اگر بفهمید دو قلو باردار هستید چه واکنشی نشان میدهید؟ حتما شما هم مثل خیلی از والدین هرگز فکر نمیکردید که چنین اتفاقی برایتان بیفتد. به هر حال چه آماده باشید و چه نباشید، شما یکی از والدینی هستید که صاحب فرزند دوقلو شده اید.
دلایل چندقلویی
از هر 100 مورد بارداری، 3 مورد آن ممکن است به چندقلویی منجر شود. اما به دلیل افزایش سن ازدواج و روشهای نوین درمان نازایی، احتمال دوقلویی یا چندقلویی بیشتر شده است.
امروزه بسیاری از زوج ها، حامله شدن خود را به تأخیر میاندازند و حتی بسیاری از زنان تا 30 سالگی و بعد از آن تمایلی به بچه دارشدن نشان نمیدهند. تغییرات هورمونی وابسته به سن ممکن است سبب رها شدن بیش از یک تخمک در یک زمان شود. زنانی که سن آنها بالاتر میرود بیشتر به سراغ استفاده از روشهای درمانی مانند آی. وی. اف یا روشهای لقاح مصنوعی میروند و از آنجایی که در این روشها از بیش از یک تخمک در رحم استفاده میشود، احتمال بیشتری وجود دارد تا دوقلویی و حتی چندقلویی اتفاق بیفتد.
انواع دوقلوها
دوقلوها، دو نوع هستند. همسان یا یک تخمکی و غیرهمسان یا دوتخمکی. دوقلوهای همسان همیشه، هم جنس یعنی هر دو دختر یا هر دو پسر هستند. تشخیص دادن این دوقلوها از هم مشکل است مگر اینکه به خوبی آنها را بشناسیم. دوقلوهای غیرهمسان، مثل تمام خواهر و برادرهایی که پدر و مادر مشترک دارند، در ماده ژنتیکی خود تشابه دارند و ممکن است شبیه یا متفاوت باشند، همچنین ممکن است هم جنس یا غیرهمجنس باشند. سابقه فامیلی تولد دوقلویی در خانواده مادر، سابقه قبلی حاملگی دوقلویی، حاملگی های متعدد، سن مادر و استفاده از داروهای محرک باروری به منظور درمان نازایی، در ایجاد دوقلویی نقش دارند.
روش تشخیص
به طور معمول در حال حاضر حاملگی چند قلویی یا دوقلویی قبل از زایمان قابل تشخیص است. اندازهگیری هورمون های خاصی که در بدن مادر ترشح میشود، در سه ماهه اول بارداری حاملگی چندقلویی را مشخص میکند. همچنین انجام سونوگرافی و شنیدن ضربان قلب بیش از یک ضربه قلب جنینی حاملگی دوقلویی را تعیین میکند. در آزمایش هورمونی، مقادیر بیش از حد مورد انتظار هر کدام از هورمونهای خاص نشاندهنده حاملگی دو یا چندقلویی است.
معنی دوقلویی برای مادر
انجام بهترین مراقبت از خود، بهترین راه مراقبت از جنین های در حال رشد است. هر خانمی با حاملگی چندقلویی به مراقبت های بیشتر و دقیقتری نسبت به حاملگی معمولی نیاز دارد. این مادر باید به مراتب بیشتر از سایر مادران تحت نظر باشد و اطلاعات دقیقتری از وضعیت سلامت خود به پزشک بدهد تا او بتواند بیشتر او را تحت نظر داشته باشد. بارداری چند قلویی یا دوقلویی عوارض زیادی برای مادر دارد. تهوع، استفراغ، سوزش سردل، بیخوابی و خستگی که در حاملگیهای معمول شایع است، در این مادران بیشتر است. درد شکم، تنگی نفس هم از دیگر شکایات مادرانی است که چندقلو باردار هستند. حتی یک حاملگی چندقلویی ایدهآل و بدون مشکل برای مادر بسیار سختتر از حاملگی تک قلویی است. علایم حاملگی مثل تهوع، خستگی و یبوست در این مادران بسیار بیشتر است. بعدها در طول حاملگی، سوزش سردل، کمردرد، خستگی زودرس یا تنگی نفس فعالیتی، سریع و مکرر ایجاد میشود. در سه ماهه سوم حاملگی چند قلویی حتی گشادترین لباسهای حاملگی برای مادر تنگ میشود. گذشته از فشار و استرس فیزیکی، مخاطرات بارداری این زنان را بیشتر تهدید میکند. احتمال ایجاد فشار خون حاملگی و دیابت بارداری در این مادران به مراتب بیشتر است. بنابراین لازم است این مادران بیشتر تحت نظر پزشک باشند.
