دیابت یا قند خون یک اختلال متابولیک در بدن است. در این بیماری توانایی بدن در تولید انسولین کاهش یافته و یا مقاومت آن در برابر انسولین افزایش مییابد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز افت پیدا میکند، ازاینرو میزان قند خون افزایشیافته که به آن هایپرگلیسمی میگویند. وقتی این افزایش قند در درازمدت در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگهای بسیار ریز در بدن آغاز میشوند که میتوانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کنند؛ اما چگونه میتوان در برابر این بیماری مقابله کرد. یکی از عوامل مهم در افزایش قند خون بدن رژیم غذایی نامناسب است. بنیتا به سراغ 15 غذای برتر برای مقابله با این بیماری و کاهش سطح قند خون رفته است. با ما همراه باشید.
شکلات تیره
iStock/Thinkstock
شکلات سرشار از فلاونوئید است. تحقیقات نشان داده است که این مواد مغذی موجب کاهش مقاومت در برابر انسولین، افزایش حساسیت به انسولین، افت سطح انسولین و قند خون ناشتا و همچنین کاهش اشتها میشود؛ اما تمامی شکلاتها به یک اندازه موثر نیستند. مطالعهی انجامشده از سوی دانشگاه کوپنهاگن در سال 2008 نشان میدهد افرادی که شکلات تیره مصرف کردند علاقهی کمتری به خوردن غذاهای شیرین، شور و چرب در مقایسه با افرادی که شکلات سفید خوردند داشتند. دلیل آن سطح پایین فلاونوئید مفید در شکلات سفید و قند و چربی بیشتر آن است. شکلات تلخ همچنین موجب کاهش مصرف پیتزا از سوی داوطلبان به میزان 15 درصد شد. بهعلاوه فلاونوئید موجود در شکلات موجب کاهش خطر سکتهی مغزی، کاهش فشارخون و کاهش خطر حملات قلبی به میزان دو درصد در طول 5 سال میشود.
کلم بروکلی
iStock/Thinkstock
کلم بروکلی در مبارزه با دیابت یک ابرقهرمان محسوب میشود. این سبزی به همراه سایر سبزیجات برگدار نظیر گلکلم و کلم پیچ، حاوی ترکیبی به نام سولفورافان است که موجب تشدید فرآیندهای ضدالتهابی متعددی میشود که کنترل قند خون را بهبود بخشیده و رگهای خونی را در برابر آسیبهای قلبی عروقی که اغلب یکی از نتایج دیابت است محافظت میکند. بیماریهای قلبی دلیل اصلی مرگومیر در میان افراد دیابتی هستند، ازاینرو این محافظت میتواند نقشی نجاتدهنده داشته باشد. سولفورافان همچنین موجب بهبود مکانیسم سمزدایی طبیعی بدن شده و باعث میشود آنزیمهای کوکسین مواد شیمیایی سرطانزا را به موادی کمخطرتر تبدیل کنند. ازاینرو این مواد آسانتر از بدن دفع میشوند.
بلوبری
Fuse/Thinkstock
بلوبری نیز به درمان این بیماری کمک میکند: این میوه حاوی فیبر قابلحل (فیبری که موجب تأخیر در خالی شدن معده و بهبود سطح قند خون بدن میشود) و غیرقابلحل (فیبری که موجب دفع چربی از بدن میشود) است. در یک مطالعهی انجامشده توسط یواسدیای، افرادی که برای مدت 12 هفته بهطور روزانه دو و نیم فنجان بلوبری وحشی را در قالب آبمیوه مصرف کردهاند، با کاهش سطح قند خون خود مواجه شده، از افسردگی رهایی یافته و با تقویت حافظهی خود روبرو شدهاند. محققان این نتایج را بهواسطهی وجود آنتوسیانین موجود در انواع توتها تأیید میکنند. این مادهی شیمیایی طبیعی موجب کاهش سلولهای چربی شده و همچنین باعث ترشح هورمون آدیپونکتین (هورمونی که به کنترل قند خون کمک میکند) میشود. افزایش آدیپونکتین میتواند سطح قند خون را پایین نگهداشته و حساسیت به انسولین را افزایش دهد.
جو دو سر
iStock/Thinkstock
ممکن است تصور نکنید که جو هم یک غذای کامل باشد، اما جو هم میتواند به کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. جو حاوی مقادیر بالایی از منیزیم است که میتواند به استفادهی صحیح گلوکز و ترشح انسولین کمک کند. یک تحقیق 8 ساله نشان داده است که 19 درصد از ریسک دیابت نوع 2 در زنان با یک رژیم غذایی غنی از منیزیم کاهش یافته و این افت ریسک در زنانی که بهطور مرتب از غلات استفاده میکنند 31 درصد است. پختن جو دوسر هم بهآسانی پختن بلغور است، اما زمانی که دانهها بهطور کامل مصرف شوند، سرشار از فیبر، مواد مغذی و آنتیاکسیدان بوده و موجب هضم صحیح غذا میشوند. این کار به کنترل و تثبیت قند خون ما کمک میکند.
ماهی
iStock/Thinkstock
ماهی نیز یک ستارهی پرفروغ در مبارزه با دیابت بوده و سرشار از پروتئین است. ماهی حاوی نوع خاصی از چربی است که به کاهش التهاب کمک میکند. هزاران مطالعه نشان داده است که افراد با بالاترین سطح اسید چرب امگا 3 دارای کمترین سطح التهاب در سراسر بدن هستند. التهاب بیشتر موجب بدتر شدن مشکلات دیابتی و وزنی میشود. یک رژیم غذایی همراه با ماهی میتواند ریسک افزایش مشکلات سلامتی ناشی از دیابت، بخصوص سکتهی قلبی را کاهش دهد. افرادی که ماهی را بهصورت کبابی و یا بخارپز میل میکنند خطر ابتلا به سکتهی مغزی را به میزان سه درصد در خود کاهش میدهند. بااینحال ماهی سرخشده نظیر ساندویچهای ماهی خطر ابتلا به این بیماریها را افزایش میدهد.
ادامه دارد ...