اگرچه احساس خستگی در بعضی مواقع بهدلیل کار زیاد یا کمخوابی در انسان بروز پیدا میکند اما گاهی هم یکی از مهمترین علائم ابتلا به بعضی از بیماریهای خطرناک است.
البته باید توجه داشت که احساس خستگی بهخودی خود یک بیماری نیست ولی میتواند یکی از علائم مهم ابتلا به بیماری باشد. ما سعی میکنیم در ادامه با استفاده از تجربیات بهترین کارشناسان و پزشکان، مهمترین بیماریهایی را که عامل بهوجود آمدن خستگی هستند به شما معرفی کنیم.
اگر خستگی همراه با ضعف و تنگی نفس است
علائم دیگر: ورم کردن قوزک پا، شکم و رگ گردن، درد سینه بعد از خوردن غذای سنگین یا ورزش کردن.
این علائم در کنار یکدیگر نشانه آن است که عملکرد عضلات قلب دچار اختلال شده است که در اصطلاح پزشکی آن را «کاردیومیوپاتی» مینامند. در این بیماری دیوارههای قلب بهخصوص در سمت چپ که مسئولیت اصلی پمپاژ خون را بهعهده دارد ضخیم میشود و در نتیجه قلب نمیتواند مانند گذشته خون را به داخل بدن بفرستد. به این ترتیب اکسیژن کمتری به بافتهای بدن میرسد که این موضوع خود را با خستگی و درد در ناحیه قفسه سینه نشان میدهد.
درمان: استفاده از داروهایی که از آنها با عنوان بازدارنده یاد میشود میتواند علائم این بیماری را بهبود دهد. این داروها باعث گشادتر شدن رگهای خونی شده و به این ترتیب جریان خون راحتتر از قبل به دیگر اعضای بدن فرستاده میشود.
اگر گیج هستید و چشمانتان تار میبیند
علائم دیگر: خشک شدن دهان، اسهال یا یبوست.
بسیاری از مردم تصور میکنند آلرژیها مانند حساسیتهای فصلی عامل اصلی خستگیها هستند اما در اصل عامل اصلی بروز این حالت در بیماران مصرف داروهای آنتیهیستامین است. این داروها تاثیر زیادی روی گیرندههای مغز دارند و میتوانند مدت زیادی شما را در حالت خوابآلودگی قرار دهند.
دقیقا به همین دلیل است که دانشآموزان در روزهایی که امتحان دارند نباید از این داروها استفاده کنند، زیرا سطح هوشیاری آنها بسیار پایین میآید.
در سال 2007 تحقیقاتی انجام شد که نشان داد، نزدیک به سه چهارم از کودکانی که بهدلیل ابتلا به حساسیتهای فصلی از داروهایی مانند آنتیهیستامین استفاده میکنند باید منتظر کاهش نمرات امتحانی خود باشند.
درمان: نمونههای قدیمیتر آنتیهیستامین مانند پیریتون، که در درمان آلرژیها تاثیر زیادی هم دارند، بیشتر از انواع دیگر باعث بروز احساس خستگی در بیماران میشوند. اگر شما هم مجبور به استفاده از این داروها هستید، شاید بتوانید از انواع جدیدتر با نامهای زیرتک یا کلاریتین استفاده کنید.
اگر خستگی با درد مفاصل همراه است
علائم دیگر: ریزش موی سر و بدن، کاهش تراکم استخوانی، کاهش میل جنسی و توانایی نداشتن در تمرکز کردن.
در مردان این حالت ممکن است در اثر کاهش میزان هورمون تستوسترون بهوجود بیاید. در این مواقع نه تنها بعد از انجام هر گونه فعالیت فیزیکی احساس خستگی میکنند بلکه بعد از مدتی حجم عضلانی بدن آنها نیز کاهش پیدا میکند.
تقریبا نیم درصد مردان جهان به این حالت دچار میشود اما هنوز دلیل اصلی آن کشف نشده است. شاید عوامل ژنتیک در این میان نقش داشته باشند.
درمان: اگرچه درمان علت اصلی این حالت تقریبا غیرممکن است اما شاید بتوان با هورموندرمانی و استفاده از تستوسترون علائم این بیماری را کاهش داده و قدرت از دست رفته عضلات را برگرداند.
