کولیت اولسروز یک بیماری است که در آن به علل ناشناخته، پوشش داخلی روده بزرگ متورم شده و دچار التهاب، زخم و خونریزی میشود و اغلب بیماران دچار اسهال خونی طولانی مدت میشوند. اغلب بیماران در ابتدا به عنوان اسهالهای عفونی تحت درمان قرار میگیرند ولی به علت بهبود نیافتن با بررسی بیشتر تشخیص کولیت اولسروز (کولیت زخمی) مشخص میشود. همانطور که گفته شد، علت دقیق مشخص نیست ولی به نظر میرسد دو فاکتور مهم، یکی زمینه ژنتیک و دیگری عوامل محیطی نقش داشته باشد. از نظر عوامل محیطی عفونتها نقش مهمی دارند و حتی باکتریهایی که در روده به طور طبیعی وجود دارند، میتوانند در زمینه ژنتیک مساعد موجب صدمه شوند
شدت درگیری و میزان علایم هم در افراد متعدد و حتی در یک فرد در زمانهای گوناگون متفاوت است. گاهی موارد بیماری چنان شدید است که به درمان طبی پاسخ نمیدهد و نیازمند جراحی و برداشتن روده بزرگ میشود و گاهی علایم خفیف و گذراست و به سرعت با داروها تحت کنترل درمیآید. آنچه مهم است، اینکه این بیماری گاهی مادامالعمر است و نیاز به درمان طولانیمدت و پیگیری مرتب دارد. (و اغلب عود میکند)عود بیماری در بعضی شرایط از جمله استرس و عفونتها ممکن است اتفاق افتد بنابراین عود علایم را نباید به حساب تشخیص غلط و یا درمان غلط بیماری گذاشت.
در این بیماری علاوه بر روده بزرگ، برخی نواحی دیگر بدن نیز ممکن است ناراحتی داشته باشد و علایمی را نشان دهد، از جمله علایم پوستی، دهانی، چشمی، مفاصل و کبدی را میتوان نام برد. داروهای مصرفی نیز ممکن است روی بعضی از قسمتهای بدن اثر داشته باشند، از جمله داروهایی که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند بنابراین بیمار همواره باید تحت نظر و مراقبت پزشک باشد و نبود علایم را به معنی بهبود کامل و قطع دارو تلقی نکند.
خوشبختانه داروهای جدیدتر عوارض کمتر و میزان موفقیت بیشتری دارند و نیاز به اعمال جراحی را کمتر کردهاند.
مراقبتهای تغذیهای و غذای سالم در این بیماران مهم است. به جز در موارد حاد بیماری که ممکن است محدودیت غذایی کوتاهمدت لازم باشد، در سایر موارد محدودیت خاصی لازم نیست. مصرف برخی مواد غذایی از جمله ماهی به وسیله برخی توصیه شده است و پرهیز از مصرف غذاهای مانده و غیربهداشتی که ممکن است عود عفونت و تشدید علایم را به همراه داشته باشد، لازم است. نیازهای بدن از نظر املاح و ویتامینها باید به خوبی تامین شود. ضمنا این بیماران میتوانند ازدواج کنند و حامله و صاحب فرزند شوند، البته تحت نظر و مراقبتهای مخصوص پزشکی.
منبع:http://www.salamat.com
/ج