حیدر سلیمانی پیشکسوت داوری در گفتو گو با ایسنا، درباره عملکرد داوری در پنج هفته ابتدایی لیگ برتر فوتبال بیان کرد: آمارها نشان میدهد که در ٣٩ بازی برگزار شده از پنج هفته اول لیگ برتر فوتبال ١١ پنالتی از سوی داوران اعلام شده که دو پنالتی از این میان صحیح نبوده است. این یعنی درصد اشتباه بسیار پایین بوده اما نکته نه چندان جالب توجه این است که ١٣ پنالتی محرز در بازیها گرفته نشده است. اگر این آمار به گلهای احتمالی تیمها اضافه شود، شاید سرنوشت برخی از بازیها تغییر میکرد. این اشتباهات بیانگر این است که داوران به دو دلیل در اعلام پنالتی شک دارند: نخست ترس از اعلام پنالتی و دوم جریمه بعد از اعلام پنالتی که همچنان داوران را دچار مشکل کرده است و کمیته داوران باید در ایام تعطیلی لیگ آموزشهای لازم را مکررا برای داوران ارائه کند تا قانون جدید درباره اعلام پنالتی و جریمه بعد از آن در وجود داوران نهادینه شود.
او اضافه کرد: مدیریت داوران در بازیهای اخیر مشکلاتی را در پی داشته است و داوران در جریان دیدارها دچار استرس میشوند و در پی آن گاهی اوقات کنترل بازی را از دست میدهند و این امر باعث عدم تمرکز آنها میشود. در بازیهایی مثل استقلال با استقلال خوزستان، پرسپولیسبا سیاه جامگان و پدیده با استقلال خوزستان شاهد مدیریت ضعیف داوران بودیم که ناشی از عدم تمرکزشان بود.
سلیمانی درباره تمهیداتی که فدراسیون فوتبال و کمیته داوری باید بیاندیشند گفت: آن طور که در پنج هفته اخیر گذشته است به نظر میرسد کمیته داوران باید دو نوع آموزش را به طور ویژه برای داوران ملی در دستور کار قرار دهد که بار قضاوت بازیهای داخلی در آینده بیشتر بر دوش آنها است: نخست مدیریت و کنترل بر بازی و دوم مهارتهای ارتباطی موثر مقابل بازیکنان و عوامل فنی.
او ادامه داد: تصمیمات داور بر طیف گستردهایی از افراد تاثیر گذار است و فقط ٤٨ نفر بازیکن و عوامل فنی نیستند که باید تحت مدیریت داور مسابقه باشند. گاهی اوقات یک استادیوم و حتی یک شهر تحت تصمیم درست یا نادرست داور قرار میگیرد، بنابراین داوران باید آموزشهای صحیح ببینند تا زیبایی و جذابیت هرچه بیشتر فوتبال فراهم شود.
پیشکسوت داوری درباره عملکرد کمک داوران نیز تصریح کرد: کمک داوران در وضعیت آفساید دو گونه اشتباه تاثیرگذار داشتند: حالت اول مردود کردن گلی که در وضعیت سالم به ثمر رسید مثل گل سپیدرود رشت در مقابل گسترش فولاد و گل استقلال تهران مقابل استقلال خوزستان که از اشتباهات تاثیر گذار محسوب میشود و حالت دوم، پذیرفتن گلی که در وضعیت آفساید به ثمر رسید مثل گل صنعت نفت آبادان مقابل پدیده و گل سپاهان مقابل ذوب آهن که از اشتباهات فاحش کمک داوران محسوب میشود.
سلیمانی افزود: کمک داوران همچنین در اعلام کردن خطاهای مماس با خطوط عرضی محوطه جریمه هماهنگی لازم را با داوران نداشتند و در برخی از صحنهها به داور مسابقه کمک نکردند که جزو ضعفهای اساسی کمک داوران محسوب میشود. به عنوان مثال خطایی که در بازی فولاد و گسترش فولاد در محوطه جریمه اتفاق افتاد و پنالتی به حساب میآمد به بیرون از محوطه جریمه منتقل شد که ناشی از عدم همکاری کمک داور با داور بود. در صورتی که کمکداور میتوانست مکان دقیق خطا را که درون محوطه جریمه بود، نشان دهد یا در بازی تراکتورسازی با پرسپولیس همین شکل خطا به نفع پرسپولیس در محوطه جریمه تراکتورسازی اتفاق افتاد که به بیرون از محوطه جریمه منتقل شد و کمک داور نتوانست همکاری لازم را با داور داشته باشد.