اگر بعد از انجام سادهترین کارها هم خسته میشوید
علائم دیگر: افزایش احساس ضعف بعد از گذشت زمان، تشنگی و ادرار بیشازحد، دیرتر خوب شدن زخمها و جراحات، بیحسی و سوزنسوزنشدن در دستها و پاها. اگر شما هم این علائم را در بدن خود دارید، با احتمال بسیار بالا مبتلا به بیماری دیابت هستید. مهمترین علت دچار شدن به دیابت، چاقی است و افزایش تعداد افراد چاق در سراسر جهان خطر ابتلا به دیابت را نیز بهطور وحشتناکی افزایش داده است. افرادی که غذاهای چرب میخورند و به اندازه کافی ورزش نمیکنند پس از مدتی تناسب اندام خود را از دست میدهند. همین عامل سبب میشود آنها برای انجام هر کاری بیشازحد لازم تلاش کنند و زودتر احساس خستگی به سراغ آنها بیاید. زمانی که بدن نتواند به اندازه کافی هورمون انسولین تولید کند یا به درستی از انسولین تولید شده استفاده نکند بیماری دیابت نوع 2 ظاهر میشود. متاسفانه ماهها و حتی سالها طول میکشد تا علائم این بیماری ظاهر شوند و به همین دلیل درصد زیادی از مبتلایان به دیابت از بیماری خود اطلاعی ندارند.
درمان: هدف اصلی در درمان بیماری دیابت ثابت نگهداشتن قند خون در حد طبیعی و متعادل است تا فرد بیمار از عوارضی مانند کوری، آسیب رسیدن به سیستم عصبی، قطع عضو و مانند آن در امان بماند. درمان این بیماری شامل ورزش کردن، داشتن رژیم غذایی مناسب و در برخی موارد استفاده از داروها برای پیشگیری از بالا رفتن قند خون است.
خستگی زنانه
علائم دیگر: تقریبا انجام هرگونه فعالیت بدنی برای شما غیرممکن است. در زنان این حالت با دورههای سیکل قاعدگی دشوارتر، تعریق شبانه، سوزش و درد در سینه، کاهش میل جنسی و تغییرات خلق و خو همراه است.
مهمترین عاملی که ممکن است این علائم را در فردی بهوجود بیاورد فرا رسیدن دوره قبل از یائسگی است. این دوره معمولا تا 5 سال قبل از رسیدن یک زن به یائسگی آغاز میشود و باید انتظار آن را در سالهای اولیه بعد از 50 سالگی داشت. در این دوره تخمدان کمتر از حد معمول هورمون استروژن تولید میکند. استروژن میزان هورمونهایی مانند آدرنالین را در خون کنترل میکند. زمانی که تولید این هورمونها به درستی کنترل نشود، خستگی، ناامیدی و تنشهای روحی در زنان ظاهر میشود. در دوره قبل از یائسگی علائم دورههای سیکل قاعدگی هم سختتر میشوند. دلیل اصلی این موضوع کاهش میزان گلبولهای قرمز در خون است که به نوبهخود منجر به کمخونی و در نهایت خستگی مفرط میشود. تعریق شبانه در طول شب هم یکی دیگر از علائمی است که معمولا در این دوره به سراغ زنان میآید و با ایجاد اختلال در خواب آنها، به این خستگی در روز آینده دامن میزند.
درمان: ورزش کردن نخستین قدمدر بهبود علائم این بیماری است. سعی کنید هر شب در یک ساعت مشخص به تختخواب بروید و صبح روز بعد هم در یک زمان مشخص از خواب بیدار شوید. با این کار ساعت بیولوژیک بدن تنظیم میشود و بعد از مدتی خواب شما منظمتر میشود. مشورت با پزشک متخصص زنان کمک زیادی به زنان برای پشت سر گذاشتن راحتتر این دوره میکند.
وقتی خستگی با تشنگی شدید همراه است
علائم دیگر: همواره دهان، چشمها و لبهایتان خشک است. رنگ ادرار بهصورت تیره در میآید و در هر بار تخلیه فقط مقدار کمی آب از راه ادرار دفع میشود. این علائم گاهی اوقات با سردردهای نامنظم هم همراه میشود.
در این مواقع در نخستین قدم به فکر تعریق بیش از حد و از دست رفتن آب بدن بیفتید. بیش از 70 درصد از حجم بدن ما را آب تشکیل داده است. زمانی که آب بدن به کمتر از حد معینی میرسد، سلولهای ما به سرعت آب خود را از دست میدهند و عملکردشان ضعیفتر میشود. در این مواقع حجم خون بدن هم کمتر میشود و قلب باید با شدت بیشتری کار کند تا بتواند این خون را در بدن پمپاژ کند. نخستین علائم کاهش حجم آب بدن ضعف و خستگی است. در مرحله بعد تشنگی شدید به سراغ فرد میآید و او تمایل دارد تا حد ممکن آب بخورد.
درمان: بدن ما هر روز به 3 لیتر آب نیاز دارد. این آب به راحتی با مصرف میوهها، آبمیوه، چای، سوپ، غذا و سبزیهای مختلف تامین میشود. سعی کنید هر روز این نیاز طبیعی بدن را تامین کنید تا به عوارض جانبی کمبود آب دچار نشوید.
