به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اصغر باقری مدیر کل بهزیستی استان تهران در نشست خبری که امروز(دوشنبه) به مناسبت هفته بهزیستی برگزار شد،اظهار داشت: سازمان بهزیستی سازمانی است که براساس ماده 20و 21قانون تشکیل شده است و خدمات مداخله ای،مشاوره ای و اجتماعی به مردم ارائه می دهد.
وی با اشاره به بهره مندی حدود 3میلیون و 700هزار نفر از خدمات بهزیستی در استان تهران استفاده کردند، افزود: از این تعداد 3میلیون و 250هزار نفر افراد عادی و 450هزار نفر زنان سرپرست خانوار و معلولین بودند که از خدمات مداخله ای سازمان بهزیستی استفاده کردند.
وی افزود: سازمان بهزیستی با 2هزار و 450موسسه غیر دولتی و NGO براساس ماده 26قانون تنظیم همکاری می کند.
مدیر کل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه مسئولیت اجتماعی یک واژه به مفهوم حقوقی و اجتماعی است، تصریح کرد: هر فردی در جامعه دارای مسئولیت اجتماعی است و باید نگرش مردم نسبت به معلولین تغییر کند به عنوان مثال یک فرد نابینا از نظر مردم نباید فقیر و نیازمند قلمداد شود.
باقری گفت: متاسفانه در جلسه اخیر آسیب های اجتماعی که در استانداری برگزار شد فیلمی را پخش کردند که در آن فرد سالمی با زدن عینک دودی خود را نابینا نشان می داد که این موضوع نشان می دهد مردم به معلولین به چشم نیازمند و فقیر نگاه کرده و به انها کمک می کنند.
وی افزود: اگر فرد در جامعه دغدغه حضور در محیط خارج از خانه را داشته باشد نشان می دهد که جامعه دارای مشکل است و امروز مناسب سازی محیط برای حضور معلولین در جامعه کف خواسته های ما است و باید کاری کنیم فرصت های برابری اجتماعی برای همه فراهم شود.
مدیر کل بهزیستی استان تهران بیان کرد: به دلیل فقدان اگاهی خانواده ها در پذیرش معلولان مشاهده می شود که خانواده ها فرزند معلول خود را پنهان می کنند در صورتی که قانون تکلیف افراد معلول را روشن کرده است و این موضوع نشان می دهد که قبل از مناسب سازی محیط نیاز به مناسب سازی ذهن ها داریم.
باقری افزود: امروز در دیگر کشور ها کودک پیش نوبتی برای فرزند خواندگی نداریم در صورتی که در کشور ما این موضوع مطرح است و بیشتر خانواده ها به دنبال کودکان چشم رنگی هستند. متاسفانه در کشور ما کودکی که نابینا به دنیا می آید توسط برخی از خانواده ها کنار خیابان گذاشته می شود.
وی تاکید کرد:سازمان بهزیستی یک سازمان مداخله ای و غیر بیمه است.
ارائه آموزش پیشگیری از اعتیاد به 2 هزار و 127 کودک در مهد های کودک
مدیر کل بهزیستی استان تهران در رابطه با ارائه خدمات مشاوره ای گفت: خدمات مشاوره ای و آگاه سازی عمومی در گذشته در مهد های کودک،محلات ،محیط های کاری ارائه می شد که در حال حاضر خدمات مشاوره ای در محیط های کاری برعهده وزارت کار قرار گرفته است و در یک سال گذشته به 2هزار و 127کودک در مهد های کودک آموزش پیشگیری از اعتیاد داده شد و همچنین به 306هزار و 799نفر در محیط های روستایی به کمک 88 سازمان مردم نهاد مشاوره داده شد.
ارائه خدمات پیشگیری از مشاوره به 98 هزار نفر
مدیر کل بهزیستی استان تهران افزود:خدمات پیشگیری از اعتیاد به 98هزار نفر ارائه شده که از این تعداد477هزار و 852نفر غربالگری نابینایی،88هزار و 885نفر غربالگری ناشنوایی و 23هزارو 265نفر غربالگری ژنتیک شدند.
باقری با اشاره به لزوم انجام آزمایش های غربالگری پیش از ازدواج گفت: وزارت بهداشت فقط به دنبال پیشگیری از تالاسمی است اما بهزیستی پیشگیری از معلولیت را دنبال می کند و هر زمانی که بخواهیم کاری انجام بدهیم وزارت بهداشت تصور می کند می خواهیم در خدمات این سازمان دخالت کنیم این درحالی است که خودش هم کاری انجام نمی دهد.
وی ادامه داد: در حوزه آسیب های اجتماعی سال گذشته به 31هزار و 270نفر مشاوره پیش از ازدواج،41هزار و 332نفر مشاوره بعد از ازدواج و به 20هزار و 805نفر مشاوره مهارت های زندگی ارائه شد.
بهره مندی 108 هزار نفر از خدمات مشاوره ای تلفنی 1480 در سال گذشته
مدیر بهزیستی استان تهران افزود: شهروندان برای دریافت مشاوره تلفنی با خط 1480تماس بگیرند که تعداد این خطوط تلفن از 26خط به 62خط افزایش پیدا کرده است و سال گذشته 108هزار نفر از خدمات مشاوره ای این خطوط تلفنی استفاده کرده اند،همچنین به 73هزار نفر مشاوره حضوری داده شد.
