گفتگو با دکتر محمدعلی نیلفروشزاده، متخصص پوست و مو
حتما شما هم دیدهاید خانمها و آقایانی را که روی صورتشان جای جوشهای عمیق روی باقی مانده. خیلی از این افراد انواع کِرِمها و محصولات زیبایی را امتحان میکنند تا این جوشگاهها دست از سرشان بردارند ولی در بیشتر مواقع این کارها بیفایده است و آنها به نتیجه دلخواهشان نمیرسند؛ چون پوستشان آسیبی عمقی دیده و برای درمان آن باید یک متخصص پوست دست به کار شود.
در این شرایط، بسته به عمق آسیب پوستی، ممکن است پزشک برای این افراد از درم ابریژن یا عمل جراحی استفاده کند. درباره این مشکل و راههای درمان آن با دکتر نیلفروشزاده، متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفتگو کردهایم.
آقای دکتر! چرا جای جوشها در صورت بعضیها پر از چاله چوله میشود؟
یکی از مشکلاتی که در سنین بحرانساز، یعنی در سنین ازدواج، مورد توجه جدی قرار میگیرد؛ ظاهر ناخوشایند آثار زخمهای صورت است که عمدتا توسط جوشهای چرکی و عمیق صورت و یا در اثر عواملی مانند آبله مرغان و جراحات پوستی ناشی از ضربه و تصادفات یا بیماریهای دیگر بهوجود میآید. اگر چه جوشگاههای پوستی از نظر دیگران میتواند خیلی خفیف و نامشخص باشد ولی با این حال، برای خود بیمار بسیار قابل توجه است.
میشود از آنها پیشگیری کرد؟
بله؛ پیشگیری از ایجاد اسکار (جوشگاه) بسیار سادهتر از درمان است؛ لذا در اکثر موارد، تاکید بر درمان طبی زودرس و طولانی تا پایان بیماری است. در جوش غرور جوانی، اسکارها میتوانند از سوراخهای کوچک که ممکن است با سوراخهای گشاد غدد چربی پوست اشتباه شوند تا ضایعات آبلهای شکل بزرگ و عمیق وجود داشته باشند. این جوشگاهها میتوانند صورت، پشت، سینه و حتی بازوها را گرفتار کرده و فرو رفته یا برآمده باشند.
و راه درمان آن چیست؟
روشهای مختلف درمان اسکار یا جوشگاههای صورت عبارتاند از: تراشیدن پوست، استفاده از لیزر CO2، عمل جراحی برداشتن اسکار، برآمده کردن پوست و گرافت پوستی، تزریق مواد پرکننده اسکار و پیلینگ یا لایهبرداری پوست که براساس شدت و گستردگی ناهنجاری پوست در افراد مبتلا میتوان روش مناسب را انتخاب کرد.
سایش پوست هم موثر است؟
بله؛ در روش درم آبریژن به وسیله عمل تراش پوست لایه سطحی پوست ساییده شده و در نتیجه لایه زیرین پوست که ظاهر صافتر و شفافتری دارد، جایگزین آن میشود. همچنین لایه زاینده پوست تا مدت 6 ماه بعد فعالتر بوده و سرعت رسیدن سلولهای عمقی پوست به سطح پوست بیشتر شده و کلاژنسازی در ناحیه درم فعالتر شده و استحکام درم بیشتر میشود. کلیه این اتفاقات باعث کم شدن عمق اسکار (جوشگاه)و فرورفتگی پوست یا از بین رفتن آن میشود. استفاده از کرمهای مخصوص که قبل از عمل باعث تحریک پوست و لایهبرداری میشود، چند هفته قبل از عمل ضروری بوده و باعث سریعتر شدن ترمیم پوست پس از عمل ساییدن پوست میگردد.
چه مراقبتی لازم است؟
پس از عمل با پانسمان مخصوص روی پوست پوشانده شده و بعد از 2 تا 4 روز، پانسمان برداشته میشود و پس از دو هفته بیمار میتواند با استفاده از وسایل ضدآفتاب به محل کار خود برود. البته تا مدت 6 ماه بیمار نباید در معرض مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد. بیماران که سابقه عفونت تبخال و یا سابقه عدم ترمیم زخم دارند و همچنین کسانی که قرص اکوتان مصرف میکنند، باید قبل از عمل به پزشک اطلاع دهند.
جراحی هم گاهی لازم است؟
بعضی مواقع جوشگاههای عمیق پوست صورت را با عمل جراحی برداشته و محل را بخیه میزنیم. در برخی بیماران لازم است اسکارهای عمیق توسط تزریق کلاژن پر شده و یا در بعضی موارد پیوند پوست از پشت گوش به ناحیه فرو رفته پوست انجام میشود. انواع مختلف پیلینگ، به تنهایی یا همراه ساییدن پوست برای بهبود جوشگاههای سطحی و التهابی پوست انجام میشود که این عمل اگر همراه با مصرف طولانی مدت اسیدهای رتینوییک و ترکیبات آلفاهیدروکسیاسید باشد، بهخصوص در افراد با پوست سفید و روشن نتایج خوبی دارد.
لیزر چهطور؟
امروزه از لیزر دیاکسیدکربن، در درمان اسکارهای پوستی نیز استفاده شده است که نتایج خوب بوده و با عمل ساییدن پوست قابل مقایسه است و عوارض محدودی گزارش شده است.
سلامت: با تیرگی جای جوشها چه کنیم؟
درمان تیرگی پس از التهاب ناشی از جوشهای دستکاری شده، مشکل و طولانی است و برای حصول نتایج مورد قبول، 6 تا 12 ماه وقت لازم است. استفاده روزانه از ضدآفتابهای با طیف وسیع بخش مهمی از درمان است. انواع متفاوتی از کِرِمهای موضعی در درمان تیرگی پس از التهاب استفاده میشود که شامل کرمهای هیدروکینون، ترتینویین، اسیدگلیکولیک و آزلاییکاسید است. استفاده از پیلینگهای شیمیایی در به دست آمدن نتایج عالی نیز موثر است.
و درمانهای دیگر؟
سایر درمانها شامل استفاده از تریکلرواستیکاسید و کرایوتراپی سطحی با نیتروژن مایع است که البته در افرادی با پوست تیره به دلیل احتمال ایجاد اسکار (جوشگاه) بهتر است انجام نشود. استفاده از کِرِمهای پوشاننده برای مناطق درگیر نیز میتواند از لحاظ ظاهری برای فرد موثر باشد. رتینآلدیید و یا اسیدگلیکولیک نیز میتواند در درمان تیرگی پس از التهاب در مورد جوش صورت استفاده شود.
منبع:www.salamat.com