خستهاید و سردتان است
علائم دیگر: با اینکه احساس خستگی میکنید اما شدت آن به حدی نیست که نتوانید کار یا ورزش کنید. رنگ پریدگی پوست، احساس سرما، نازک شدن مو و شکنندگی ناخنها از دیگر علائم هشداردهنده هستند.
درصورتی که تمام یا بخشی از این علائم را دارید احتمالا دچار کمکاری غده تیروئید هستید. این غده که درست روبهروی گلوی شما قرار گرفته هورمونهای تیروکسین و ترییدوتیرونین را تولید میکند. در مجموع این 2 هورمون سرعت رشد و سوخت و ساز بدن را تنظیم میکنند.
زمانی که مقدار هورمونهای تولید شده توسط غده تیروئید در بدن کاهش پیدا کند، سوخت و ساز بدن شما کمتر میشود و به همین دلیل ممکن است شما احساس خستگی کنید. این بیماری تقریبا یک پنجم مردم را تحتتاثیر قرار میدهد که اکثریت آنها را هم خانمها تشکیل میدهند. پزشکان معتقدند، کمکاری تیروئید بهخصوص هنگام یائسگی بسیار بیشتر به چشم میخورد.
درمان: تشخیص بیماری تیروئید در درجه اول با استفاده از آزمایش خون و بررسی میزان هورمونهای بدن انجام میشود. در بسیاری از موارد میتوان با درمانهای دارویی، کمبود هورمونهای بدن را به آسانی تامین کرد.
اگر در آخر شب خستگی به سراغ شما میآید
علائم دیگر: معمولا افرادی که به این حالت دچار هستند بعد از پشت سر گذاشتن یک روز کاری، دیگر انرژی برای انجام هیچ کار دیگری را ندارند. در بعضی موارد علائم دیگری مانند اسهال، استفراغ، حالت تهوع و دردهای شکمی هم همراه این حالت هستند. صدها هزار نفر مبتلا به یک بیماری به نام «سلیاک» هستند اما از آن اطلاعی ندارند. این بیماری در اثر مصرف یک نوع پروتئین به نام گلوتن بهوجود میآید که در گندم وجود دارد و به این ترتیب بعد از خوردن غذاهایی مانند نان، پاستا، پیتزا، کیک و کلوچه این نوع خستگی در آنها ظاهر میشود. در افراد مبتلا، این بیماری سبب میشود تا سیستم ایمنی بدن انسان به بافتهای معده حمله کند. به این ترتیب مواد مغذی جذب بدن نمیشوند و بعد از مدتی فرد دچار خستگی، کمخونی و پوکی استخوان میشود.
درمان: با مراجعه به یک پزشک متخصص تغذیه میتوان رژیم خاصی را دریافت کرد که تا حد امکان از وارد شدن گلوتن به بدن جلوگیریکند. در عین حال مواد مغذی و مورد نیاز بدن هم تامین شده تا از ظاهر شدن احساس ضعف و خستگی پیشگیری شود.
وقتی هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون خوابتان میبرد
علائم دیگر: در طول روز حس میکنید بدنتان بهتدریج در حال تحلیل رفتن است و نمیتوانید روی سادهترین کارها تمرکز کنید. هر زمان که فعالیت بدنی ندارید، برای مثال تلویزیون تماشا میکنید یا کتاب میخوانید به خواب میروید. بعد از بیدار شدن هم احساس خشکی یا گلودرد و سردرد میکنید.
تمام این علائم نشاندهنده این است که شما مبتلا به وقفههای تنفسی در هنگام خواب هستید. در این حالت عضلات و بافتهای نرم گلو راه تنفسی شما را میبندند و برای مدت چند ثانیه تنفس شما بهطور کامل قطع میشود. در بعضی از انسانها این حالت ممکن است تا دهها بار در طول شب اتفاق بیفتد اما خود بیمار در بسیاری از موارد متوجه آن نمیشود. تقریبا 4 درصد از مردان و 2 درصد از زنان میانسال به این بیماری دچار هستند. وقفههای تنفسی بهشدت روی کیفیت خواب تاثیر میگذارند و مانع از تجدید قوا هنگام خواب میشوند. اگر این بیماری درمان نشود، در دراز مدت خطر ابتلا به فشار خون بالا و افسردگی هم به وجود میآید.
درمان: با کاهش وزن و ترک کردن سیگار میتوان به باز نگهداشتن مسیر تنفسی هنگام خواب کمک کرد. درصورتی که علائم این بیماری شدید باشد حتما باید با یک پزشک متخصص مشورت کرد. در بعضی موارد فرد مبتلا باید هنگام خواب ماسک اکسیژن استفاده کند. در بیماران دیگر هم با انجام جراحی میتوان برای همیشه از وقفههای تنفسی هنگام خواب رهایی پیدا کرد.
منبع:برترین ها
ارسال توسط کاربر محترم سایت :king007