اشاره:
حجت الاسلام و المسلمین هاشمی شهیدی یکی از مؤلفان بنام حوزة مهدویت و صاحب آثاری ارزشمند همچون زمینه سازان انقلاب جهانی مهدی(ع) و ظهور حضرت مهدی(ع) از دیدگاه اسلام و مذاهب و ملل جهان است. نوآوری ایشان در کتاب دوم بهانه ای شد که دربارة موضوع «موعود ادیان» و نگاه اقوام و ملل مختلف جهان هر چند برای مدتی کوتاه و مختصر به گفت وگو بنشینیم. امید که مقبول طبع شما قرار گیرد.
بشارت به ظهور منجی موعود چه جایگاهی در میان ادیان به ویژه ادیان ابراهیمی دارد و نسبت آن با وضع کنونی عالم و آدم چیست؟
بر اساس تعالیم انبیا و نویدهای کتب آسمانی، علی رغم عوامل بدبینی بی شماری که نسبت به آینده بشر در جهان دیده می شود، اوضاع کنونی جهان قابل دوام نیست، و دیر یا زود گردونة زمان به نفع محرومان خواهد چرخید، چهرة جهان دگرگون خواهد شد، و مفاسد اجتماعی و کشمکش های کنونی جای خود را به آرامش و امنیت خواهد داد. مطابق وعده های انبیا و نویدهای کتب آسمانی، چشم انداز آیندة جهان و سرنوشت بشر روشن است.
نگاهی کوتاه به کتاب های مذهبی اهل ادیان این امر را به خوبی نشان می دهد که وقتی جهان دچار فتنه و آشوب شود و آتش ظلم و بیدادگری همة جهان را فراگیرد، و جنگ های خانمان سوز و ویرانگر مردمان جهان را به ستوه آورد و زمامداران جهان از ادارة امور کشورها عاجز و ناتوان گردند و برای خاموش کردن آتش فتنه ها و جنگ ها راه چاره ای نیابند، در چنین موقعیت حساس و بحرانی یک مصلح بزرگ جهانی، با اتکا به قدرت لایزال الهی قیام خواهد کرد، و به یک اصلاح عمومی در تمام جهان دست خواهد زد و زورگویان، زور مداران و قدرت طلبان افسارگسیختة عالم را سر جای خود خواهد نشاند و به همه بدبختی ها و تیره روزی ها و گرفتاری های بشریت خاتمه خواهد داد.
خوشبختانه هنگامی که به ادیان آسمانی مراجعه می کنیم، کتب آسمانی را سراسر مملو از امید، و سرشار از نویدهای بهروزی و وعده های ظهور آن «مصلح جهانی» می بینیم، و شاید برای برخی کمی تعجب آور باشد که در تمام ادیان و مذاهب بزرگ جهان، اعم از وثنیت، کلیمیت، مسیحیت، مجوسیت و آیین مبین اسلام... از مصلحی که در پایان جهان ظهور خواهد کرد و به جنایت ها و خیانت های انسان ها خاتمه خواهد داد و شالودة حکومت واحد جهانی را، بر اساس عدالت و آزادی بنیان خواهد نهاد، گفت وگو شده و برتر و بالاتر از همه، نوید ظهور آن مصلح بزرگ جهان، به خصوص در اسلام و قرآن نیز، به صورتی جامع تر، کامل تر، عمیق تر و جدی تر، مطرح شده است.
علت توجه ادیان به منجی موعود چه بوده و منجی گرایی چه ارتباطی با هدف و فلسفة ادیان دارد؟
برای پاسخ به این سؤال باید چند نکته را توضیح بدهم. نکتة اول این که توجه ادیان به منجی موعود یک امر فطری است و جزئی از سرشت آدمی. قرآن کریم می فرماید:
و أقم وجهک للدّین حنیفاً فطرة الله التی فطر الناس علیها لاتبدیل لخلق الله.1
پس روی خود را با گرایش تمام به حق، به سوی این دین کن، با همان سرشتی که خدا مردم را بر آن سرشته است. آفرینش خدای تغییرپذیر نیست.
