهبان فرمود: «تذکری پدرانه به اعضای عزیز شورای نگهبان می دهم که خودشان قبل از این گیرها مصلحت نظام را در نظر بگیرند. چرا که یکی از مسایل بسیار مهم در دنیای پرآشوب کنونی نقش زمان و مکان در اجتهاد و نوع تصمیم گیریها است. حکومت، فلسفه عملی برخورد با شرک و کفر و معضلات داخلی و خارجی را تعیین می کند و این بحثهای طلبگی مدارس که در چارچوب تئوریها است، نه تنها قابل حل نیست که ما را به بن بستهایی می کشاند که منجر به نقض ظاهری قانون اساسی می گردد» .

11/10/ 1367

پیام به گورباچف

امام خمینی با انتشار پیام مهمی به گورباچف، ضمن پیش بینی فروپاشی قطب مارکسیستی جهان نوشتند: «از این پس کمونیسم را باید در موزه های تاریخ سیاسی جهان جستجو کرد» .

ایشان در این نامه با ارائه تحلیلهای محکم و قوی از تحولات شوروی، از آن به «صدای شکستن استخوانهای کمونیسم» تعبیر کردند.

امام خمینی ضمن طرح مسایل عمیق فلسفی و عرفانی و با اشاره به ناکامی کمونیستها در سیاستهای مذهب ستیز، خواستار آن شدند که گورباچف به جای امید بستن به ماده پرستی غرب، به خداوند و مذهب روی آورد. امام تصریح کردند: «مشکل اصلی کشور شما مسأله مالکیت و اقتصاد و آزادی نیست؛ مشکل شما عدم اعتقاد واقعی به خدا است. همان مشکلی که غرب را هم به ابتذال و بن بست کشیده و یا خواهد کشید» .

25/10/ 1367

تأکید بر تدوین تاریخ انقلاب

امام خمینی طی نامه ای خطاب به حجت الاسلام سید حمید روحانی ضمن تقدیر از تلاش وی در تدوین تاریخ انقلاب، خواستار استمرار تدوین دقیق تاریخ انقلاب شد.

ایشان در بخشی از نامه خود با توجه به ضرورت ثبت تاریخ انقلاب به صورت واقعی مرقوم داشتند : «از شما می خواهم هر چه می توانید سعی و تلاش نمایید تا هدف قیام مردم را مشخص نمایید، چرا که همیشه مورخین اهداف انقلابها را در مسلخ اغراض خود و یا اربابانشان ذبح می کنند . امروز هم چون همیشه تاریخ انقلابها، عده ای به نوشتن تاریخ پرافتخار انقلاب اسلامی مشغولند که سر در آخور غرب و شرق دارند... اگر شما می توانستید تاریخ را مستند به صدا و فیلم حاوی مطالب گوناگون انقلاب از زبان توده های مردم رنجیده کنید، کاری خوب و شایسته در تاریخ ایران نموده اید» .

9/11/ 1367

حساسیت نسبت به مقدسات

به دنبال پخش برنامه ای به عنوان الگوی زن مسلمان از صدای جمهوری اسلامی که در آن به بعضی از مقدسات اهانت شده بود، امام نامه ای خطاب به مدیر عامل صدا و سیما فرستاد. متن نامه به این شرح است:

«با کمال تأسف روز گذشته از صدای جمهوری اسلامی مطلبی در مورد الگوی زن پخش گردیده است که انسان شرم دارد بازگو نماید. فردی که این مطلب را پخش کرده است، تعزیر و اخراج می گردد و دست اندرکاران آن تعزیر خواهند شد. در صورتی که ثابت شود قصد توهین در کار بوده است، بلاشک فرد توهین کننده محکوم به اعدام است. اگر بار دیگر از این گونه قضایا تکرار گردد، موجب تنبیه و توبیخ و مجازات شدید و جدی مسؤولین بالای صدا و سیما خواهد شد. البته در تمامی زمینه ها قوه قضائیه اقدام نماید» .

25/11/ 1367

حکم اعدام نویسنده آیات شیطانی

به دنبال انتشار کتاب موهن «آیات شیطانی» توسط سلمان رشدی، امام حکم ارتداد و اعدام وی و ناشران مطلع از محتوای کفر آمیز این کتاب را صادر کردند.

تدوین و انتشار وسیع کتاب مبتذل «آیات شیطانی» و حمایت رسمی دولتهای غربی از آن، سرآغازی بر فصل جدید تهاجم فرهنگی و حمله به مقدسات اسلامی بود که اگر مسلمانان جهان در مقابل توهینهای این کتاب از خود حساسیت نشان نمی دادند، خاکریز اول براحتی فتح شده بود و پس از آن مبانی دینی و مقدسات و ارزشهای معنوی با انواع شیوه ها مورد هجوم قرار می گرفت . متن این پیام مهم به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون

به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان می رسانم مؤلف کتاب آیات شیطانی که علیه اسلام و پیامبر و قرآن تنظیم و چاپ و منتشر شده است، همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن محکوم به اعدام می باشند. از مسلمانان غیور می خواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند سریعا آنها را اعدام نمایند تا دیگر کسی جرأت نکند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر کس در این راه کشته شود شهید است، ان شاء الله. ضمنا اگر کسی دسترسی به مؤلف کتاب دارد ولی خود قدرت اعدام آن را ندارد او را به مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد. و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.

روح الله الموسوی الخمینی

3/12/ 1367

ترسیم منشور روحانیت

امام خمینی پیام مهمی را خطاب به مراجع، روحانیون و علما صادر کردند.

