رئیس سازمان بورس گفت: با ثبت 1500 شرکت سهامی عام، راه اندازی دو بورس نفت و برق، تامین مالی پروژه ها، بکارگیری ابزاری چون صکوک استنصاع و صندوق نیکوکاری و برخورد قانونی با فعالیت های هرمی و فارکس می توان شاهد تداوم جهاد اقتصادی در بازار سرمایه کشور بود.
علی صالح آبادی در گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار اقتصادی فارس ، ابعاد فعالیت های سازمان بورس و اوراق بهادار در سال جهاد اقتصادی را تشریح کرد.
*ثبت 1500 شرکت سهامی عام در 6 ماه اول سال
وی با بیان اینکه با توجه به اقدامات صورت گرفته در سال های گذشته ، هر سال، سال جهاد بورسی برای بازار سرمایه است اظهار داشت: سازمان بورس و اوراق بهادار برای سال جاری برنامه هایی را مدنظر دارد که در صورت اجرای دقیق و کامل آنها می توان شاهد جهاد اقتصادی در بازار سرمایه کشور و بورس 44 ساله بود.
صالح آبادی تاکید کرد: درحالی طبق ماده 99 قانون برنامه توسعه کشور همه شرکت های سهامی عام فعال کشور باید ظرف 6 ماه و حداکثر تا پایان شهریور ماه نزد سازمان بورس به ثبت برسند که طبق برآورده های صورت گرفته حدود 2 هزار شرکت های سهامی عام وجود دارند و از این تعداد 500 شرکت نزد سازمان به ثبت رسیده اند.
این مقام مسئول افزود: بنابراین ثبت هزار و 500 شرکت سهامی عام آن هم در کمتر از 6 ماه یکی از اقدامات اساسی و حجیم و سنگینی است که باید انجام شود. بنابراین همه شرکت های سهامی عام کشور تحت یک واحد نظارت خواهند شد و معامله حتی یک سهم شرکت ها هم باطل و بی اثر است.
*ایجاد بازاری جدید در فرابورس
صالح آبادی با اشاره به لزوم تقویت شبکه اطلاع رسانی ناشران موسوم به کدال خاطرنشان کرد: با ثبت همه شرکت های سهامی عام نزد سازمان بورس ، این دسته از شرکت ها باید به مانند شرکت های حاضر در بورس و فرابورس اطلاعات میاندوره ایی و حسابرسی شده را به سازمان بورس ارایه دهند. برای معاملات سهام این دسته شرکت ها هم تهمیدی اندیشیده شده تا سهام آنها در بازار جدیدی در شرکت فرابورس و حتی بدون پذیرش شرکت ها انجام شود.
به گفته وی مقررات این بازار در حالی تدوین و بزودی نهایی و ابلاغ می شود که معاملات سهام این گونه از شرکت ها به دلیل عدم وجود درصد سهام شناور آزاد حداقلی و به منظور جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی، اطلاع رسانی نشده و قیمت ها اعلام نخواهد شد تا مانع از استناد برخی به قیمت های معامله شده در فرابورس شود.
*راه اندازی دو بورس نفت و برق در نیمه اول سال
رئیس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهارت خود به آمادگی کامل سازمان بورس برای تشکیل بورس های نفت و برق اشاره کرد و گفت: برای راه اندازی بورس نفت دستور العمل مربوطه تصویب و به شرکت بورس کالا ابلاغ شده است. همچنین قراردادی بنام قرار داد سلف موازی استاندارد ( قرار داد سلف مجدد) برای معاملات بورس نفت تدوین شده که با موازین شرعی هم منطبق بوده و در بورس هایی مانند بورس مالزی بکار گرفته می شود.
صالح آبادی افزود: همچنین نرم افزار ویژه بورس نفت طراحی و آزمایش های لازم هم به عمل آمده که با تعیین زمان از سوی مسئولان ارشد کشور، بورس نفت هم در آینده ایی نزدیک عملیاتی خواهد شد.
به گفته وی سازمان و شرکت بورس کالا در شرایطی آمادگی پذیرش و معامله نفت خام و نفت کوره را دارند که بنابر تمایل مسئولان وزارت نفت ، ابتدا نفت کوره مورد پذیرش و معامله قرار می گیرد و سپس نفت خام.
