به گزارش ایسنا به نقل از ساینسدیلی، در حالی که ویژگیهای بار الکترون تا حد زیادی در فناوریهای روز مانند فرستندهها و مموریها کاربرد دارند، جنبه جدیدی از این ذره زیراتمی تا به حال بررسی نشده بود.
این ویژگی ، پتانسیل تحقق ساخت گروه جدیدی از فناوریها موسوم به "ولی ترونیک" (valleytronics) خواهد داشت که شبیه ابزارهای الکترونیکی و اسپینترونیکی خواهد بود.
این مشخصه جدید الکترون، ناشی از این واقعیت است که الکترونها در یک بلور موقعیتهای مختلفی اشغال میکنند که این موقعیت ها از لحاظ مکانیک کوانتومی منحصربهفرد هستند.
فیزیکدانان کالج سیتی در نیوریورک به رهبری "وینود منون" (Vinod Menon) نشان دادهاند چگونه میتوان ویژگی "دره" (valley) را با استفاده از نور و با قرار دادن نیمهرساناهای دوبعدی در یک ساختار شکارکننده نور موسوم به "میکروکاواک" (microcavity) تغییر داد. این عمل موجب ظهور شبهذرات نیمی نور نیمی ماده شد که مشخصه منحصربهفرد ویژگی "دره" را دارند.
محققان سپس این شبهذرات را با استفاده از لیزر و از لحاظ نوری کنترل کردند تا به الکترونهایی دسترسی پیدا کنند که "دره" خاصی را اشغال میکنند.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Nature Photonics منتشر شد و گامی مهم به سوی تحقق ساخت ابزارهای "ولیترونیک" جهت ایجاد گیتهای منطقی خواهد بود.