تاکید روی تغذیه
مصرف غذاهای غنی از پروتئین در رشد و نمو بدن جنین ها و مناسب نگهداشتن عمل جفت مهم است. علاوه بر پروتئین کافی، مقدار زیادی از کالری لازم باید به صورت کربوهیدرات ها مثل نان، برنج، غلات و حبوبات تامین شود. مادر به میزان بیشتری از اسیدفولیک نیاز دارد، دریافت کلسیم و آهن هم باید بیشتر شود. بهتر است موادغذایی در مقادیر اندک اما در وعده های بیشتری مصرف شود. این وعدههای کوچک میتوانند شامل مقداری گوشت بدون چربی، جگر، کره و بادام زمینی یا تخم مرغ و نان باشند.
وزنگیری بیشتر
وزن خانم باردار باید به طور منظم در ماههای مختلف بارداری افزایش یابد. در واقع مادر باید اضافه وزن پیدا کند. اما این اضافه وزن باید تحت نظر پزشک باشد. افزایش وزن متناسب با سن بارداری نشاندهنده وضعیت سلامت شما و کودک در حال رشد شماست. حتی از دست دادن وزن اضافی را هم بعد از زایمان آسانتر میکند. در حاملگی دوقلویی اضافه وزن توصیه شده در حدود 15 تا 20 کیلوگرم است. برای این وزن گیری مناسب مادر باید روزانه 2 هزارو700 کالری مصرف کند. البته پزشک در مورد هر فرد بهتر میتواند قضاوت کند و حتماً شما را در این زمینه راهنمایی خواهد کرد.
ورزش
اگر میخواهید در طی حاملگی چندقلویی ورزش هم کنید، حتماً در این مورد با پزشک خود مشورت کنید. با این حال پرهیز از برخی فعالیتها در طی این حاملگی توصیه میشود.
ورزشهای سنگین و فعالیتهایی که به تنگی نفس یا تعریق شما منجر میشوند، مناسب نیستند. چنین ورزشهایی بیشتر به سیستم قلبی عروقی شما فشار میآورند. استراحت متناوب بعد از انجام کمیفعالیت لازم است. پیاده روی درمسافت کم و سپس استراحت میتواند ورزش خوبی برای این مادران باشد. البته ورزش کردن و نوع آن از یک خانم باردار به خانم باردار دیگر فرق دارد و نوع و میزان آن حتماً باید توسط پزشک شما مشخص شود.
نگران نباشید
یک خانم حامله که چندقلو باردار است میتواند برای کاهش احتمال بروز برخی خطرات اقداماتی انجام دهد. هر چه تشخیص حاملگی چندقلو زودتر باشد، شروع اقدامات لازم برای بهبود بخشیدن به سرنوشت حاملگی بهتر است. برخی عوامل خطرزا از کنترل شما خارج است اما میتوانید با توجه بیشتر به توصیههای پزشک به بالارفتن مناسب وزن جنینها و جفتهایشان کمک کنید.
با خوردن غذای خوب و مناسب، خودداری از مصرف مواد مضر، سیگار کشیدن و ورزش کردن تا آنجایی که پزشک توصیه میکند و استراحت کافی به سلامت خود و نوزادانتان کمک کنید. نگران نباشید، حاملگی به سلامت پایان مییابد.
منبع:www.salamat.com
/ک