باقری با بیان اینکه 155مرکز درمان سرپایی در حلقه درمان به صورت مشترک با وزارت بهداشت فعالیت دارد و کار متادون درمانی را انجام می دهد، گفت: به 9هزار و 177نفر خدمت ارائه شده است.
وی گفت: همچنین در مراکز اقامتی 53هزار و 814نفر پذیرش شدند که در این مراکز معتادان بدون دارو و به کمک افراد بهبودیافته درمان می شوند.
مدیر کل بهزیستی استان تهران در رابطه با درمان وجمع آوری معتادان متجاهر گفت: در بحث کاهش آسیب با DIC سعی کردیم معتادان دارای ایدز و هپاتیت را جدا کنیم چرا که در مسیر جمع آوری معتادان متجاهر باید توجه شود که این افراد در مراکز DICکه برای معتادان داوطلب است ، نگهداری نشوند.
باقری با بیان اینکه بیکاری افراد معتاد و معلول به مراتب بیش از دیگر افراد برای جامعه مشکل ایجاد می کند، ادامه داد: قرار بود در استان تهران در هر منطقه 2مرکز بهاران توسط شهرداری تاسیس شود و نقطه وصلی بین مراکز اقامتی و ورود به جامعه باشد که به این تعهد توجه نشد واز ظرفیت امکاناتی هم که وجود داشت به درستی استفاده نشد و ما صد در صد با تغییر کاربری بهاران مخالف هستیم.
وی ادامه داد:مراکز ماده 16 با توجه به قانون مبارزه با مواد مخدر در گذشته زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت می کردند اما متاسفانه وزارت بهداشت به مانند سال 81که نگهداری از بیماران مزمن به سازمان بهزیستی سپرده درمان معتادان متجاهر را هم به بهزیستی واگذار کرده است البته در قانون آمده این وظیفه یا باید برعهده بهزیستی و یا شهرداری ها باشد که ما بیشتر تمایل داریم با توجه به امکانات این کار بر عهده شهرداری باشد.
مدیر کل بهزیستی تهران در رابطه با تاسیس شهرک های نگهداری زنان آسیب دیده گفت: ما با هرگونه جداکردن افراد از جامعه مخالف هستیم و این کار به هیچ وجه علمی نیست و هنر این است که ما به سمت کوچک سازی آسیب ها برویم و در هیچ قانونی به ساخت این شهرک ها حتی اشاره هم نشده است.
باقری با اشاره به موضوع پیشگیری گفت:در استان تهران 29مرکز غربالگری ژنتیک وجود دارد که 4مرکز دولتی و 21مرکز خصوصی هستند و تمام زوجین در تمام بیماری های ژنتیک مورد غربالگری قرار می گیرند و اگر مشکلی داشته باشند برای انجام آزمایش ارجاع داده می شوند.
هزار و پانصد زن سرپرست خانوار چشم انتظار حمایت بهزیستی
وی با اشاره به فعالیت های حوزه اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: سازمان بهزیستی در حوزه اجتماعی به زنان سرپرست خانوار ،خانواده های دارای سرپرست از کار افتاده، کودکان خیابانی و بی سرپرست و بدسرپرست و زنان و دختران در معرض آسیب و مهد کودک ها کمک می کند و در حال حاضر 11هزار و 37زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی هستند که از این تعداد 641نفر در مسیر اشتغال و خروج از بهزیستی قرار دارند و بیش از هزار و 500نفر پشت نوبتی داریم.
باقری گفت:در یک سال گذشته 4هزار و 58مورد تماس با سامانه 123داشتیم که موارد کودک آزاری را گزارش دادند و 33هزار نفر از خدمات اورژانس اجتماعی استفاده کردند.
افتتاح 10 پایگاه اورژانس اجتماعی در آینده نزدیک
وی گفت:در حال حاضر 11پایگاه اورژانس اجتماعی در تهران وجود دارد که در چند روز آینده 10مرکز جدید افتتاح می شود.
مدیر کل بهزیستی استان تهران گفت: در استان تهران 551کودک در مراکز شبه خانواده دولتی و هزار و 498کودک در مراکز شبه خانواده خصوصی زندگی می کنند و 2هزار و 23کودک هم تحت سرپرستی اقوام نزدیک خود نگهداری می شوند که برای نگهداری هر کودک در مراکز خصوصی 420هزار تومان و برای نگهداری کودکان نزد اقوام نزدیک 330هزار تومان ماهیانه پرداخت می شود.
باقری با اشاره به اینکه 99درصد خانواده تمایل به نگه داری فرزند خوانده دختر هستند گفت:سال گذشته 113کودک به فرزند خواندگی گرفته شدند اما متاسفانه هیچ خانواده ای تمایل به پذیرش کودکان معلول ندارد و فقط سال گذشته یک خانواده کودک معلولی را برای سرپرستی قبول کردند.
وی افزود: در یک سال گذشته 3هزار و 972کودک کار شناسایی شدند که 62درصد اتباع خارجی و 38درصد ایرانی بودند.
شناسایی 3 هزار و 972 کودک کار در یک سال گذشته