*امکان استفاده از سلف مجدد برای دیگر محصولات کالایی
وی با بیان اینکه بورس برق هم در نیمه اول سال جاری راه اندازی خواهد شد از امکان استفاده قرارداد سلف موازی استاندارد ( قرار داد سلف مجدد) برای دیگر محصولات کالایی خبر داد و گفت : با توسعه این امکان شاهد افزایش گسترده معاملات بورس کالا به بیش از 20 هزارمیلیارد تومان (حجم معاملات این بورس در سال گذشته 12.5 هزار میلیارد تومان بود ) و افزایش شفافیت قیمت ها از طریق حذف هفته ای اعلام قیمت ها و اعلام روزانه نرخ ها خواهیم بود.
*تامین مالی پروژه ها از طریق ابزارهای جدید
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهارات خود به تداوم تامین منابع مالی از طریق بازار سرمایه اشاره کرد و گفت : در حالی سال گذشته برای نخستین بار حدود هزار و 500 میلیارد تومان اوراق مشارکت در بازار سرمایه منتشر شد که در سال جاری استفاده از این ابزار بیشتر خواهد شد. چرا که طبق بسته پولی سال 90، باز خرید اوراق مشارکت جدید توسط بانک ها ممنوع بوده و باید از طریق بورس یا فرابورس انجام شود.
صالح آبادی با بیان اینکه در زمینه اوراق دست اول و دوم گواهی سپرده سهام و اوراق مشارکت در بازار سرمایه تجربه کافی وجود دارد خاطر نشان کرد: علاوه بر این از طریق توسعه صکوک اجاره ، بکارگیری صکوک استنصاع و همچنین اوراق اختیار معامله و بکارگیری صندوق سرمایه گذاری جدیدی بنام صندوق نیکوکاری، بازار سرمایه در تامین منابع لازم پروژه ها بیش از گذشته فعال خواهد بود.
*ابعاد صندوق نیکوکاری
وی در تبیین ابعاد صندوق نیکوکاری گفت: این نوع صندوق که با همکاری سازمان بهزیستی بکار گرفته می شود و قابل تعییم برای سایر ارگان های حمایتی و نیکوکاری است، به مانند صندوق های سرمایه گذاری مشترک دارای ارکان مشخص و کارمزد تعیین شده اما در صندوق سازمان بهزیستی برای تامین وجه اولیه مشمولین مسکن و همچنین بازپرداخت اقساط از عواید به دست آمده استفاده صندوق خواهد شد.
صالح آبادی افزود: درحالی اساسنامه این صندوق تهیه و بزودی اعلان عمومی خواهد شد که برای خیرین چند نوع حالت مانند کمک مالی بلا عوض، کمک مالی قرض الحسنه ای ، کمک مالی با دریافت سودی مشخص و غیره دیده شده تا به سلیقه های مختلف جواب داده شود. در صورت انحلال صندوق هم ارزش مالی واحدهای منتشره صندوق سرمایه گذاری مشترک به سازمان بهزیستی خواهد رسید.
*برخورد قانونی با شرکت های هرمی و فارکس
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار برخورد قانونی با شرکت های هرمی و فارکس را از دیگر اقدامات سازمان بورس در سال جهاد اقتصادی نام برد و گفت: این سازمان تاکنون به هیچ شرکتی در حوزه فارکس مجوزی نداده و با توجه به متشکل شدن بازار سرمایه و وجود مشکلاتی برای سرمایه گذاران فارکس، از این پس با این شرکت های در فارکس و همچنین شرکت های هرمی برخورد قانونی خواهد شد.
به گفته صالح آبادی فعالیت این دسته از شرکت ها در گذشته هم ممنوع بوده اما از سال جدید سازمان بورس با هر گونه فعالیت آنها برخورد خواهد کرد که جزئیات چگونگی این برخورد بزودی اعلام می شود.
*نقش بازار سرمایه در سال جهاد اقتصادی بیشتر می شود
وی در بخش پایانی این گفت وگو خاطر نشان کرد: بازار سرمایه کشور جزئی از اقتصاد کشور است و باید فعالیت های آن در سال جهاد اقتصادی پررنگتر از گذشته باشد تا بازار سرمایه از طریق جذب پس اندازی های مردمی هدایت آنها به سمت اقتصاد مولد و همچنین فراهم کردن ابزارهای جدید و متنوع بتواند به جایگاه واقعی خود برسد.بنابراین در شرایطی طی سال های گذشته ما هر سال جهاد بورسی داشتیم که در سال جهاد اقتصادی بازار سرمایه با تحولات قابل توجهی روبرو خواهد شد.