خداوند، انسان را آفریده و طبیعت او هم خدایی است و دین جزئی از این خمیرمایه. به همین علت است که انسان باید به خداوند توجه پیدا کند.
دین مجموعه ای از قوانین و مقررات است که کلیاتش در فطرت افراد وجود دارد و جزئیاتش را انبیا آورده اند. توحید هم که جزئی از دین است در فطرت هم وجود دارد. شما بچه ای را در بیابان رها کنید و فقط به او آب و غذایی بدهید تا رشد کند. همین که بزرگ شد دنبال موجودی برای پرستیدن می گردد و این جاست که نیاز به انبیا خودش را نشان می دهد. امیرالمؤمنین علی(ع) در نهج البلاغه می فرمایند:
و بعث الله رسله و واتر إلیهم أنبیائه لیستأدوهم میثاق فطرته و یذکّروهم منسیّ نعمته.2
پس پیامبران خود را برانگیخت و یکی پس از دیگری فرستاد تا عهد خداشناسی را که در فطرت آدمی بود باز طلب کنند و نعمت از یاد رفته را باز به یاد آورند.
خلاصه این که انبیا مردم را متوجه دین کردند و آن را به یاد کسانی آوردند که آن را فراموش کرده بودند. مطلب بعدی این که باز در قرآن کریم آمده است:
إنّی جاعل فی الأرض خلیفة.3
من در زمین جانشینی خواهم گماشت....
در نگاه قرآن «خلیفه» پیش از «خلیقه» است یعنی اول خداوند خلیفه را آفرید و پس از او خلایق را؛ به عبارت دیگر اول لازم بوده همة اسباب هدایت بشر فراهم باشد بعد او بر زمین گام نهد. انبیای الهی علاوه بر نقش توجه دادن مردم به فطرت و هدایت کردن آن ها، نقش اجرای این قوانین را هم بر عهده داشته اند؛ چرا که قانون بدون مجری امر بیهوده ای است.
خداوند متعال در سورة حدید می فرماید:
لقد أرسلنا رسلنا بالبینّات و أنزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط و أنزلنا الحدید فیه بأس شدید و منافع للناس... .4
به راستی [ما] پیامبران خود را با دلایل آشکار روانه کردیم و با آن ها کتاب و ترازو فرود آوردیم تا مردم به انصاف برخیزند و آهن را که درآن برای مردم خطری سخت و سودهایی است، پدید آوردیم.
و در جایی دیگر هم دربارة حضرت ابراهیم آمده است:
و إذ ابتلی ابراهیم ربّه بکلمات فأتمّهنّ قال إنّی جاعلک للناس إماماً.5
و چون ابراهیم را پروردگارش با کلماتی بیازمود و وی آن همه را به انجام رسانید، [خدا به او] فرمود: «من تو را پیشوای مردم قرار دادم».
خلافت با امامت توأم است و مجری برنامه های الهی رهبر یا همان امام است که بعضی از آن با عنوان «مصلح» و برخی هم با عنوان «منجی» یاد می کنند. باز در آیه دیگری خداوند متعال می فرماید.
و نرید أن نمنّ علی الّذین استضعفوا فی الأرض و نجعلهم أئمّة و نجعلهم الوارثین.6
و خواستیم بر کسانی که در آن سرزمین فرو دست شده بودند منت نهیم و آنان را پیشوایان [مردم] گردانیم و ایشان را وارث [زمین] کنیم.
در نتیجه آنچه که با فلسفة ادیان نسبت پیدا می کند مسئله اجرای قوانین و قواعد الهی است. ولی آیا ما تا کنون در دنیا دیده ایم که کسی بیاید و بتواند قواعد الهی و عدالت واقعی را که جزئی از آن است، چنان که باید پیاده کند یا نه؟ در جواب باید بگوییم: خیر، تا کنون کسی نتوانسته هدف اساسی آفرینش را به طور کامل زمین پیاده کند و آن را به اجرا درآورد و لذا این جاست که به منجی نیاز پیدا می کنیم؛ همان شخصیتی که در رابطه با اهداف اساسی دین بیاید و در تمام جهان عدالت را پیاده کند.
اگر بخواهیم به چند وجه مشترک منجی ادیان اشاره کنیم، آن ها کدامند؟
با توجه به آنچه که ما در کتاب های مختلف دیده و خوانده ایم، در واقع همه ادیان و ملل جهان در انتظار یک منجی اند و تفاوت آن ها در وصف و اسامی آن هاست. ظهور همه آن ها در آخرالزمان است پس از فراگیر شدن ظلم و ستم او هم می آید و عدالت را در جهان می گستراند. پیش از آمدن او جنگ ها و اختلافات زیادی رخ می دهد و پس از آن زندگی شیرین بشر آغاز می شود.
به قول شاعر:
امروز شاه انجمن دلبران یکی است
دلبر اگر هزار بود دلبران یکی است
ما دین و دل به یکی داده ایم و بس
عیبم مکن که حاصل هر دو جهان یکی است
یا به تعبیر ما طلبه ها:
عباراتنا شتّی و حسنک واحد
و کلّ إلی ذات الجمال الواحد یشیروا
عبارات ما متفاوت است و الّا حسن تو یکی است.
و همه به جانب آن ذات واحد زیبا اشاره دارند.
آیا منظور شما این است که همه ادیان به نوعی بشارت به ظهور امام مهدی(ع)، منجی موعود مسلمانان داده اند؟
دقیقاً همین طور است. شما نگاه کنید، ادیان و مذاهب مختلف از منجی خود با عناوینی نظیر صاحب، قائم و ایستاده، محمد، مهیمن، احمد، بقیت الله، قاطع و... یاد کرده اند آمده و این ها همان اوصاف و القاب و اسامی حضرت مهدی(ع) است. وقتی آن ها صحبت از «راهنما» می کنند، این راهنما همان «هادی» و «مهدی» ماست و یا «خجسته» و «فرخنده» ترجمه همان «محمد» و «محمود» ماست. و حقیقتاً جای بسی خرسندی است که بگوییم اکثر قریب به اتفاق نویدهایی که در رابطه با ظهور «مصلح بزرگ جهانی» در کتاب های آسمانی آمده ـ اگر نگوییم همه آن ها ـ تنها با وجود مقدس مهدی موعود(ع)، آخرین بازمانده حجت الهی از امامان معصوم شیعه(ع) مطابقت دارد. تفصیل این مطلب را عزیزان می توانند در کتاب ظهور حضرت مهدی(ع) از دیدگاه اسلام و مذاهب و ملل جهان مطالعه کنند. ما در آن جا به تفکیک، ابتدا عبارات مختلف کتاب های ادیان، مذاهب و ملل جهان7 را آورده ایم و سپس مشابه همان تعابیر را در کتاب ها و احادیث خود یافته و در ادامه مطلب گنجانده ایم. یعنی شما وقتی بخش نهم این کتاب را مطالعه کنید می بینید که اصلاً موعود همة ادیان حداکثر تفاوتشان در اسم آن هاست و گویا یک متن واحد در دست صاحبان همة ادیان بوده و هر کدام از آن ها این متن را به زبان مخاطبان خود ترجمه و بیان کرده است.
به عنوان مثال آیا در کتاب مقدس هر جا صحبت از منجی شده منظور مهدی(ع) بوده است؟
بنابر گفته قاموس کتاب مقدس کلمه «پسر انسان» هشتاد بار در انجیل و ملحقات آن (عهد جدید) آمده که تنها در سی مورد آن قابل تطبیق بر حضرت عیسی(ع) است. اما در پنجاه مورد دیگر از نجات دهنده ای سخن می گوید که در آخرزمان و پایان روزگار ظهور خواهد کرد و حضرت عیسی(ع) نیز با او خواهد آمد و او را جلال و عظمت خواهد داد. به عبارت دیگر ممکن است برای مقاطع مختلف زمانی صحبت از منجی و مصلح به میان بیاید و منظور شخصیت های مختلفی باشد لیکن هر جا صحبت از منجی و مصلح آخرالزمان است هیچ مصداقی جز حضرت مهدی(ع) آخرین حجت خدا نخواهد داشت. این را هم در این جا باید متذکر شوم که هر چند ما معتقدیم تمام کتاب های آسمانی غیر از قرآن کریم تحریف شده اند ولیکن باز در لابه لای عبارات و متون آن ها بخش هایی تحریف نشده و دست نخورده باقی مانده اند که از مقایسه با قرآن و متون اسلامی می توانیم آن ها را استخراج کنیم و بهترین دلیل برای تحریف نشدن آن ها همین تطبیق با متون اسلامی ماست.
به نظر شما چه عواملی موجب شده که در سال های اخیر توجه به موعود آخرالزمان در میان همة ادیان افزایش یابد؟
به نظر بنده، بیش و پیش از هر چیز دیگری مهم ترین عامل مؤثر در این رابطه، بشارت ها و نوید هایی است که در کتاب های مقدس آن ها آمده است. این بشارت ها به همة آن ها که اهل مطالعه اند و تنها قدری اهل فکر و اندیشه هستند می فهماند که بشر به خودی خود نمی تواند سعادت را برای خودش تحصیل کند و به شدت نیازمند مدیر و رهبری است که همة مردم را به سمت سعادت رهنمون شود.
در مرحلة بعدی عامل دیگری که مردم را به این سمت سوق داده، مسئله یأس و ناامیدی و نقص قوانین بشری و بین المللی است. ناکارایی سازمان های بین المللی که مدعی اجرای عدالت و سعادتمند کردن مردم بوده اند و نمایان شدن دروغ ها و گزاف بودن ادعاهای آن ها، به طور طبیعی آن ها را به این سمت سوق خواهد داد. همان طور که امروزه می بینیم علی رغم تبلیغات فراوانی که برای حل مشکلات و معضلات جهانی صورت می گیرد هیچ اتفاق خاصی نیفتاده و مستکبران هم چنان به ظلم ها و ستم هایشان بی هیچ مانع و رادعی ادامه می دهند. که البته همه فهمیده اند از این سازمان ها در آینده هم گردی بر نمی خیزد و خیری به بشریت نخواهند رساند. در چنین شرایطی اذهان مردم متوجه آن کسی می شود که خداوند او را برای این عالم ذخیره کرده تا با آمدنش عدل و داد در تمامی عرصه های گیتی گسترش یابد.
شرایط عمومی جهان را برای ظهور منجی موعود آخرالزمان چگونه می بینید؟
شرایط موجود است ولی موانع مفقود نیست. نشانه های ظهور چه آن ها که کلی بیان شده اند؛ نظیر آکنده شدن جهان از ظلم و جور، کثرت فتنه ها، هرج و مرج و امثال آن و چه آن ها که به طور مصداقی به حوادث و جریانات پرداخته اند نظیر تعبیر حضرت امیر(ع) که فرمودند:
کم من بلایا فی أرض لبنان.8
چه زیادند بلاهایی [که] در خاک لبنان [دیده خواهد شد].
همه در حال وقوع هستند و شرایط را فراهم می سازند ولی موانع که همه به خود ما و آمادگی ما برمی گردند هم چنان پابرجا هستند و با توجه به این که آن گونه که بایسته و شایسته است ما نسبت به اصلاح خود، اطرافیان و جامعه پیرامون خود اقدام نکرده ایم معلوم نیست تا کی این ماجرا ادامه پیدا کند هرچند امیدواریم خداوند متعال مرحمت کرده و دیدگان همة ما را به ظهور پرنور آن حضرت منور سازد و ان شاءالله مقدمات فرج یکی پس از دیگری فراهم شود و همة ما شاهد آن واقعة پرشکوه باشیم.
با تشکر از فرصتی که برای انجام گفت وگو در اختیار ما قرار دادید.