حتما با اهمیت فعالیت جسمانی در سلامت بدن به اندازه کافی آشنا هستید اما شاید کمی در این باره کوتاهی میکنید. ما در اینجا ابزاری را به شما معرفی میکنیم که در تحریک شما به فعالیت بیشتر تاثیر به سزایی دارد. این ابزار، پدومتر نامیده میشود که درفارسی آن را گامشمار مینامیم.
گامشمار یا پدومتر یک ابزار الکترونیکی کوچک و به طور معمول قابل حمل است که تعداد گامهای فرد را در طول روز میشمارد و به اطلاع او میرساند. اگرچه این ابزار در گذشته بیشتر به وسیله ورزشکاران مورد استفاده قرار میگرفته اما با توجه به منافع گسترده استفاده از آن، امروزه به طور وسیع از سوی پزشکان برای بیماران توصیه و تجویز میشود.
تکنولوژی گامشمار
در تولید گام شمارها از یک حسگر (سنسور) مکانیکی استفاده میشود. پایانه این حسگر (حساسه) به نرمافزار خاصی متصل میشود که پالسهای مکانیکی مزبور را به اطلاعات الکترونیک تبدیل میکند. اگر این ابزارهای کوچک را عقب و جلو کنید یا تکان بدهید، صدای یک ساچمه بسیار کوچک را در آنها میشنوید که جابهجا میشود. همین حرکت ساچمه است که نیروی مکانیکی لازم را ایجاد میکند.
درواقع به ازای هر گام بیمار، این ساچمه جا به جا میشود و نیروی برخورد آن به حسگر، حاصل محرک و شناساییکننده نرمافزار از حرکات بیمار است. اما گام شمارهای جدید از تکنولوژی پیشرفتهتری بهره میگیرند. این گامشمارها از حسگرهای الکترومکانیکی استفاده میکنند که امکان تعیین دقیقتر گامها را فراهم میکنند و اشتباه کمتری دارند.
این انواع ویژگیهای جذابی دارند چرا که به جز گامهای فرد، میتوانند دیگر حرکات وی مانند خم و راست شدن و غیره را نیز اندازهگیری کنند. درضمن این گامشمارها از فرمول تعداد گام ضرب در طول گام استفاده میکنند تا به فرد نشان دهند که در طول روز چند کیلومتر راه رفته است.
بعضی از انواع پدومترها به کمربند یا بخشی از لباسهای فرد متصل میشوند اما انواعی نیز وجود دارند که به کراوات یا حتی کفش مصرفکننده وصل میشوند.
کدام بیماران؟
بسیاری از پزشکان معتقدند از این ابزار باید برای تشویق بیمار به فعالیت جسمانی استفاده کرد. درواقع آنها برای فرد مشخص میکنند که حداقل تعداد گامهای روزانه آنها باید چقدر باشد و اگر بیمار در طول یک روز، تعداد گام کمتری بردارد مجبور است تا برای رسیدن به حد مطلوب، در انتهای روز کمبود را جبران کند. به عقیده پزشکان، افراد چاق، مبتلایان به دیابت، چربی خون و فشارخون و نیز آنهایی که میخواهند به تناسب اندام برسند، میتوانند از این ابزار به خوبی بهره ببرند.
عدد و رقمهای جذاب
بیشتر پزشکان و متخصصان حداقل 10 هزار گام در روز را به عنوان کمترین میزان قابل قبول از فعالیت جسمانی میدانند. این رقم معادل 5 مایل یا 8 کیلومتر پیادهروی در روز است. مطالعه جدیدی روی 2767 فرد چاق داوطلب با میانگین سنی 49 سال (که بیشتر آنها خانم بودند) نشان داد که تنها افزایش معادل 2100 گام در روز میتواند ظرف یک ماه تا حدود 27 درصد وزن فرد مصرف کننده را کاهش دهد (مسافتی حدود 6/1 کیلومتر).
همین مطالعه اثبات کرد این مقدار افزایش فعالیت بدنی موجب میشود که شاخص توده بدنی فرد حدود 4/0 کاهش پیدا کند. این رقم معادل یک کاهش 1/1 کیلوگرمی در یک فرد 88 کیلویی با قد 70/1 متر است.
منافع یکی دو تا نیستند
نتایج مطالعه مزبور نشان داده است که منافع استفاده از گامشمار تنها محدود به کاهش وزن نیست. این ابزارها آثار قابل توجهی روی فشارخون افراد نیز دارند به طوری که افزایش فعالیت بدنی فرد به اندازه 2 هزار گام در روز با کاهشی معادل 4 میلیمتر جیوه در فشارخون سیستولی فرد همراه است. به همین دلیل، پزشکان استفاده از این ابزار را برای آنهایی که مبتلا به پرفشاری خون هستند هم تجویز میکنند.
از طرف دیگر، مشخص شده است با استفاده از این ابزار، خطر مرگ ناشی از سکتههای مغزی تا حدود 10 درصد و خطر مرگ و میر ناشی از سکتههای قلبی تا حدود 7 درصد کاهش پیدا میکند. همین نتایج موجب شده است که متخصصان قلب و عروق و مغز و اعصاب، بستن این گامشمارها را به بیماران مبتلا به اختلالات قلبی-عروقی خود به کرات توصیه کنند.
منبع:www.salamat.com
/ع