دیابت حاملگی چه تأثیری روی مادر دارد؟
معمولا خانمهای مبتلا به دیابت حاملگی، هیچ علائمی ندارند؛ ولی دیابت حاملگی میتواند:
سبب افزایش فشارخون در دوران بارداری میشود.
منجر به چاق شدن جنین و زایمان سزارین میگردد.
نکته مثبت اینکه، دیابت حاملگی به احتمال قوی بعد از زایمان از بین میرود؛ ولی احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده وجود دارد. ضمناً امکان ابتلا به دیابت حاملگی در بارداریهای بعدی زیاد است. بعضی از خانمها برایشان این سوال پیش میآید که شیردهی بعد از ابتلا به دیابت حاملگی خوب است یا خیر؟
شیردهی برای تمام نوزادان مفید تشخیص داده شده است؛ حتی نوزادانی که مادران آنها مبتلا به دیابت حاملگی هستند.
درمان دیابت حاملگی
درمان دیابت حاملگی یعنی حفظ قندخون در حد طبیعی با یک برنامه غذایی مناسب. با متخصص تغذیه و یا پزشک دیابت خود مشورت کنید تا برنامه غذایی درست و سالمی برای شما و جنینتان پیشنهاد کند. (داشتن یک برنامه غذایی صحیح میتواند قندخون را در حد طبیعی کنترل و مشخص کند که چه موقع چه میزان مواد غذایی در هر وعده مصرف شود). انتخاب زمان و مقدار بسیار مهم است.
کنترل قندخون
مصرف شیرینیجات را محدود کنید. حجم غذا را در سه وعده اصلی کم کرده و در عوض یک تا سه میان وعده غذایی در روز داشته باشید. فیبرهای غذایی مانند میوه، سبزیها، حبوبات، غلات و نان را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
ورزش
در میان ورزشها، شنا و پیاده روی به کنترل قندخون کمک بسیاری میکند. از پزشک خود بخواهید ورزشی را که برایتان مناسب است به شما معرفی کند. چنانچه در حال حاضر ورزش میکنید. بپرسید چه ورزشهای دیگری را هم میتوانید انجام دهید. انسولین (در صورت نیاز) بعضی از خانمهایی که مبتلا به دیابت حاملگی هستند، احتیاج به تزریق انسولین پیدا میکنند.
بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی درست و سالم همراه با انجام تمرینات ورزشی میتوانید قند خود را در حد طبیعی نگه دارید. پزشکتان نحوه تزریق انسولین را به شما خواهد آموخت. تزریق انسولین هیچ ضرری برای مادر و جنین ندارد؛ زیرا نمیتواند از طریق رگهای خونی به او انتقال یابد.
بعد از زایمان چگونه میتوان متوجه شد که دیابت برطرف شده است؟
6 تا 12 هفته بعد از تولد شیرخوار خود برای تست قند خونتان اقدام کنید؛ زیرا در اغلب موارد، دیابت حاملگی بعد از تولد شیرخوار از بین میرود. ولی در هر حال، احتمال ابتلا به دیابت حاملگی در بارداریهای بعدی و یا دیابت نوع 2 زیاد خواهد بود.
چگونه میتوان از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کرد و یا آن را به تعویق انداخت؟
سعی کنید به یک وزن ایدهال برسید و آن را حفظ کنید. حتی اگر وزنتان بیشتر از حد ایدهآل است، کم کردن 5 تا 7 درصد از آن میتواند بسیار مفید باشد. برای مثال، اگر وزن شما 90 کیلوگرم است، با کاهش 4 تا 6 کیلو میتوانید امکان ابتلا به دیابت را کاهش دهید. دستکم روزی نیمساعت ورزش کنید؛ مثل شنا، پیادهروی، نرمشهای سبک و...
برنامه غذایی مناسبی برای خود تنظیم و سعی کنید بیشتر از حبوبات، میوه و سبزی استفاده نمایید. چربی و کالری را در برنامه غذایی خود کاهش دهید. بدین منظور یک متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند. از پزشک خود بخواهید مرتباً قندخون شما را آزمایش کند.
خانمهایی که مبتلا به دیابت حاملگی هستند، حتماً باید قندخون خود را هر یک تا دو سال یکبار آزمایش کنند. تشخیص بهموقع دیابت یا دیابت پنهان میتواند از بروز عوارض قلبی جلوگیری کند. در صورتی که شیرخوار از شیر مادر تغذیه میکند و وزن مناسبی داشته باشد، احتمال ابتلا به دیابت در او بسیار کم خواهد بود.
برای خواندن بخش اول- دیابـتحاملگی- اینجا کلیک کنید.