در این پیام که به «منشور روحانیت» شهرت یافت، امام ضمن تجلیل از شهدای حوزه و روحانیت در طول نهضت و انقلاب و دفاع مقدس و ذکر خدمات علما و فقها در طول تاریخ، خطر تحجر گرایان و مقدس نمایان در حوزه های علمیه را متذکر شدند و فرمودند: «طلاب عزیز لحظه ای از فکر این مارهای خوش خط و خال کوتاهی نکنند. اینها مروج اسلام آمریکایی اند و دشمن رسول الله . آیا در مقابل این افعیها نباید اتحاد طلاب عزیز حفظ شود؟» ایشان در ادامه با توجه به تحلیلهای غلط و قضاوتهای غیر منصفانه درباره روند ده ساله انقلاب و جنگ تحمیلی، ضمن معذرت خواستن از خانواده های شهدا می نویسند: «از خداوند می خواهم مرا در کنار شهدای جنگ تحمیلی بپذیرد. ما در جنگ برای یک لحظه هم نادم و پشیمان از عملکرد خود نیستیم. راستی مگر فراموش کرده ایم که ما برای ادای تکلیف جنگیده ایم و نتیجه، فرع آن بوده است» .

امام خمینی در بخشهای دیگری از این پیام مهم و تاریخی در اواخر عمر خود ضمن تأکید بر حفظ اصول در گذشته و آینده انقلاب، توصیه های ارزشمندی را به مردم و علما بیان می فرمایند .

8/1/ 1368

اعلان استعفای قائم مقام رهبری

امام خمینی موافقت خود را با استعفای قائم مقام رهبری اعلام کرد.

ایشان در پاسخ به درخواست کتبی استعفای قائم مقام رهبری، مرقوم داشتند: «همان طور که نوشته اید رهبری نظام جمهوری اسلامی کار مشکل و مسؤولیت سنگین و خطیری است که تحملی بیش از طاقت شما می خواهد و به همین جهت هم شما و هم من از ابتدا با انتخاب شما مخالف بودیم و در این زمینه هر دو مثل هم فکر می کردیم، ولی خبرگان به این نتیجه رسیده بودند و من هم نمی خواستم در محدوده قانونی آنها دخالت کنم» .

امام امت در بخش دیگری از پاسخ خود آورده اند: «به شما نصیحت می کنم که بیت خود را از افراد ناصالح پاک نمایید و از رفت و آمد مخالفین نظام که به اسم علاقه به اسلام و جمهوری اسلامی خود را جا می زنند، جدا جلوگیری کنید» .

4/2/ 1368

دستور بازنگری قانون اساسی

امام خمینی به منظور اصلاح و تکمیل ارکان تشکیلات نظام اسلامی طی نامه ای به رئیس جمهور وقت حضرت آیت الله خامنه ای هیأتی از شخصیتهای صاحب نظر و کارشناسان را مسؤول بررسی و تدوین اصلاحات لازم در قانون اساسی بر اساس هشت محور تعیین شده در این نامه، نمودند .

اصلاح مواد مربوط به شرایط رهبری، تمرکز در قوه مجریه و قضاییه و صدا و سیما و وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.

مواد اصلاح شده قانون اساسی در تاریخ دوازدهم آذر 1368 بعد از رحلت امام به نظر خواهی عمومی گذاشته شد و با اکثریت مطلق آرا به تأیید ملت ایران رسید.

13/3/ 1368

دل آرام و قلب مطمئن در ملکوت اعلی

روح بلند بنیانگذار جمهوری اسلامی، امام خمینی در سن 87 سالگی و پس از تحمل چندین عمل سخت و طولانی در ساعت 22 و 20 دقیقه به ملکوت اعلی پرواز کرد و به دیدار حق تعالی شتافت و هجرتش داغی التیام ناپذیر بر قلبهای مسلمانان ایران و جهان بر جای نهاد.

ایشان در پایان وصیتنامه سیاسی الهی خود نوشته اند: «با دلی آرام و قلبی مطمئن و روحی شاد و ضمیری امیدوار به فضل خدا از خدمت خواهران و برادران مرخص و به سوی جایگاه ابدی سفر می کنم و به دعای خیر شما احتیاج مبرم دارم و از خدای رحمن و رحیم می خواهم که عذرم را در کوتاهی خدمت و قصور و تقصیر بپذیرند و با قدرت و تصمیم و اراده به پیش بروند» .

بدن مطهر ایشان پس از تشییع حدود نه میلیون نفر از عاشقان آن حضرت، در روز شانزدهم خرداد در بهشت زهرا و در جوار حق آرمید و میلیونها ارادتمند را در فراق خود تنها گذاشت. پس از رحلت امام، مجلس خبرگان در روز چهاردهم خرداد 1368 با تشکیل جلسه و قرائت وصیتنامه امام خمینی برای اولین بار و بحث و تبادل نظر برای جانشین ایشان، فرزند صالح او حضرت آیت الله خامنه ای را به عنوان رهبر انقلاب اسلامی و پیشوای جمهوری اسلامی ایران انتخاب کرد.

و سلام علیه یوم ولد و یوم مات و یوم یبعث حیا.

منابع:

1 نهضت امام خمینی، سید حمید روحانی.

2 کوثر مجموعه سخنرانیهای امام خمینی، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی.

3 صحیفه نور.

4 حدیث بیداری، حمید انصاری.

5 مهاجر قبیله ایمان، حمید انصاری.

6 زندگینامه سیاسی امام خمینی، محمد حسن رجبی.

7 هفت هزار روز، غلامرضا کرباسچی.

8 شهیدی دیگر از روحانیت.

9 خمین در انقلاب، محمد جواد مرادی نیا.

10 خاطرات آیت الله پسندیده، محمد جواد مرادی نیا.

11 روزنامه جمهوری اسلامی.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی